Socialiştii francezi intră în “cooperativa capitalistă”

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ups… francezii au găsit o gogoriţă nouă: “capitalism cooperativ”.

Mobilizarea socialiştilor din Franţa

sursa RFI

Socialiştii francezi îşi finalizeazǎ programul politic în vederea prezidenţialelor de anul viitor. Documentul final urmeazǎ sǎ fie dat publicitǎţii marţi, 5 aprilie, dar marile teme de campanie sunt deja cunoscute. Una dintre ele este deglobalizarea.

Formularea unei teme de campanie care sǎ devinǎ apoi un slogan mobilizator nu este o sarcinǎ uşoarǎ. Multe minţi sunt puse uneori la contribuţie pentru gǎsirea unei simple fraze care sǎ aibǎ rezonanţa unei formula magice.

În Franţa, nimeni nu a uitat, de exemplu, cǎ Jacques Chirac a câştigat la un moment dat alegerile prezidenţiale punând accenul pe “fractura socialǎ“.

În politicǎ, deseori, nu conteazǎ atât rezultatele, cât capacitatea de mobilizare în jurul unei idei. Unul dintre liderii socialişti, François Hollande, care şi-a anunţat deja intenţia de a participa la primarele partidului în vederea desemnǎrii candidatului socialist la prezidenţiale a decis sǎ se focalizeze pe tineret. “Un contract generaţional“, iatǎ ce propune François Hollande, pentru a-i ajuta pe tineri sǎ-şi gǎseascǎ un loc de muncǎ. Mai precis, un contract generaţional între un tânǎr care intrǎ în câmpul muncii şi un vârstnic care iese la pensie.

Lidera socialiştilor, Martine Aubry a rostit sâmbătă şi ea un “discurs cǎtre tineri“, promiţând crearea a trei sute de mii de locuri de muncǎ, în cazul în care programul socialist va ieşi învingǎtor la scrutinul prezidenţial de anul viitor.

Cea mai originalǎ atitudine este însǎ cea a deputatului socialist Arnaud Montebourg, care propune pur şi simplu “demondializarea” sau “deglobalizarea“. Ce înseamnǎ “deglobalizare“? Înseamnǎ o lume în care nu sfera politicǎ este dominatǎ de economie, ci invers, altfel spus o lume în care oamenii politici îşi regǎsesc autoritatea de a impune opţiuni economice. “Deglobalizarea“, mai spune el într-un interviu acordat  cotidianului Le Monde este atunci când destinul unei naţiuni devine mai important decât forţa pieţelor financiare, când sfera socialǎ devine mai puternicǎ decât liberul schimb.

Stânga francezǎ – mai afirmă el – trebuie sǎ-şi asume misiunea de a propune o alternativǎ la actualul sistem ultraliberal, iar modelul propus de Arnaud Montebourg este sintetizat de formula “capitalism cooperativ“.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole