Document de lucru pentru Summitul alternativelor. Idei pentru o educație și o societate diferite

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Campus de luptă. Împotriva neoliberalizării universității / Sumar*

Societatea

Starea prezentă a lumii, la nivel național și global, e marcată de inechitate și de o masivă distrugere a mediului înconjurător. Rolul cel mai important e jucat de capitalismul neoliberal. Acesta a dus la cooperarea politicienilor și a pieței, în loc să se pună interesul oamenilor și sănătatea mediului pe primul loc, nu doar în dictaturi, ci și în democrații.

Fără o schimbare a raporturilor de forțe din această lume nu va exista o schimbare reală. Educația poate reproduce și stabiliza raporturile de forțe actuale sau poate încuraja gîndirea critică. S-ar putea ca asta să nu producă în mod automat o schimbare, avînd în vedere că raporturile sînt puternice, iar statul opresor e înspăimîntător – dar o educație eliberată de dogma capitalistă poate crea atmosfera necesară pentru schimbare.

Educația

Educația, din acest punct de vedere, are nevoie de autodeterminare, de un spațiu autodeterminat și de posibilitatea de a-și găsi căile proprii, în loc să funcționeze după niște standarde impuse nouă de către alții.

Economicizarea educației urmează totuși diferite linii directoare: o mai mare eficiență, ceea ce înseamnă a te folosi de oameni, a-i face pe oameni exploatabili pentru societate și pentru piața muncii, și, în tot acest timp, abandonarea unor idealuri precum educarea unor oameni autonomi, independenți, încrezători.

Această formare a copiilor și a adolescenților pentru a deveni niște adulți exploatabili trebuie respinsă, încurajîndu-se abilitatea de a privi dincolo de granițele actualului sistem politic. Toate mecanismele structurale care le oferă șanse inegale copiilor din sistemul educațional trebuie desființate.

Este nevoie, așadar, de schimbări ale structurii interne și externe a sistemului educațional și de o mai puternică orientare în direcția unei teorii educaționale pe durata instruirii profesorilor.

Orientarea spre principiile economice ale sistemului educațional trebuie, și ea, eliminată. În locul ei trebuie cultivate forme solidare de învățare, care permit o gîndire critică.

Procesul Bologna

Procesul Bologna a fost folosit pentru restructurarea nivelurilor terțiare ale educației. Declarația oficială ar fi putut oferi o cale diferită. În orice caz, ea a fost interpretată într-un sens neoliberal.

Introducerea unei programe conforme cu Procesul Bologna a fost însoțită de ideea unei săptămîni de lucru de 40 de ore pentru studenți. Acest fapt trebuie respins. Programa trebuie să lase suficient spațiu pentru o stabilire independentă a priorităților și pentru o planificare autonomă a timpului.

Educația, în special cea universitară, nu trebuie să urmărească aplicabilitatea economică, ci trebuie să încurajeze abilitatea de a analiza critic starea actuală a societății, a politicii, a tehnologiei și a economiei.

Pentru a transforma universitatea într-un teren de antrenament pentru gîndirea critică și autoresponsabilă, este nevoie de structuri care să le ofere tuturor celor care muncesc și care învață în universități abilitatea de-a se implica în luarea democratică de decizii. Ca atare, distrugerea structurilor democratice, care a însoțit Procesul Bologna, trebuie inversată.

Perspective

Protestele studențești autoorganizate din universități, care au fost sprijinite de sindicate și de numeroși alți oameni, au dovedit că există un potențial de schimbare nu doar în rîndul studenților, ci în întreaga societate.

Acum e sarcina noastră să transformăm aceste rețele spontane într-o mișcare viguroasă. Provocarea anilor și a decenii­lor care vin va fi de a schimba sistemul educațional pas cu pas. Pentru binele tuturor oamenilor, al tuturor celorlal­te ființe și al lumii noastre.

Traducere de Alex Moldovan

Photo: Reclaim your Future!. UniCampus Vienna, 11-14 March 2010, Program, p.5

http://spring2010.eu / http://bolognaburns.org/about/alternative-summit / [11–14 martie 2010, UniCampus, Viena]

Tema “Campus de luptă. Împotriva neoliberalizării universității” este concepută de redacţia revistei IDEA artă+societate şi a apărut în numărul curent # 35, 2010.

*TEMA: Campus de luptă. Împotriva neoliberalizării universității / Sumar

Edu-War in Progress. Actualitatea și istoria ei

Manifeste, apeluri, modalități și documente de lucru. 2009–2010

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole