Dacă tot a vorbit Traian Băsescu. Preşedintele-raportor. Şi Mihalache

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Òðè áîãàòûðÿ íà äàëüíèõ áåðåãàõ 2012

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Dacă tot a vorbit, blogărul trebuie să consemneze. Ieşirea preşedintelui de luni a confirmat că eticheta celui de-al doilea mandat ar putea fi foarte simplu aceea de preşedinte-raportor. Pur şi simplu puterea vine atunci cînd vorbeşti ca un “raportor”, ca un ambasador american sau trimis FMI. Populismul de tip vechi nu mai funcţionează. Populismul european ajută mult mai mult.

Cu bold ce-a spus preşedintele, cu italice e comentariul meu.

După cum vă este cunoscut, urmare a evenimentelor din lunile iulie, august România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept. Şi aici v-aş reaminti principalele evenimente: reducerea atribuţiunilor Curţii Constituţionale, care s-a petrecut prin ordonanţe de urgenţă, demiterea fără motiv a Avocatului Poporului, suspendarea preşedintelui României, încercarea de a falsifica votul românilor printr-un număr mare de voturi false introduse în urne şi, nu în ultimul rând, încercarea de a modifica listele electorale după consumarea referendumului.

Discurs tipic de campanie. Nu a mai vorbit de dinainte de referendum, nu a ieşit nici un milimetru din acea retorică.

Deci aici nu este o poveste, nu venim să ne ducem la televizor, ba da, ba nu, în concluziile Consiliului European din primăvara anului 2012 se stabilise decizie pentru intrare în spaţiul Schengen în septembrie 2012. Din păcate, evenimentele din vară au dus la amânarea pe termen nelimitat a unei astfel de decizii care, repet, îi afectează pe români şi economia românească.

Legătura Schengen-suspendare este de un populism total, cu atît mai mult cu cît tot preşedintele declara război Olandei acum ceva timp, iar bulbii din tiruri erau controlaţi la graniţă. Şeful statului nu mai încearcă măcar o critică a populismului european la capitolul Schengen. El e preşedinte european, punct.


Indiferent cât de vocali sunt politicienii la televiziuni, nu vor convinge pe nimeni că România şi-a însuşit valorile statului de drept atât timp cât îndeplinirea justiţiei este împiedicată prin vot de Parlament în favoarea parlamentarilor, în favoarea politicienilor, iar consecinţele se răsfrâng pe români..

Traian Băsescu nu mai este politician. Este apărătorul justiţiei. Dar nu altceva spun cei de la noua putere. Ba chiar, s-ar putea să fi dat peste o armă de atac justiţiar în masă perfect pusă la punct pe care aceştia o pot întoarce. Asta să fie panica?

L-am rugat şi pe premierul Victor Ponta să analizeze situaţia celor patru incompatibili. Sigur, au dreptul să atace în justiţie deciziile ANI, dar aici discutăm de modul cum arată un guvern. Iar antecedentele acestui guvern nu justifică menţinerea acestor oameni doar din solidaritate cu politicienii, din interese de alianţă. Important este ca România să probeze că şi-a însuşit valorile democratice, valorile statului de drept.

Aici vine automat şi discuţia despre demiterea lui Dan Mihalache de la şefia secretariatului general al guvernului. Mihalache e mic copil incompatibil faţă de ce se petrece cu banii unui Silaghi, ministrul transporturilor. Deci dacă ponta ar fi urmat sfatul ar fi ales alţi incompatibili de sacrificiu. Gîndurile care vin imediat: se negociază plecarea la Consiliu, Mihalache e omul lui Crin Antonescu. Mihalache spune că sînt discuţii mai vechi cu premierul. Probabil se va duce la Antena 3 să se descarce puţin, dar prietenia USL trebuie să reziste.

(urmează paragaraf după paragraf repetiţia aceleiaşi mantre: cum au lucrat politicienii împotriva românilor de rînd şi, implicit, împotriva dumnealui – o contorsionată reapropiere de popor)

„Da, dacă în trei secţii de votare au fost doar 500 de voturi furate nu e mult”. Da, dar în România sunt 18.000 de secţii de votare. Dacă avem o medie de 500 la fiecare trei secţii de votare, lucrurile nu sunt în regulă. La aceste secţii de votare media este circa 12%, da? Sunt trei secţii de votare rurale. Un partid intră în Parlament cu 5%. Nivelul fraudei este uriaş şi instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba până la capăt în numele democraţiei.

Tema fraudei va fi vechea nouă mare idee cu care ne vor înnebuni ARD şi în decembrie. Probabil la primăvară vor exista mai puţine anchete de fraudă. De data asta se va fura în tandem, deci nu va mai fi o problemă. Un preşedinte care se pretinde calmat şi maturizat de încercări grele vorbeşte exact cu cifrele şi sintagmele Monicăi Macovei.

ne împiedicăm în interesele a 470 de parlamentari şi plătesc factura 20 de milioane de români

Românii plătesc facturi nemetaforice la gaze, căldură, electricitate, benzină, sănătate, învăţămînt chiar. Toate astea vin din politică cu fruntea în ţărînă. Factura  “europeană” a ajuns ultima problemă. Ba chiar UE i-ar putea da lui Băsescu o atenţionare pentru crearea în numai jumătate de an a unui curent eurosceptic românesc cum rar se putea vedea înainte de 2012. O dovadă că cetăţeanul nu e bou, ştie cine-i atacă bunăstarea minimă.

Voi desemna un premier care să servească interesului naţional.

Haha, asta înseamnă exact nimic. Bună pentru antibăsescienii de profesie. Au avut ce mesteca.

P.S. Şi o observaţie. Au ieşit în acelaşi timp Ponta şi Antonescu în conferinţe separate, Bruxelles şi Bucureşti. Hazardul probabil. Toate televiziunile au ales întreruperea lui Antonescu. Asta nu înseamnă altceva decît că mai bine iei o funcţie clară decît o promisiune de preşedinte.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole