Chelnere, ce nevoie ai de bacalaureat?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnişoru pe VoxPubllica

Dincolo de numărul de ani de educație, angajatorii uneori se folosesc de diplome ca semnal pentru a sorta candidații. Rolul statului este să ofere tinerilor ocazia de a-şi certifica aptitudinile şi angajatorilor ocazia să realizeze o sortare mai eficientă. Atunci când 50% dintre absolvenții de liceu nu promovează bacalaureatul, pe piața muncii angajatorii au dintr-o dată tineri serioşi care nu reuşiseră la o materie sau alta şi tineri care nu ar fi avut în mod realist nicio şansă să treacă bacalaureatul şi nici nu se înscriseseră.

Pentru a permite sortarea elevilor, ideea bacalaureatului profesional, introdusă de Ecaterina Andronescu, este salutară: din 2013, elevii ar putea alege bacalaureatul clasic sau pe cel profesional: o probă practică şi o probă scrisă la educație antreprenorială, precum şi probele orale de limba română, limbă străină şi proba de competențe digitale. Tinichigiii şi ospătarii de mâine vor putea să aibă o diplomă care să îi diferențieze de cei ce nu au depus niciun efort în liceu şi să învețe cum să îşi deschidă o afacere proprie, proba de educație antreprenorială devenind obligatorie.

Pentru că bacul profesional nu permite accesul la învățământul superior, de ce s-ar împotrivi cineva creării acestei forme suplimentare de diferențiere între absolvenții de liceu?

Daniel Funeriu găseşte de cuvință să atace politic: “Bac cu buletinul”, dezinformând că posesorii de bac profesional ar intra în competiție cu cei de Bac teoretic: Prin aceasta masura reusesc sa arunce in ridicol diploma de bacalaureat care de doi ani are valoare si care a devenit o mandrie. Din moment ce bacul profesional nu permite accesul la studii superioare, de ce îl deranjează pe Funeriu că celor 50% picați li se oferă şansa certificării altor tipuri de competențe decât cele teoretice din bacalaureatul clasic? În fond, Funeriu şi-a susținut bacalaureatul în Franța, una din țările europene ce organizează un bacalaureat profesional.

Criticând o măsură ce va facilita sortarea pe piața muncii, dreapta românească îşi arată încă o dată aroganța şi disprețul pentru “ciumpalaci”. După ani de zile în care învățământul teoretic a fost criticat de Băsescu şi Funeriu ca fiind prea încărcat, opțiunea unui bacalaureat profesional şi antreprenorial li se pare o greşeală. Tinichigiii şi ospătarii lui Băsescu nu au nevoie de competențe sau diplome să îi ajute să se angajeze, ei trebuie să fie plebea republicană din regimul coloneilor pe hârtie.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole