Stigmatizarea sărăciei, episodul 753208, la ProTV. Prin minciună și manipulare

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Mihai Vasile scrie despre felul în care sunt distorsionate interesat știrile cu ”asistații care nu vor să muncească” în presa mainstream. Preluăm un fragment:

ProTV își aduce – pentru a mia oară – contribuția la stigmatizarea sărăciei cu o nouă tentativă de reportaj despre beneficiarii de ajutor social. Nu e prima dată când o fac și nu sunt singurii care o fac. Episodul acesta este mai special însă unul special*, pentru că e un reportaj deosebit de prost și șocant de fals, contrazis printr-o comunicare a unei agenții de stat, care se-ntâmplă să fie și organizatorii evenimentului pe care-l prezintă în așa zisul reportaj.

Să ne-nțelegem, când zic că e șocant de fals, nu exagerez: ProTV susține că peste 90% dintre participanții la un târg de joburi, toți beneficiari de ajutor social, au refuzat locurile de muncă oferite. În realitate, 611 persoane (din 2005 de participanți prezenți) au fost selectate de către angajatori pentru o ofertă de 462 de locuri de muncă. Dar să o luăm cu începutul.

Așadar, care-i povestea aici? Care-i știrea? Conform ProTV, la Vaslui a fost organizat un târg de joburi (nu e clar menționat, dar evenimentul a avut loc în oraș). Nu este menționat cine anume l-a organizat și cum a fost promovat sau cât a durat. Dar e menționată îmbulzeala mare. Știrea, conform reportajului, e că oamenii nu au venit pentru joburi, ci doar să facă act de prezență, că le trebuie la primărie o hârtie ca să primească ajutorul social. De fapt, se lasă de înțeles că oamenii nu ar fi venit la târg dacă nu erau trimiși de primari, că fără hârtia respectivă nu le-ar mai putea da ajutorul.

Ni se arată câțiva oameni care zic că n-au venit pentru a își găsi de muncă, ci pentru că i-a trimis primăria să ia hârtia. Nu pot munci pentru că au copii, nu au calificare, sunt prea bătrâni. Cam astea sunt motivele. Sunt prezentate câteva cadre în care „asistații sociali” prezintă aceste scuze, li se explică de către organizatori că nu sunt scuze valide, dar nu apucăm să vedem răspunsul sau reacția oamenilor. Este prezentată și intervenția unui primar care spune că ar fi bine ca (mai ales tinerii) să muncească pentru 1200-1300 lei, decât să stea pe ajutorul social de 200-300 lei.

Reportajul se încheie cu o remarcă: o familie cu doi copii poate primi ajutoare de la stat care ajung la 600 de lei. În articol e scris 400 de lei, niciunde explicată diferența sau notată ca erată.

Bun. Asta e ce ne este prezentat. Ce lipsește? Câteva lucruri importante:

  • Cine a organizat evenimentul?
  • Cât a durat?
  • Câți oameni au venit la târg?
  • Câte din cele aproape 500 de joburi au fost ocupate?
  • Câte înscrieri s-au făcut pentru cursuri?
  • Ce sunt, mai exact, acele hârtii de prezență pe care le voiau oamenii pentru că ziceau că i-au trimis de la primărie după ele?
  • Câte astfel de hârtii au fost acordate?
  • Ce fel de ajutor acordă primărul?
  • În ce bază legală?
  • Din ce buget?
  • Care e procedura de obținere a acelui ajutor?
  • Câți beneficiari există în Vaslui?
  • Câte astfel de târguri se organizează în Vaslui?
  • De ce refuză oamenii aceste joburi?
  • Cum pot primi oamenii ajutoare dacă refuză să se angajeze?

Cam mult. Problema, însă, nu e de cantitate de informație, ci că realitatea e mult prea complexă, deprimantă și urâtă pentru a putea fi senzaționalizată. Plus că nu se potrivește cu mesajul senzaționalist conform căruia „asistații sociali nu vor să muncească”.

O parte importantă din răspunsuri le găsim într-o comunicare de la AJOFM Vaslui, întâmplător organizatorii evenimentului. AJOFM înseamnă Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, fapt super relevant pe care cei de la ProTV l-au omis. Nu e sigurul. Iată povestea reală a ceea ce s-a întâmplat la Vaslui:

Bursa Generala a Locurilor de Muncă e un eveniment organizat de toate Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, în fiecare an. Anul acesta, în Vaslui, evenimentul a fost organizat în data de 7 aprilie. Cităm de la organizatori:

Acţiunea s-a desfăşurat concomitent în Vaslui (la sediul Centrului de Resurse Judeţean pentru Asistenţă Educaţională), Bîrlad (Cantina de Ajutor Social) şi Huşi (Casa Armatei), începând cu ora 900.

Bun. Deci am aflat cine-s organizatorii, unde a avut loc și când. Ok. Acum, ProTV menționează 50 de firme care au oferit „aproape 500 de locuri de muncă”. Nu este clar dacă toate sau doar o parte oferă transport, masă, bonuri etc., dar ei țin să menționeze asta/ Ce zic organizatorii? Mai întâi, ne oferă date exacte, că 500 și 50 nu sunt numere atât de mari încât să justifice rotunjirea: 462 de locuri de muncă, de la 53 de agenți economici din județ. Mai aflăm și că

Din cei peste 1400 de agenţi economici din judeţ contactaţi de către AJOFM Vaslui, în vederea identificării cererii de forţă de muncă, au confirmat participarea la bursă 53 care au oferit 462 locuri de muncă vacante (la Vaslui 23 firme au oferit 250 locuri de munca, la Bîrlad 8 firme – 101 posturi şi la Huşi 22 firme – 111 posturi). Dintre acestea 16 se adresează persoanelor cu studii superioare şi 446 persoanelor fără studii superioare.

Presa locală a făcut o treabă mult mai bună în a prezenta aceste informații, unii atașând chiar și lista cu locurile de muncă existente. E foarte interesant cum ProTV a omis complet să menționeze că din 1400 de agenți economici, doar 53 au transmis agenției județene că au nevoie de angajați și că vor să trimită un reprezentant la acest târg unde participarea era gratuită. Și mai interesant și la fel de absent din reportajul de la ProTV e că în luna ianuarie existau, în județul Vaslui, 11.412 beneficiari de ajutor social pentru asigurarea venitului minim garantat (populația totală a județului este de 479.815). Așadar avem 462 de locuri de muncă disponibile pentru 11.412 persoane. Nu avem date actualizate, dar în septembrie am fi putut adăuga concurență pentru aceste posturi și cei 16-17 mii de oameni aflați în șomaj.

Revenind, însă, la reportajul ProTV. Nu ne spun câți oameni au participat la târg, dar ne anunță că în peste 90% din cazuri, angajatorii și-au răcit gura degeaba, lăsând să se înțeleagă că oamenii ar fi refuzat ofertele. Nu ni se spune nici câte locuri de muncă au fost ocupate, suntem lăsați, că nu zic chiar invitați, să speculăm. Ne lămurește, din nou, AJOFM:

La bursa organizată anul acesta au participat 2005 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă . Au fost selectaţi în vederea încadrării un număr de 611 persoane.

Bag și fragmentul anterior ăstuia, că e mișto și merită apreciat efortul organizatorilor:

In baza protocolului încheiat intre Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la Bursa locurilor de munca au participat şi 250 de elevi ai claselor terminale din cadrul a 9 unități de învațământ din judeţ, acţiunea organizata de AJOFM Vaslui oferindu-le viitorilor absolvenţi posibilitatea unui prim contact cu piaţa muncii.
De asemenea, in baza protocolului încheiat cu Penitenciarul cu regim închis Vaslui, la Bursa Generala a locurilor de munca au participat si 11 persoane private de libertate ce mai au maxim 6 luni pana la eliberarea din detenţie.

Așadar nu doar că ProTV nu oferă datele oficiale (deși sunt disponibile), dar minte: la un târg (organizat, concomitent, în trei spații) cu 462 de joburi au fost selectați, în vederea încadrării, 611 persoane, dintr-un total de 2005 participanți. Oricum ai da-o, procentul ăla de 90% nu e adevărat și nici aproape de a fi adevărat. E fals, mincinos și manipulator.

 

Continuarea aici

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole