Premiul CriticAtac 2014: Dependenţă şi dezvoltare. Economia politică a capitalismului românesc

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

BanVolumul Dependenţă şi dezvoltare. Economia politică a capitalismului românesc, de Cornel Ban, apărut la editura Tact, în traducerea lui Ciprian Șiulea, a câștigat Premiul CriticAtac pentru anul editorial 2014. Felicitări!

Noua carte a lui Cornel Ban reprezintă un mare pas înainte în umplerea unui gol de cunoaștere. Bazată pe o parte din teza sa de doctorat, cartea oferă publicului autohton privilegiul unei avanpremiere a rezultatelor cercetărilor lui Ban despre istoria economică a României și o mult-așteptată tentativă de interpretare comprehensivă a transformărilor de economie politică a modernității românești din zorii acesteia până azi, contribuind totodată la dezbaterile despre natura, originile și dezvoltarea capitalismului românesc. În acest sens, autorul oferă suficiente dovezi și interpretări îndeajuns de solide încât să  susțină „o critică social-democrată a variantelor de capitalism încercate în România în ultimii o sută cincizeci de ani”. Volumul lui Cornel Ban este așadar unul dintre cele mai importante apărute în România în perioada post-comunistă. 

Un fragment din carte se poate citi aici.

 

 

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole