Cine vrea demisia lui Raed Arafat în 2015? Tot oamenii care l-au vrut plecat și în 2011-2012

Dora Constantinovici
Dora Constantinovici (n. 1981). A studiat marketing dar lucrează în presă de 15 ani. A fost reporter și redactor pentru Radio Transilvania Satu Mare, a scris pentru revista pop-cult Apropo, a redactat știri pentru Ager Press și News In, a publicat analize într-o revistă de bussines și una de cultură urbană și în prezent scrie comentarii sociale și politice pentru Pandoras și recenzii de carte pentru Bookmag.

În urmă cu o săptămână, președintele Mișcării Populare și fostul președinte al României, Traian Băsescu, spunea despre Raed Arafat că nu înțelege concurența. Și că: Arafat dacă nu este schimbat sau nu se va retrage va face mult rău sistemului de urgență din România. El trebuie să își schimbe mentalitatea altfel va face mult rău. Avem sisteme care pot fi cuplate la sistemul național. Am văzut că acum zice că acum a primit o lecție. Arafat este un etatist convins și el nu înțelege ce înseamnă concurența. (aici) Am un deja vu.

Remember 9 ianuarie 2012? Traian Băsescu declara la Realitatea că Raed Arafat ar trebui să-și dea demisia, spunându-i că e stângist și că ar cam fi cazul să-și reconsidere poziția. Vă mai amintiți de ce? Pentru că Arafat spusese că în sistemul de urgenţă nu merge competiţia comercială liberă și nu poţi face rentabile serviciile de ajutor.

Remember decembrie 2011? În 21 decembrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR 1, că, dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat. (aici)

Scurtă trecere în revistă a celor mai vocali jurnaliști, politicieni și oameni din sistemul de sănătate care tot cer demisia lui Arafat. Atunci (2011) și acum (2015).

Evenimentul Zilei – Mălin Bot – în Dacian Cioloş a fost prea blând cu Raed Arafat! Trebuia să-i ceară demisia în şedinţa de guvern – cel care scria la începutul anului că nu mai vrea ca statul să finanțeze lenea sau să dea de pomană din banii lui. Pentru că desigur, i se părea că e nedrept să spui că, după 10 ani de mandate Băsescu, România este țara cu cel mai mic ajutor social. Așa ceva nu exista din punctul lui de vedere. Lasă că a venit raportul INS în toamnă și a arătat concret că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei relative, cu un procent de 25,4%. Oficialii Institutului Național de Statistică (INS) au citat doar datele Eurostat pe anul 2013. Potrivit INS, în România sunt 8,5 milioane persoane în risc de sărăcie sau excluziune socială. Conform datelor publicate de Eurostat, aproximativ 40,2% din populația României era expusă în 2014 riscului de sărăcie și excludere socială, situație care a plasat-o pe primul loc în Uniunea Europeană, în condițiile în care, la nivelul UE, 122 de milioane de persoane, sau 24,4% din populație, se aflau în această situație. (aici) În condițiile în care “peste 40% din populație se confruntă cu riscul sărăciei și al excluziunii sociale”, cheltuielile statului care vizează îmbunătățirea situației sunt “extrem de scăzute”, a spus Philip Alston, raportor special al ONU pentru sărăcia extremă și drepturile omului în noiembrie la București. În continuare nu am auzit nimic despre sărăcie nici din programul noului guvern și nici din gura premierului Dacian Cioloș. Alston mai spunea că situația este deosebit de dramatică pentru copii, în condițiile în care 34% suferă de “privațiuni materiale severe”. Mălin Bot zicea în aprilie 2015 că statul finanţează producerea unor generaţii întregi de noi asistaţi social, într-o spirală a pomenilor pe care tot cei ocupaţi ar trebui să le plătească, Alston spunea că răspunsul nu este că acești oameni vor să rămână săraci ci că guvernul nu vrea să joace rolul care îi revine pentru a-i scoate din sărăcie. Și critica un înalt oficial al Ministerului de Finanțe care a mers până acolo încât să spună că România are multe probleme dar, din fericire, sărăcia extremă nu este una dintre ele. (aici întreg materialul) Dar lasă că Bot este citat la greu de În linie dreaptă – știți site-ul acela extremist care a fost finanțat de Marius Bostan, ministrul comunicațiilor.

Cine mai cere demisia lui Raed Arafat? Ovidiu Raețchi, deputat PNL – Este momentul ca Raed Arafat să facă un pas în spate, lucrurile i-au scăpat de sub control. Să se ocupe doar de sistemul medical, la care a dovedit că se pricepe mult mai bine. Că oricum e în ajun de campanie (se zvonește că ar vrea să devină primarul Sectorului 5 București) și prinde bine. A fost consilierul lui Voiculescu o vreme dar s-a reorientat și a trecut la PNL după ce a vociferat pe tema Diasporei care nu putea domle să-l voteze pe Klaus Iohannis. El s-a gândit să ajute copiii săraci să aibă acces la educație. Lăudabilă intenție, scârboasă formulare: Propunerea mea este ca toți copiii săraci din Ferentari, dar și din alte zone ale țării, să beneficieze de un pachet alimentar de sprijin, bazat pe proteine, prin care să îi încurajăm să nu renunțe la educație. Mințile sclipitoare și ordonate pot fi găsite în orice colț al țării, chiar și în ghetourile insalubre din Ferentari’. Găsiți aici întreaga formulă propusă de Raețchi. Ar fi de râs dacă n-ar fi de fapt de plâns.

Mai țineți minte că în 2011, Arafat spunea că imaginea de antireformist i-a fost prezentată lui Băsescu de unii dintre cei care au lucrat la proiectul noii legi a sănătăţii, apropiaţi Cotroceniului şi care nu au avut niciun moment de gând să-i ia în considerare observaţiile. El i-a nominalizat pe Virgil Păunescu, Cristian Vlădescu şi Lucian Duţă, sugerând că unul dintre ei i-a spus lui Băsescu că Raed Arafat nu doreşte reforma în sănătate. Asta după ce, a precizat Arafat, în primele două dezbateri pe proiectul noii legi i s-a trântit în faţă că sistemul de urgenţă ar fi evoluat şi fără el. Pentru că se opunea privatizării urgențelor: Lumea greşeşte dacă are impresia că dacă vin privaţii calitatea actului medical va creşte. S-ar putea să ne trezim că vom avea diferenţe mari în standarde şi în calitate. Este foarte greu să lucrezi pe urgenţa publică punând competiţia doar comercială, pentru că un comerciant va vrea să facă profit, va vrea să ofere servicii ieftine, iar serviciile ieftine şi profit nu trebuie să fie neapărat egale cu calitatea şi s-ar putea să ne confruntăm cu reducerea calităţii serviciului medical, a indicat dr. Arafat. (aici)

Oare ce mai fac cei trei acum? Păi Virgil Păunescu spunea în urmă cu câteva zile, într-o emisiune a Televiziunii Medicale apropo de tot sistemul medical că: tot ce s-a făcut, zece ani în care eu am fost (n.r. consilierul lui Traian Băsescu), a fost sub deviza câtorva principii: unul, nu există calitate fără competiție și nu e competiție fără privat, inclusiv în Sănătate, al doilea lucru, România este un stat mafiot, fără niciun fel de discuții, din cauza politizării excesive în principal, nu are nicio legătură cu meritocrația și întrebarea era: cine se poate opune statului mafiot și introduce statul de drept? Asta a fost o întrebare pe care noi ne-am pus-o acolo unde ne înjura lumea. Răspunsurile erau așa: clasa politică? Nu, ea este cauza! Sistemul din spatele clasei politice, adică serviciile? Sunt cauza cauzei. Atunci cine? Doar economia de piață…

Cristian Vlădescu era încă unul dintre cei care doreau privatizarea sistemului de sănătate în guvernarea PDL. Și ocupa pe atunci funcția de șef al Școlii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar. Acestă școală națională controla de fapt toate spitalele din România. A rămas în funție și în guvernarea USL chiar dacă a fost un vajnic sfătuitor al lui Traian Băsescu. Știți, nimic nu se pierde, totul se transformă. Doar că în martie 2014, Agenția Națională de Integritate a descoperit că doctorul Vlădescu a sifonat peste 50 de mii de euro din bani europeni. Cât timp era șeful școlii naționale de sănătate, Vlădescu a semnat un contract de finanţare, având ca obiect un proiect european pentru sprijinirea asistentei medicale comunitare. Banii veneau de la Ministerul Muncii prin programul POSDRU. Dupa ce a semnat contractul în numele școlii de sănătate publică, doctorul Vlădescu s-a angajat el pe el, pe persoana fizică, în poziția de manager al proiectului european, în baza unei convenții civile. Pentru serviciile sale, medicul s-a plătit singur cu peste 50 de mii de euro, între anii 2009 și 2012.

Să ajungem și la sfătuitorul numărul trei al fostului președinte Traian Băsescu – Lucian Duță – în 2010, Vlădescu împreună cu Lucian Duță, controlau direct Casa Națională de Sănătate, care avea un buget de peste 4 miliarde de euro. Lucian Duță și-a trecut în CV lansarea sistemului unic informatizat. Acest sistem a adus prejudicii de 1.35 milioane de euro doar în 2010. Sistemul a fost dezvoltat în şase ani, nu în doi ani. În 2012, a fost implicat în scandalul lipsei medicamentelor din spitalele din România. Morfina injectabilă nu mai era disponibilă în spitale pentru a calma durerile bolnavilor de cancer. În 2013, a fost desemnat de fostul președinte Traian Băsescu în Cosiliul de Administrație al CNAS. Duță spunea pentru Mediafax: Înainte de a fi om politic, sunt medic. Am acceptat nominalizarea pentru a da un impuls actualei conduceri a CNAS să finalizeze proiectele care ajută pacientul: cardul de sănătate şi dosarul electronic al pacientului. Ambele proiecte sunt începute de mine, dar au fost blocate din iunie 2012. PNL îi solicita premierului Mihai Răzvan Ungureanu să-l demită imediat pe preşedintele CNAS, Lucian Duţă, pentru “aroganţă, incompetenţă, ingnoranţă şi indiferenţă faţă de pacienţi şi personalul medical”, declara pe atunci, după şedinţa BPC, viceliderul grupului PNL din Cameră, Eugen Nicolăescu. (aici) În 2014 Lucian Duță era suspectat că în perioada când a fost la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ar fi prejudiciat prin contractele semnate bugetul statului cu 14 milioane de euro. În acest dosar mai sunt acuzate și alte persoane de la CNAS. Dosarul a pornit de la o autosesizare a DNA, din 29 noiembrie 2012, la care au fost conexate și alte dosare deschise în urma unor sesizări făcute de Guvernul Ponta. În 2015, Lucian Duță este deja membru PNL. PNL care critica în ianuarie introducerea cardului de sănătate de către PSD. Card pe care-l propusese Lucian Duță pe când era PDL. Gata, șarpele și-a înhițit coada. În noiembrie 2015 Alina Gorghiu a anunţat public că PNL i-a cerut lui Cioloş să scoată din administraţie oamenii numiţi de PSD, dar nu a precizat ce răspuns au primit de la acesta. Pe fondul lipsei de comunicare între PNL şi Palatul Cotroceni şi al comunicării nebuloase cu noul premier, foştii PDL-işti ai lui Băsescu, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur, șiii, pampampam – Lucian Duţă, s-au adunat miercuri la sediul din Modrogan pentru a pregăti nişte nume de „specialişti” pe care să îi pregătească de numire în cazul în care Cioloş le va permite acest lucru.

Prezent, vineri, într-o conferinţă de presă, la Buzău, deputatul PNL Cezar Preda a lansat un atac dur la adresa secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, spunând că ”trebuie să vină altcineva, pentru că el în zona aceasta nu se pricepe”, transmite corespondentul MEDIAFAX. Același Cezar Preda care după 15 ani în partidul lui Traian Băsescu, până în februarie 2014 ocupa funcția de funcția de președinte PDL la nivel național și cea de președinte PDL Buzău.

Cineva e direct interesat de privatizarea serviciului de Urgență român, de fapt, probabil că cineva este interesat de privatizarea întregului sistem de sănătate. Căci, așa cum se exprima și Monica Macovei (tot fostă PDL) actualmente M10 – “liberalizarea profesiei medicale prin scoaterea medicilor și a personalului medical din categoria salariaților bugetari. Medicina trebuie considerată un serviciu, nu un drept. Serviciile au un preț, iar el trebuie plătit de beneficiar. Cei care plătesc mai mult trebuie să beneficieze de servicii mai bune.”

Dar ea nu este singura care gândește așa iar PNL-ul, prin oamenii care de altfel i-au fost colegi acesteia ani buni de zile în PDL-ul lui Traian Băsescu începe tot mai mult să alunece înspre dreapta extremă exact ca Monica Macovei. Pentru toți oamenii ăștia, nu vă lăsați păcăliți, cetățenii sunt înainte de orice niște clienți și atât. Pentru toți acești oameni de ieri și de azi doar cei care își permit merită să trăiască căci piața liberă este singura care le poate garanta lor, celor care vor împărți apoi contractele, un loc călduț în fruntea țării. E atât de simplu.

sursa: Pandoras

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole