Este posibilă o SYRIZA românească?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

copertaca1

Lansare a antologiei CriticAtac la Forumul Social de la Cluj

Vineri, 24 mai, ora 20:00

Tranzit.ro/Cluj: str. Samuel Brassai, nr. 5, Cluj-Napoca

 

Rezultatul alegerile parlamentare de acum aproape 6 luni pare să fi întărit ideea că nu mai există alternativă politică reală. Noua guvernare este imposibil de deosebit de cea anterioară, nu doar la nivelul politicilor efective ci și, mai ales, la nivelul orientării sale ideologice și politice. Din ce în ce mai mult, spațiul politic pare a fi mânat de ambiția partidelor politice de a se succeda la guvernare doar pentru a implementa apoi exact aceleași politici. Recentele discuții cu privire la exploatarea gazului de șist și a resurselor în general arată clar că oricine vine la putere nu mai poate nici măcar mima o oarecare opoziție în raport cu interesele de acumulare ale capitalului global și local. Subordonarea politicului față de interesele economice și de clasă este totală.

În acest context, deja încă din timpul protestelor din ianuarie-februarie 2012, s-a enunțat ideea că toți actorii din clasa politică sunt aceeași mizerie, atitudine ce a fost doar întărită de evenimentele politice de atunci încoace. Ce opțiuni ne rămân în aceste condiții?

Acesta este subiectul pe care dorim să-l abordăm cu ocazia lansării celei de a doua Antologii CriticAtac (2011-2012). Vă așteptăm să discutăm despre cum mai putem elibera funcția politică de sub tirania economiei, despre cum se mai poat articula cerințe politice populare într-un spațiu închis și monopolizat, despre formele politice pe care mișcări sociale alternative le pot lua și care ar fi bazele de solidaritate ale acestora.

 

Invitaţi:

Vasile Ernu

Florin Poenaru

Costi Rogozanu

G. M. Tamás

Enikő Vincze

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole