Ghid moca pentru unii jurnalişti străini. Decalog

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

10. Dacă zici de unii pucişti că au fost comunişti trebuie să ai grijă şi să întrebi şi de ăilalţi. Să-l întrebe pe Băsescu cînd şi-a făcut grosul banilor.

9. Dacă vorbesc despre securişti, să vorbească atent pentru că iar intră în situaţie transpartinică. Adică ori să judece nomenclatura ştiinţific, adică să vadă cum s-a răspîndit ea în toate marile partide, ori să tacă. Şi dacă ajunge jurnalistul şi pe la nunta lui EBA să numere cîţi băieţi de bani gata din demnitari şi şmenari nomenclaturişti se strîng şi acolo. Că doar să pui totul pe enervantul de Voiculescu… Voiculescu are bani şi o televiziune pe care le pune la treabă lobbystică pentru bine propriu, total de acord. Eu cred totuşi că e vina lui Antonescu şi a lui Ponta că îl ascultă în halul ăsta, nu e doar vina lui Voiculescu că dă din gură.

8. Cînd vorbesc despre corupţia endemică estică, să-şi aleagă ceva Kervieli, ceva lovituri de pe Wall street şi apoi lumea corupţiei în lume va căpăta brusc mii de nuanţe.

7. Cînd o aud pe Reding că vorbeşte despre înapoiere şi despre neprimirea în Schengen, s-o întrebe dacă nu e înapoiată şi presiunea de dreapta (spre extreme) din ţările lor, dreaptă care are un cuvînt greu de spus nu în îndeplinirea condiţiilor tehnice.

6. Cînd spun “ţară fostă comunistă” să-şi repete că au trecut 23 de ani de atunci şi că din fosta ţară comunistă poate au mai rămas cîteva versuri din “trei culori cunosc pe lume” în capetele noastre, ale ălora peste 30 de ani. A, şi să nu mai scrie ca un ridicol de la Le Monde că România a fost “o dictatură marxistă”. Îi pot da emailurile unor marxişti dizidenţi.

5. Cînd aprobă ce face Reding, să-şi amintească cum a şters Sarkozy pe jos cu Comisia cu tot cu Reding în ea şi să vadă că e un caz clasic de justiţie pentru căţei.

4. Cînd se miră de declaraţiile nedemocratice la adresa Curţii Constituţională, să vadă polemicile cu judecătorii demarate de autorităţi politice în ţările lor.

3. Să întrebe şi economişti cînd vin pe aici cine a fost mai cîştigat, UE sau România?, din măreaţa integrare. Şi să-şi pună întrebarea mult mai corectă dacă incompetenţă politicienilor români în bloc nu merge uns cu interese strategice economice în această zonă.

2. Cînd spun că Băsescu a declanşat marea operaţiune “cu mîinile curate”, să se ducă şi să-l întrebe pe Sorin Ioniţă de unul Blejnar. Poate a mai rămas o urmă de mîndrie anticorupţie şi le explică cu adevărat cum stă treaba.

1. Nimeni nu spune că aici e raiul pe pămînt. Marea abureală a luptei anti-Băsescu a scos de pe agendă probleme mari, extrem de “europene” – locuri de muncă pentru tineri, restrîngerea drepturilor la educaţie şi sănătate. Şi, da, aici nu prea avem speranţă indiferent că sînt la putere social democraţi sau ultraconservatori.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole