USL, ce program de guvernare aveţi? Crin e de toate. Sărim la piraterie pentru că ne frică să punem problema în stil mare

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Trei scurte pentru weekend.

Pe ăia de la ARD nu-i mai întreb. Le-am văzut programul de guvernare destul. Nu par dispuşi să iasă din poezia micşorării şi privatizării statului. Este însă Programul de guvernare USL diferit? Am mai spus-o, de la Adrian Năstase încoace inclusiv avem cam acelaşi program de guvernare, cu mici variaţiuni. Continuităţile sînt mai importante, calea negocierii cu FMI continuă pe acelaşi ton, ba chiar guvernarea Ponta a ţinut să ne asigure că vor să accelereze liberalizarea preţurilor în domeniul energiei. Ceea ce va fi dezastru. Ilie Şerbănescu o spune mai bine: PSD are ceva cu gazele româneşti:

Cand Adrian Nastase, prim-ministru al perioadei, a vandut Petrom, a sustinut ca a facut-o la presiunea UE care stabilise aceasta privatizare ca o conditionalitate a aderarii Romaniei. Ca privatizarea Petrom a fost o conditionalitate a aderarii si ca asa-zisele negocieri privind admiterea Romaniei in UE s-au desfasurat sub presiunea clar formulata “vreti aderarea, dati economia” este sigur.

Ramane totusi o intrebare de ce gazele, cu exceptia desigur a celor de sonda (asociate exploatarii petrolului), au facut parte din tranzactia de privatizare, daca nu cumva, la externalizarea procesarii titeiului si distributiei carburantilor, se putea evita externalizarea exploatarii in sine a resurselor (statul urmand a ramane stapan nu doar teoretic, ci si practic pe resursele sale). Despre pret nu mai vorbim!

Ulterior, Adrian Nastase a mai sustinut ca, la vremea respectiva, n-a facut altceva decat sa duca la indeplinire ceea ce Romania se angajase anterior prin semnatura lui Traian Basescu, in calitate de sef al partii romane in acordul PSAL de restructurare (privatizari si lichidari) in economie, negociat cu Banca Mondiala.

In orice caz, dandu-si seama perfect ce a facut si constient de urmari. Nastase s-a acoperit beton si a supus privatizarea Petrom aprobarii parlamentului. Intreaga clasa politica a votat in aplauze, desi parlamentarii, in majoritatea lor, habar n-aveau ce aproba, clauzele cele mai importante fiind si ramanand si mai apoi confidentiale. (sursa)

Despre acel vot entuziast al parlmentului vorbesc cînd spun continuitate.

În prag de alegeri, normal, nu se discută despre programe de guvernare. Pe siteul PSD, există un program de guvernare pus acum mult timp. Este inclusiv însoţit de un cuvînt înainte al lui Adrian Năstase, între timp închis.

Cuvîntul de primire al lui Victor Ponta conţine:

Avem un model alternativ de societate, bazat pe impozitare diferenţiată, pe crearea de locuri de muncă, pe sprijinirea producţiei şi pe mai multă corectitudine.

Despre impozitarea diferenţiată nu a mai vorbit nimeni din PSD de cînd sînt la guvernare. La fel, se vorbeşte mult despre scăderea taxării muncii. Cum? Cînd? Nimic.

Se mai vorbeşte despre impozitarea proprietăţilor. Creşterea taxei în funcţie de numărul lor etc. Cînd Voinea a piuit ceva despre asta, i s-a dat rapid peste nas.

Deci, ca o regulă de ştiut în alegerile româneşti: a nu se vorbi despre programul de guvernare. Temele trebuie să fie despre cît de hoţi sînt, despre cum e Becali penibil (ca şi cum l-ar durea) şi despre cum se cumpără locurile.

Crin Antonescu conservatorul

Crin Antonescu a dat un interviu în El Mundo. Dintr-o dată se simte apropiat de PPE după ce pe Arena Naţională înfiera la Barroso şi Merkel:

Ne simtim foarte bine in grupul liberal, am avut intotdeauna parte de sprijinul colegilor nostri, dar pe de alta parte ne uitam cu interes la PPE, pentru ca in ceea ce priveste programul politic, acesta are multe similitudini cu al nostru. Partidul National Liberal din Romania se afla mai la dreapta fata de liberalii europeni in general. Exista o importanta componenta conservatoare care ne situeaza aproape de PPE.

Şi aici se arată adevăratul program de guvernare USL: fraţilor, sîntem de toate, sîntem liberali, socialişti,  rasişti, misogini, naţionalişti, tot ce vreţi voi, numai să iasă cum trebuie.

Sărim la piraterie

CNA şi ProTV sesizează poliţia în legătură cu Vplay şi alte siteuri care difuzează mult entertainment moca. Despre piedicile şi ipocriziile luptei cu pirateria am mai scris. Ce vreau să subliniez e altceva. Ne alegem teme simple şi ţinte aproape imposibile şi pentru că în continuare nu avem tupeu să lansăm discuţii mai aproape de esenţă. De exemplu, cît plătesc google, facebook pentru materialul produs şi folosit? Francezii au dat un ultimatum zilele trecute. Şi cred că dacă vrem să purtăm discuţia despre cine trebuie să plătească. Eu aveam teoria producătorilor de gadgeturi şi nu numai. Marile motoare de căutare trebuie să plătească şi ei. Poate după aia ajungem la consumatori, în cu totul alt fel.

François Hollande a rappelé que « le développement de l’économie numérique appelait une adaptation de la fiscalité afin de mieux appréhender le partage de la valeur ajoutée et le financement de la création de contenus sur chaque territoire » (sursa).

Două luni se poate negocia. Apoi va fi propusă o lege de reglementare a taxării Google. Cred că e o cale mai corectă de început, comparativ cu tîmpenia cu fugărirea piraţilor.

Am mai spus-o marile televiziuni, marile case de producţie de film se plîng dar nu s-au adaptat în nici un fel la noua piaţă. Vor grămezi de bani ca înainte şi punct. Cel mai proaspăt exemplu care-mi vine e HBO GO. Păi de ce să mai plătesc să am şi pe net ce am plătit o dată pentru TV. De ce nu-mi faci un pachet din ce plătesc deja? Ca să nu mai amintesc de cum  marii distribuitori de servicii prin cablu sînt complet ocrotiţi de măcar discuţii pe posibile taxări ale conţinutului produs aici…

P.S. Am scăpat de Gigi şi am dat de ăla de la Hi-Q. Gigi candidează în colegiul învecinat mie. O fi mai bine?:)

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole