Ferentari Party la Centrul National al Dansului

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

La initiativa scriitorului Adrian Schiop, Centrul National al Dansului Bucuresti gazduieste Bronx-ul nostru balcanic, in cadrul unei petreceri-concert sustinute de vedete ale cartierului Ferentari,

miercuri 22.12.2010, de la ora 21.00.

“E lovitura, e nebunie, / tot ce facem noi se cheama supersmecherie, / e nebunie fara masura, / tot ce facem noi se cheama superlovitura”, spune intr-o piesa Florin Minune.

Cine vrea sa fie la curent cu noile trenduri si cu ce se intampla pe scena contemporana a unui loc foarte viu si foarte special trebuie sa vina la acest party. Fiindca in Ferentari, cartierul aflat la doar doua statii de Unirii, scena muzicala arata cu totul altfel decat in restul orasului – aici rege nu e nici Busta Rhimes, nici 2Pac, ci ‘Salam si Adrian’, cum sunt alintati; avangarda muzicala inseamna Mihaita Piticu, iar underground Gicuta din Aparatori. Aici restaurantele sunt putine si goale, in timp ce strazile, vara, zumzaie de oameni si “combinatii” pana la 1 noaptea, de zici ca esti la Costinesti. Aici muzica nu se aude din restaurante, ci din apartamentul de vizavi, din mobilul vecinului de scaun de pe autobuzul 141 sau din casetofoanele masinilor lasate cu portiera deschisa langa magazinul alimentar unde lumea isi bea berea. O mai auzi live, din gurile baietilor care, dupa ce se satura de caterinca, o dau pe jam session; unul bate ritmul pe coapse, altul il scoate direct din gura si cel mai smecher isi face tovarasii sa rada improvizand versuri foarte contemporane pe cantece lautaresti foarte vechi. Si tot aici, ii poti asculta si vedea gratis pe oricare din regii muzicii rome, la nunti si la botezuri tinute in curti cu portile larg deschise sau in corturi amplasate direct in strada, in fata casei. O fi viata mai grea in cartierul asta decat in restul orasului, dar oamenii stiu sa se bucure de ea si vara isi intind paturile colorate direct pe trotuarul de asfalt din fata casei, romani si romi la un loc… Si, da, o fi avand Ferentariul mai multe probleme sociale decat alte cartiere, ca peste tot unde exista saracie – dar in materie de convietuire interetnica e S Klasse. Aici, in locul unde, asa cum se mandresc locuitorii sai, ‘se invata prima data smecheria’ a fost de mult cool ‘te janes jekh cira romani’, ‘s-o rupi pe tiganeste’.

Ei bine, cum orice petrecere cu fala se face cu mai multi cantareti, si bairamul nostru vine cu trei lautari – care, printre altele, se mai produc la ‘Zetarilor’, singurul bar cu program de club din cartier (unde club nu inseamna DJ si sintetizator, ci exclusiv live). Nascut si crescut la Piata Ferentari, Florin Armeanu e fanul dedicat al lui Dan Armeanca, ale carui casete, cand era pusti, le-a tocit ascultandu-le la un casetofon cumparat ‘din piata la Rahova’; la petreceri a inceput sa cante chiar mai repede, pe la 12 – 13 ani. La peste 50 de ani, Florica Banateanu rupe inima din noi cu vechi cantece de petrecere si melodii lautaresti, pe care le-a auzit prima data la crasmele muncitoresti din cartier; pe cateva dintre ele, inainte de ’89, a reusit sa se strecoare in emisiunile de folclor, atat de bine pazite, ale Televiziunii Romane. Mezinul grupului e Fane de la Clejani, fratele mai mic al lui Nicusor Manole din Mahala Rai Banda. El a venit sa cucereasca Bucurestiul acum patru ani, la 19 ani, cand s-a insurat cu o fata din cartier; chiar daca slabiciunea lui e ‘lautareasca veche’, s-a specializat ‘pe ce cer baietii si lumea: Sorinel, Salam, Copilul de Aur, d’astea noi’. In afara de evenimentele din cartier sau prin restaurantele bucurestene, baietii au mai cantat si ‘pentru fratii nostri din Austria, Spania si Italia’. Alaturi de ei, vor canta, la acordeon, Petrica Dinte si Marian Gostineanu. La clape, se va produce maestrul Cornel Bobea, cunoscut si ca organizator de orchestre.

Impreuna cu Adrian Schiop, scriitorul ardelean cu chirie in Ferentari, a organizat acest eveniment gazduit de CNDB.

Invitat special: Dan Draghici, legenda vie a cartierului, omul care a cantat de mic copil alaturi de lautarii de frunte ai genului.

Warm-up: Cristi de pe Salaj si Florin Spoitoru.

Intrare libera, bar in interior.

Parteneri – restaurant B&B (Serban Voda 163) si Reteaua Nationala a Tinerilor Romi.

Adrian Schiop
linkuri

dan draghici:

baietii de la zetarilor:

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole