Coordonatorul investigatiei Sunday Times: Nu cred ca Severin realizeaza gravitatea faptelor sale

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: Teodor Tita pe Romaniacurata.ro

Jonathan Calvert este jurnalistul care a coordonat investigatia publicatiei britanice Sunday Times referitoare la disponibilitatea unora dintre membrii Parlamentului European de a accepta bani in schimbul modificarii unor proiecte aflate in dezbatere.

Scandalul “Bani pentru legi” a facut deja doua victime. Un eurodeputat sloven si un eurodeputat austriac au parasit institutia si probabil viata politica pentru totdeauna fara prea multe comentarii. Ideea acestui interviu a aparut in momentul in care cel de-al treilea deputat vizat de ancheta jurnalistilor britanici (romanul Adrian Severin) nu numai ca a refuzat sa demisioneze dar a si iesit la atac, punand la indoiala intentiile Sunday Times.

Rep: Cum a inceput investigatia? Existau date care sa sa va faca sa alegeti doar anumiti parlamentari sau au fost alesi la intamplare?

JC: Vara trecuta doua surse diferite ne-au spus ca exista lobisti suspectati ca platesc eurodeputati pentru a ajuta la modificarea legilor din parlament. Lucrul asta nu era clar din registrul de interese financiare al parlamentului, registru pe care multi eurodeputati il trateaza cu dispret. Asa ca am ales acei oameni care aveau legaturi comerciale.

Rep: De ce crezi ca tocmai acesti trei parlamentari au fost dispusi sa accepte oferta pe care le-ati facut-o? E ceva diferit la ei?

JC: Nu. Doar ei si-au manifestat disponibilitatea de a schimba legi la cererea unui client platitor

Rep: Ce rol a jucat opinia ta si a Sunday Times despre Uniunea Europeana in aceasta investigatie? Severin ne-a spus ca ST are tendinte eurofobe.

JC: Nu suntem eurofobi iar eurofobia nu a avut nimic de-a face cu investigatia.

Rep: Adrian Severin a insistat ca investigatia voastra a fost un fel de conspiratie foarte costisitoare impotriva lui. Cat a costat?

JC: Habar nu am. Evident, a trebuit sa calatorim la Bruxelles si Strasbourg de cateeva ori dar asta nu e nimic neobisnuit atunci cand vorbim despre bugetul unui ziar.
 
Rep: Stiu ca in Marea Britanie a avut de-a lungul timpului propriile scandaluri de tip “bani pentru legi”. Ce s-a intamplat cu indivizii care au fost surprinsi procedand astfel?

JC: Lordul Taylor si Lordul Truscott au fost primii membri ai Camerei Lorzilor suspendati in ultimii 500 de ani.

Rep: Doi din cei trei eurodeputati despre care ati scris au demisionat. Romanul nu a facut-o. Cum se vede asta de la tine?

JC: Nu sunt sigur ca a inteles cat de grav e sa schimbi legi pentru clienti platitori.
 
Rep: A meritat efortul? Ai face investigatia asta inca o data?

JC: Da, bineinteles.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole