Partide, candidați și clasă socială

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Nivelul de educație este unul dintre indicatorii clasei sociale. Am folosit acest criteriu pentru a afla ce tip de candidați trimit partidele în alegerile de duminică. Informația este importantă pentru a vedea atât baza socială a partidelor dar și compoziția de clasă a viitorului Parlament. În acest sens, am analizat ocupația a 2500 de candidați din cei aproape 6500 care sunt înscriși pe listele electorale (datele sunt disponibile pe situl Biroului Electoral Central).

Din cele 2500 de persoane analizate, doar puțin peste 100 sunt fără educație superioară (diplomă de licență). Cele mai multe dintre acestea sunt pe listele UDMR (aproape 40%), apoi pe listele PRU, PSR și PRM. Dacă e de așteptat că UDMR va trece la limită pragul de intrare în Parlament, nu la fel stau lucrurile cu celelalte trei partide. Șansele ca un sculer matrițer, un mecanic auto, un lucrător comercial, o poștăriță, un croitor, un lăcătuș sau un zidar, o cofetară sau un strungar, să ajungă în Parlament sunt astfel nule.

Partidele care au ceva șanse să intre în Parlament au un număr nesemnificativ de persoane fără educație superioară pe liste. PMP are pe liste doi mecanici, un maistru, un lăcătuș mecanic, un mecatronist, un șofer și un impiegat de mișcare. ALDE are de asemenea doi mecanici, un maistru, un electrician și un merceolog, iar cei de la USR au pus pe liste un mecanic, un sommelier și un șofer. Între cele 2500 de persoane analizate nu există persoane fără educație superioară din partea PSD și PNL.

Este clar că aceste alegeri sunt pentru, și la ele iau parte, un segment de clasă foarte clar delimitat. Chiar și în lipsa unei analize statistice amănunțite e clar că partidele și listele propuse de acestea pentru alegerile Parlamentare sunt dominate de reprezentanți ai fostei tehnocrații comuniste: ingineri, profesori, medici, economiști și persoane cu studii juridice domină listele. Încă înainte de a fi ales, Parlamentul are un caracter de clasă clar circumscris. E greu de crezut atunci că politica acestuia poate fi diferită după.

 

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole