Declarația boicotanților de la conferința despre avort din Cluj

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

În data de 18.03.2015, noi – un grup mixt informal din aproximativ 10 persoane – am ajuns la conferința „AVORTUL: Ce ne spune Biblia” a pr. Stelian Tofană, eveniment public și gratuit derulat în incinta Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. D-l Tofană a menționat de la început că nu vor fi acceptate întrebări publice, dar putem scrie întrebări pe bilețele, iar apoi început cu binecunoscutele sale disclaimere menite să atenueze discursul ulterior. La mai puțin de 15 minute, Tofană a început să lanseze primele afirmații ofensatoare și șocante (printre care „de fiecare dată când intri în casă calci peste un mormânt” / „ai mâinile pătate de sângele copilului tău”, etc). În acel moment, grupul nostru, aflat în zona primului rând din partea dreaptă a început să scandeze tare sloganele „Femeia are dreptul să aleagă” / „Nu ostracizați femei suferinde” și „Dogmele voastre – drepturile noastre”. Discursul conferențiarului a fost întrerupt, s-a creat agitație generală în sală. În următoarele 10 minute, timp în care noi am scandat continuu cele trei slogane, câțiva indivizi din public sau din echipa de organizare au venit personal la noi, încercând să facă uz de tehnici de calmare, invitare la dialog; Tofană însuși a venit și ne-a spus „Eu sunt de acord cu voi, vă invit la dialog”, etc. Înțelegând strategia salvatoare din spatele acestor invitații, noi am rămas pe poziție, am ignorat apelurile acelor persoane și am continuat să scandăm imperturbabil, în confuzia întregii săli. De vreo 2-3 ori, ropote de aplauze au străbătut furtuons sala, la invitația celor de pe scenă, pentru a ne liniști. Nu le-am dat atenție. Când în sală s-au auzit valuri de contraproteste cu sloganul „Dreptul la viață”, am răspuns cu „Dreptul la viață al femeilor”.

 

Situația ajungând critică, Tofană și cei din organizare au hotărât intrarea de urgență a Paulei Seling (cântăreața cap de afiș a evenimentului). În decursul momentului muzical, noi am tăcut. D-l Tofană a reînceput monologul. Gândindu-ne la invitațiile lui Tofană la dialog, câțiva dintre noi au strigat „Întrebări publice” către scenă. Gestul n-a avut niciun efect, așa că am reînceput să scandăm tare aceleași slogane. Noua repriză a fost mai scurtă decât prima, căci în scurt timp, indivizilor rămași lângă noi, (care continuau pe șoptite dialogul cu noi) li s-au adăugat rapid alții din sală, cât și din organizare, somându-ne să încetăm, amenințându-ne, etc. În spatele nostru, în dreapta scenei am văzut doi jandarmi. Nu a durat mult și indivizii din jurul nostru (civili și oameni din organizare) au trecut la violență, îmbrâncindu-ne, trăgându-ne cu forța sau cărându-ne pumni și picioare, după caz. În acel moment, unul dintre noi s-a uitat către jandarmii care așteptau după scări și le-a cerut expres ajutorul, însă aceștia nu au intervenit. Următoarele momente au durat între o jumăte de minut și un minut și au fost o învălmășeală violentă în timpul căreia am fost bruscați, trași și împinși cu forța, claie peste grămadă de către indivizi către scărițele care duceau la jandarmi; o fată care revenise în zona noastră ca să facă poze a fost forțată să părăsească sala, deși a spus că e jurnalistă freelancer. Imediat ce am fost împinși în culise, am fost preluați un jandarm care ne-a aruncat violent, pe rând, în altă încăpere. Unii dintre noi au fost loviți de jandarmi. Au urmat 20 de minute de discuții și conflicte cu jandarmii și polițiști, apoi am fost escortați printr-o ieșire secundară către holul mare al CCS, unde au început legitimările. Ni s-au făcut procese verbale, unii dintre noi am primit amenzi, apoi am fost lăsați liberi.

LĂMURIRI

Acțiunea grupului nostru a avut loc deoarece nu suntem de acord cu prezența unui discurs discriminator-religios precum cel al d-lui Tofană într-un spațiu public, de stat, fie el în aer liber sau închis. Considerăm că „radicalitatea” gesturilor noastre e justificată prin însăși natura conferinței, o prelegere tradiționalist-ultraconservatoară care nu face altceva decât să propage și să alimenteze un discurs marginalizant, dogmatic, neștiințific și nociv femeilor și publicului în general. O dezbatere pe marginea unui subiect sensibil precum avortul trebuie tratat foarte atent, de către specialiști și în limita unui spațiu de discuție aservit Drepturilor Omului – iar nu unei persoane care își fundamentează discursurile pe hermeneutică religioasă sau face apel la frică pentru a manipula publicul. Credem că aprobarea unor astfel de prelegeri, (adesea puternic mediatizate prin panouri în spațiul public), într-un stat laic în prezent este absurdă și nejustificată. Considerăm că deranjul cauzat de întreruperea unei conferințe ofensatoare despre avort este de o mie de ori preferabil derulării unei astfel de conferințe.

Nu am acceptat invitațiile la dialog, cooperare sau orice altă soluție de compromis dintr-un scop clar. Conferința era din start structurată ideologic pe niște principii îndepărtate față de normele unei manifestații decente – să acceptăm propunerea lor într-un spațiu în care conferențiarii dețineau puterea asupra discursului n-ar fi însemnat decât o capitulare indirectă, soldată cu o conciliere și happy-end călduț, în urma căruia monologul ofensator să poată continua netulburat.

Din păcate, din cauza confuziei și spontanietății faptelor, niciunul din noi n-a reușit să surprindă episoadele violente. Dacă sunt persoane care au surprins acele momente, sunt invitate să le pună la dispoziția publicului.

Vom contesta legal toate amenzile pe care le-am primit. Cei dintre noi care au suferit contuzii au depus și vor depune plângeri împotriva persoanelor împricinate, fie ele civili sau forțe de ordine.

Menționăm că această conferință face parte dintr-o serie de conferințe „pentru familie” a Organizației Creștine Agape, dintre care a avut loc până acum inclusiv conferința despre homosexualitate. Aceste prelegeri fac uz de un discurs religios pentru a transmite mesaje sexiste, homofobe și în general discriminatorii. Invităm publicul la boicotarea unor asemenea viitoare manifestații cu caracter îndoielnic.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole