“Ficțiune, retorică și fapte”

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

õîááèò èëè òóäà è îáðàòíî ñìîòðåòü îíëàéí áåñïëàòíî

tranzit.ro/cluj 
“Ficțiune, retorică și fapte”

 Joi 28 iunie 2012, orele 17:00

Universitatea Babeş-Bolyai, Departamentul de Sociologie, str. Plugarilor 34, sala 7, Cluj

 Culture States

Un proiect de Société Réaliste

Prezentare susţinută de Ferenc Gróf şi Jean-Baptiste Naudy

Culture States este un proiect tematic de cercetare ce examinează non-echivalenţa continuă care există între entităţi politice şi arii culturale, împreună cu diferitele subordonări ale construcţiilor culturale.

Proiectul investighează instrumentalizarea formelor culturale prin analizarea cazului statelor dispărute în secolului XX, mai precis, a entităţilor politice efemere, fragile, precare, fluctuante şi intens disputate, care au existat în unele cazuri câţiva ani, în altele doar câteva zile. Numărul mare de formaţiuni statale efemere ce au fost proclamate iar apoi au dispărut de a lungul anilor 1900-2001 sînt mărturii ale strategiilor politice rivale, ale ambiţiilor economice şi ale nenumăratelor viziuni antagonice, fie ele etnice, naţionale sau geopolitice. Culture States configurează instrumente de analiză pentru a disloca construcţiile culturale din dependenţa dăunătoare faţă de logica de stat, o logică ce în mod cert determină extinderea, perpetuarea şi amploarea exercitării puterii inclusive a statului.

Prezentarea de la Cluj pe care o va susţine grupul Société Réaliste este punctul de plecare al unui proiect mai amplu, care se va materializa într-o expoziţie la Cluj în toamna anului acesta, precum şi într-o publicaţie.

Société Réaliste este o cooperativă pariziană creată în iunie 2004 de către Ferenc Gróf (n. 1972) şi Jean-Baptiste Naudy (n. 1982). Aceasta lucrează cu design-ul politic, economia experimentală, ergonomia teritorială şi consultanţă în inginerie socială. Cooperativa este de natură politehnică şi îşi dezvoltă schiţele de producţie prin expoziţii, publicaţii şi conferinţe.

În 2012, Société Réaliste a realizat expoziţiile “empire, state, building” (Ludwig Museum, Budapesta) şi “Monotopia” (Galerie Michel Rein, Paris) şi a participat în numeroase expoziţii de grup şi proiecte la Berlin, Bratislava, Budapesta, Dunaújváros, Istanbul, Léon, Los Angeles, Lyon, Moscova, New York, Paris, Pougues-les- Eaux, Quito, Sfântu Gheorghe, Stockholm şi Weimar.

tranzit.ro/ Cluj este coordonat de Attila Tordai-S.

Contact: attila.tordai@tranzit.org

Informaţii presă: office.ro@tranzit.org

http://ro.tranzit.org

Partener principal al tranzit: Erste Foundation

tranzit.ro şi-a început activitățile în luna iunie 2012, în cele patru oraşe din România în care activează (Iaşi, Cluj, Bucureşti şi Sibiu). Fondată de un colectiv de curatori şi artişti din România (Matei Bejenaru, Livia Pancu, Lia Perjovschi, Attila Tordai-S, Raluca Voinea), Asociația tranzit.ro urmăreşte încurajarea practicilor de artă contemporană dezvoltate în România în cadrul unor contexte locale socio-culturale diferite.

În primii doi ani de funcționare, tranzit.ro va opera într-un cadru conceptual comun, sub genericul „Ficțiune, retorică şi fapte”, program care va fi concretizat în proiecte realizate în funcție de interesul curatorial al fiecărui coordonator din cele patru oraşe şi de particularitățile locale, dar se va manifesta şi în proiecte şi cooperări mai ample.

tranzit.ro este o organizație non-guvernamentală cu sediul în România, inițiată și finanțată de către Fundația ERSTE, cu misiunea de a identifica și problematiza contextul, atitudinile și metodele artei contemporane, în special în România și Europa de Est. tranzit.ro este cea de-a cincea membră a tranzit.org, o rețea formată, până acum, din patru organizații non-profit independente din Austria, Cehia, Ungaria și Slovacia.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole