…oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai de dreapta din tara? (confesiunile unui excomunicat de dreapta)

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Alin Fumurescu, un respectabil om de dreapta, observă că derapta româneacă are mari probleme: e înghesuită şi fărîmiţată. Iar stînga a ajuns de invidiat: ca pionerii în Vestul Sălbatic…. integral poate fi citit aici pe Contributors. (fragment)

…incerc sa-mi imaginez cum e sa fii astazi, in Romania, un intelectual sincer de stanga – gen Rogozanu sau Ernu – si ma apuca asa, ca o invidie. E ca si cum ai fi un pionier in Vestul Salbatic. E comod:” pamant” cat curpinde, n-ai de ce te bate cu vecinii pentru asta, in schimb poti solidariza cu ei in lupta cu un dusman comun: pe atunci, indienii. Acum, intelectualii de dreapta. La urma urmei, urma care scapa turma, si unii si altii sunt multi si te ataca unde si cand nu te astepti.

Pentru ca a fi intelectual de dreapta e echivalent cu a trai pe Coasta de Est pe la 1800, toamna: e inghesuiala, e aristocratie de facto, nu de jure, e dat din coate si e jonglerie intre bisericutze.

Aci, sprancenele se ridica instantaneu din motive de aglomeratie: “Aaaa! Esti de-al lui Tismaneanu sau de-al lui Turdoran? De-al patriarhului sau de-al lui IPS Anania?  De-al lui Sever Voinescu sau de-al lui Cristian Preda? De-a’ lu’ “22″ sau de-a’ lu’ Dilema Veche? Al lui Basescu sau dimpotriva? A’ lu’ Marga sau viceversa, al lui Shaffir?”

Suntem, declarativ, cu totii la dreapta si, totusi, cand vine vorba, dreapta e ca timpul la Fericitul Augustin: “Daca nu ma-ntrebi, stiu ce este. Daca ma-ntrebi, nu mai stiu“. Aparent, simpatia n-are nevoie de explicatii. Cand e sa patimim, patimim la fel. Ciudat (sau nu?) cand e sa nu mai com-patimim, cand e sa nu mai patimim impreuna, incepem sa ne uram. Incepem sa ne asezam unii pe altii in cutiute pe care lipim, cu limba, etichete.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole