Evacuare brutală în strada Anton Pann 7-9, sector 3

Evacuare ca in codru intr-un complex de locuinte retrocedat in str. Anton Pann nr 7-9 din sectorul 3, Bucuresti.

Circa 10-15 familii de chiriasi la stat au ramas in aer la inceputul anilor 2000, dupa ce intreg complexul de locuinte a fost retrocedat unei persoane private. Proprietarul nu a intreprins pana acum demersuri pentru a intra in posesia casei, lucru care i-a si avantajat pe oamenii fara alternativa de relocare, dar pe de alta parte nici Primaria de sector sau Primaria Capitalei nu le inregistreaza cererile de locuinta sociala pentru evacuati, in lipsa unui ordin de evacuare. Mai mult, oamenii locuiesc in prezent fara forme legale, pentru ca proprietarul a refuzat sa le prelungeasca vechile contracte dupa retrocedare. Solutia in aceasta situatie ar fi cel mai probabil depunerea de cereri de locuinta sociala pentru familii cu venituri mici si alte cazuri sociale, cum sunt majoritatea muncitorilor si pensionarilor din anton pann 107-109, pe care unii dintre oamenii mai priceputi la hartii le-au si depus de mai multi ani, fara un raspuns din partea Primariei Sectorului 3, ce invoca ca de obicei fie lipsa de resurse, fie lispa dreptului de patrimoniu propriu.

In una din diminetile 19-20 iulie, in jurul orei 6.00, Politia Locala sector 3, impreuna cu agenti de interventie ai unei firme de paza, probabil subcontractati, a descins in complexul de locuinte cu de la sine putere si fara un mandat, ordin, sau dispozitia de evacuare din partea proprietarului sau a autoritatii locale. Au dat buzna peste oameni in case, scotandu-le si distrugandu-le din lucrurile personale, mobila, sobe, etc.. si somandu-i sa plece. Majoritatea locatarilor au primit un ultimatum verbal sa elibereze spatiul pana la 8 dimineata a doua zi. Imaginile de mai jos au fost facut in ziua a doua, dupa prima tentativa de evacuare.

Complexul de cladiri, in stare vizibil avariate, este situat pe un teren de circa 3000m patrati chiar in centrul capitalei, cu un potential considerabil de dezvoltare imobiliara, intr-un inceput de gentrificare si apartine in prezent unui singur proprietar, ce locuieste in Bucuresti. Este greu de inteles lipa de interes oficial a proprietarului pentru imobil timp de 14-15 ani de zile, dar in acelasi timp este interesanta mobilizarea ferma a politiei locale pentru evacuarea imobilului in aceasta perioada, ce sustine oficial ca interventia a avut loc doar ca urmare a sesizarilor din partea vecinilor legate de zgomot si scandal, iar proprietarul cladriii este de negasit. Cert este ca actiunea de saptamana trecuta, cat si orice tentativa viitoare de a evacua si a izola imobilul, nu poate avea ca miza decat grabirea distrugerii cu costuri minime a acestuia si valorificarea terenului. De altfel, chiar in ziua evacuarii, podeaua si tavanul la unele dintre apartamentele din partea anterioara a complexului, in care au locuit oameni atata timp, au fost distruse, nu se stie de cate cine.

Misiunea Politiei Locale este inca in curs, patrulele inca mai blocheaza accesul oamenilor in case cu propria mobila pe care incearca sa o aduca inapoi. Consiliul local Sector 3 nu a avut nicio reactia pana in prezent legat de abuzul din 19-21 iulie. Amintim ca aceasta evacuare vin la scurt timp dupa demolarea taberei de evacuati din Vulturilor 50, in data de 16 iulie 2016.

Voluntarii FCDL si Active Watch monitorizeaza situatia la fata locului, asista familiile la alcatuirea dosarelor si vor incerca in masura resurselor disponibile sa actualizeze stirea cu postari pe paginile de Facebook.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole