Cînd vor răspunde Ponta şi Chiţoiu la întrebările cu Oltchim? Marga

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

 Costi Rogozanu pe VoxPublica

După un exces de declaraţii despre toate nimicurile politice vine întotdeauna tăcerea. Ce se întîmplă în cazul Oltchimului e totuşi incredibil. După ce Victor Ponta a aruncat gluma cu Chiţoiu care răspunde “cu capul şi cu tot” pentru privatizarea Oltchim, linişte. Daniel Chiţoiu a ieşit doar să spună că el negociază cu bănci comerciale pentru eventuale împrumuturi care să acopere salariile şi investiţia pe o lună. Privatizarea e inevitabilă tot pentru că aşa zice FMI şi aşa a promis.

Nici o explicaţie nu pentru chestiuni istorice despre care, da, ştim, sînt o gamă incredibilă de păguboşenii (o înşiruire cronologică aici), ci pentru decizii extrem de recente. Una dintre ele este cuprinsă în acest dialog al lui Remus Vulpescu (şeful de la OPSPI care se ocupă direct de privatizare) şi un cititor:

Toma Marin [anonim]

1) De ce ați schimbat procedura de privatizare, cu 30 de zile înainte de data licitației, cunoscând faptul că nicio companie serioasă din lume nu va fi de acord să participe la o licitație la care se schimbă regulile DUPĂ începerea procedurilor ?
2) Am aflat că rușii de la TISE (care au ca acționari pe Gazprom) vor să dea statul român în judecată, fiindcă consideră că Guvernul României și-a bătut joc de TISE, prin maniera de schimbare a regulilor de participare la licitație, fapt care a făcut să-l descalifice pe TISE (înainte de a se putea prezenta la licitație) și să-l favorizeze pe PCC ?Vă mulșumesc. 

raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:42)Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Toma Marin

Buna ziua,Mi-ar face placere sa ne cunoastem, sa imi impartasiti din informatiile Dvs. Pareti sa aveti canale bune de comunicare in afara Romaniei. 

A fost necesar sa renuntam la conversia in actiuni deoarece exista un risc foarte mare ca operatiunea sa fie contestata in instanta si sa ajungem sa vindem actiuni in litigiu. Parca s-a mai intamplat o data, nu-i asa ? O fi fost bine ?

Multumesc ! (sursa: hotnews)

Argumentul acesta nu prea ţine spun însă alţi specialişti: majorarea de capital pe care compania germană PCC a împiedicat-o ani în şir ar fi adus respectivul acţionar la o participaţie aproape simbolică.

Cît despre privatizare, Remus Vulpescu nu e decît unul dintre miile de aşa zişi specialişti cu ochelari de cal. Este tipic răspunsul dat de exemplu după o primă mare operaţiune de insolvenţă făcută cu succes în cazul Plafar: “Ca să nu o stricăm din nou, o să o vindem”. (sursa)

Ca să ne întoarcem la Oltchim, mai e de răspuns nu doar la felul în care s-a negociat cu FMI, nu doar la întrebarea cheie care ţine de majorarea capitalului, ci şi la acurateţea paşilor parcurşi. Ce a discutat Ministerul Economiei cu PCC într-o întîlnire facilitată la începutul anului de Vlădescu, exministru de finanţe, actualmente lobbyst PCC. Presa locală acuză chiar liberalii de coalizare cu acţionarii minoritari de la PCC (aici). Cum rămîne cu Arpechim?

Sînt nişte oameni în stradă, presiunea media este destul de puternică. Premierul şi ministrul economiei trebuie să răspundă direct unor chestiuni asupra cărora doar se speculează. Scuza cu oul fierbinte lăsat de alţii nu merge. Ieşi în faţă şi spune ce se întîmplă. Bine că a ajuns să transforme în circ chestiunea Diaconescu care cere bani de la popor pentru achiziţionare…

Aş mai remarca intervenţia unuia dintre muncitori de aseară de la Realitatea TV care punea o întrebare esenţială “pieţei libere” româneşti. Cum se face că Oltchim, proprietatea statului plăteşte de două ori şi jumătate mai mult pe curentul electric decît ALRO, o companie privată?

Pînă la urmă chestiunea e extrem de simplă. E pregătit statul român să-şi şi asume alt rol decît “arbitrul pieţei”? Şi dacă ne luăm după declaraţii ştim din start răspunsul: nu. Privatizare cu orice preţ, un FMI care presează şi responsabili cu capul din guvern care nu mai răspund la întrebări. Probabil tot ca să nu influenţeze sfînta piaţă.

Marga

Cu Marga n-au mai avut răbdare în Senat. L-au votat pentru ICR fără audieri la comisiile de specialitate, fără să fie în ţară, fără nimic. Un început de mandat cu dreptul. Oricum, aştept totuşi o declaraţie despre politica ICR a lui MArga – are totuşi de dat nişte asigurări întregului mediu cultural că nu vom asista la excursii cu căluşari prin Europa şi că proiectele începute nu vor fi lăsate în aer.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole