Temă: România, țara muncii ieftine – cum schimbăm modelul de dezvoltare

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Temă: România, țara muncii ieftine – cum schimbăm modelul de dezvoltare

În ciuda creșterii economice impresionante, una dintre probleme majore cu care se confruntă grosul populației  României este legat de  felul în care sunt remunerați salariații.

 România, țara muncii ieftine, care a transformat nivelul scăzut al salariilor într-unul din principalele avantaje competitive a constituit modelul de dezvoltare al țării după 1989. Acest model a fost de succes în atragerea investițiilor străine, dar în același timp a menținut o stare de semi-precaritate a celor ce muncesc, alimentând migrația în afara țării și un dezechilibru persistent între forța de muncă și capital. Toate datele ne arată că din salariul minim și chiar mediu pe economie o mare parte a cetățenilor acestei țări supraviețuiesc la limita sărăciei. 

Care sunt efectele  pe termen mediu și lung al modelului de competitivitate bazat pe forța de muncă ieftină? Care sunt cauzele acestei forme de salarizare – țin ele de o decizie politică sau de factori structurali? E posibilă o dezvoltare economică, politică și socială  cu o salarizare scăzută, care nu acoperă nevoile unui trai decent? De ce sindicatele nu au reușit să impună un alt model, care să crească cota parte care revine angajaților? Poate interveni guvernul cu anumite politic economice, sociale și fiscale și care ar fi acelea?

CriticAtac în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) își propune să publicarea unui dosar tematic cu articole pe această temă, care să vină cu o perspectivă progresistă asupra subiectului, sugerând soluții și direcții de schimbare.

Temă: Romania tara muncii ieftine – cum schimbam modelul de dezvoltare

Problema muncii ieftine în contextul economic al capitalismului de Enikő Vincze

Despre reforma pensiilor – Vasile Ernu în discuție cu economistul Andrei Mocearov

Militantismul pentru o bunăstare colectivă de Radu Ioan Stochița

Noul proiect de țară: forța de muncă ieftină de Vasile Ernu

Opiniile exprimate în articolele din cadrul acestei secțiuni aparțin autorilor și nu reprezintă cu necesitate poziția Friedrich-Ebert-Stiftung România.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole