Protest: Guvernul Ponta vrea să taie pe șest redevențele la petrol și gaze!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

PROTEST si virtual. Share: https://www.facebook.com/events/304570116414304/

Descriere eveniment:
In timp ce planuieste in plina iarna explozia pretului la gaze destinate consumului casnic, saracind si mai tare populatia, Ponta are de gand, incepand cu ianuarie 2015, sa saraceasca si bugetul Romaniei cu sumele reprezentand redeventele datorate de firmele care extrag gaz si petrol din România. In felul acesta, anual, bugetul tarii, si asa saracit de recesiune, jaf si crasa incompetenta, poate pierde cea mai mare parte a veniturilor incasate pe baza redeventelor la petrol si gaze, undeva la 1 miliard de RON”.

După cum ştim, statul român se laudă deja cu “performanţa” de a încasa printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol şi gaze, de până la cinci ori mai mici decat statele din vârful clasamentului. Detalii despre calculul redevenţelor în lume şi la noi găsiţi aici: http://goo.gl/97KzcX

Actualele cote de redevenţe expiră în luna decembrie 2014. Ca de obicei, Guvernul a dat dovadă de o totală LIPSĂ DE TRANSPARENȚĂ, purtând negocierile cu marile companii pe ascuns, departe de ochii publicului şi evitând orice dezbatere pe această temă. Din informaţiile care s-au scurs, reiese că în luna decembrie va fi aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obţinut din exploatare, în loc de redevenţe. În plus, Guvernul va renunţa şi la alte taxe în vigoare, aplicate companiilor petroliere. Detalii despre noua ordonanţă aveţi aici: http://goo.gl/ySuS4k.

Acest lucru este extrem de îngrijorător, dacă ne gândim la faptul că marile companii din domeniul energiei au obiceiul de a face evaziune fiscală şi de a-şi diminua profitul prin diferite inginerii financiare – vedeţi spre exemplificare scandalul OMV Petrom.

Cel mai probabil, vor fi încasaţi şi mai puţini bani la buget (deja România are redevențele cele mai mici din UE, neexistand niciun organ al statului care să controleze dacă declarațiile companiilor privind producția pe baza căreia se calculează redevențele) de pe urma companiilor petroliere, ceea ce înseamnă că alticineva va trebui să achite nota de plată pentru acest cadou.

Mai mult, exista riscul ca exploatarile de petrol si gaze conventionale si mai ales cele neconventionale sa contamineze iremediabil apa, solul si aerul, statul fiind cel care si-a asumat responsabilitatea decontaminarii. Neincasand nimic sau mai nimic de la companiile petroliere, ca urmare a acestei ordonante, statul roman nici nu va avea o mica parte a banilor necesari pentru a remedia problemele masive de mediu provocate de exploatarile de petrol si gaze, mai ales cele prin metoda fracturarii hidraulice.

Astfel, se legifereaza, pe ascuns, transformarea Romaniei intr-o colonie petroliera, din ce in ce mai atragatoare pentru cei care vor dori sa extraga petrolul si gazele romanesti, cu precadere neconventionale, iar cetatenii romani in cobai. Totul, bineinteles, fara ca cel mai mic beneficiu sa se intoarca la cetatenii acestei tari.

Este evident ca dacă această ordonanţă ar fi în beneficiul nostru, al românilor, şi nu al companiilor petroliere, atunci ea nu ar fi ţinută într-un MARE SECRET, pentru a fi votată când societatea civilă este cel mai puțin atentă, adică în luna decembrie. Conform Legii Petrolului, bogatiile subsolului apartin statului roman, adica cetatenilor sai, iar instrainarea lor sau orice modificare a regimului instrainarii trebuie sa se faca prin dezbatere publica, cu cumpanirea interesului public inaintea interesrului companiilor.

Cetatenii au dreptul de a fi informati si consultati in legatura cu resursele naturale, unul din atributele suveranitatii nationale. Si asa, deciziile luate de statul roman privind resursele au fost facute intr-o lipsa totala de transparenta, interesul public si national fiind prejudiciat masiv. Intre timp, societatea civila s-a trezit si isi cere dreptul legitim de a fi informata si consultata in acest subiect extrem de important!

Din aceste motive, pe 30 noiembrie ne vom cere drepturile în stradă şi vom protesta împotriva acestei ordonanţe secrete, care legifereaza transformarea Romaniei intr-o colonie postmoderna.

Vom trage un semnal de alarmă şi vom forţa politicienii şi presa să aducă această ordonanţă pe agenda publică, înainte de a fi prea târziu.

NU CORPORATIA FACE LEGISLATIA!

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole