Acasă Insert Ordonanţa traseismului, să presărăm nişte zen pe ea

Ordonanţa traseismului, să presărăm nişte zen pe ea

1
Costi Rogozanu pe VoxPublica

Cuplul Ponta-Dragnea propune ordonanţa traseismului – vor 45 de zile de primari pe piaţa liberă de transferuri partinice. Am crezut că nu vor intra într-o astfel de idioţenie, deja s-au activat fronturile statului de drept şi deja am capul mare de la “lovituri de stat” şi plîngeri la ambasade. PSD nu-şi învaţă lecţiile, nu-i o noutate. Ba chiar nu m-ar mira să reuşească să trezească din adormire o opoziţie altfel praf. Propun aşadar să medităm calm pe marginea acestei ordonanţe care le permite primarilor să migreze către alte partide:

  • ordonanţa e o bătaie de joc la adresa nucleului PSD. Acest nucleu şi-a luat-o în freză şi cu USL, unde au tras pentru o întreagă protipendadă liberală altfel incapabilă de organizare în teritoriu similară PSD. Dacă mai vine un val de primari în partid, cîştigă Ponta poate, dar pierd membrii de bază din partid.
  • argumentele opoziţiei sînt isterice şi ridicole. Unde sînt cifrele?, date, să vedem ce mari bugete au primit primarii PSD în detrimentul PDL-iştilor. Daţi date clare (ele au mai apărut prin presă, dar incomplet). Pe de o parte constatăm că investiţiile publice sînt în cap, vedem lideri pesedişti anti-Liviu Voinea, de cealaltă parte urlăm că se duc prea mulţi bani la primarii puterii: demonstraţi asta, nu începeţi imediat cu urlete spre Bruxelles şi ambasada SUA.
  • argumentul PSD cum că “şi voi aţi făcut-o în 2006″ e de grădiniţă. Asta nu înseamnă că nu s-a stabilit atunci un precedent. Totuşi, atunci peste un sfert din primari şi-au schimbat partidul, iar principalul beneficiar a fost PDL (vezi prezentarea Curs de Guvernare). Însă nu au urmat alegeri imediat.
  • Văd că există şi un protest al societăţii civile. N-ar fi rău să vedem şi de unde vine ordonanţa diabolică. Tocmai de la declarea alegerilor locale de prezidenţiale şi de la rolul decisiv pe care-l are preşedintele în stabilirea guvernului. Sînt surse perpetue de instabilitate pentru că poţi avea un declaj de 2-3 ani în schimbarea reală a puterii. Din 2012 se tot screm să schimbe puterea şi nu le iese. UNui nene i s-a zis covîrşitor să plece şi n-a plecat pentru că el apără statul de drept de popor etc. Aberaţiile produc aberaţii. Ordonanţa traseismuluie o consecinţă a unui sistem electoral complet dereglat.
  • Am auzit la George Scutaru acum două zile expresia cu “mercato-ul de primari”. E potrivită, dar nu înţeleg totuşi de unde atîta furie etică: nu aşa se discută oricum? N-am văzut liberali nevoşi cînd a venit Frunzăverde cu o şleahtă de primari după el grămadă de la PDL, la PNL. Iată, nu era traseist, era vizionar.
  • cine a vrut uninominal?, decalarea alegerilor locale de cele prezidenţiale şi parlamentare? Societatea civilă, cu toată gura, ani de zile! Ei bine, se arată că au fost multe dorinţe greşite compuse din intenţii bune de găsire a unui grad de reprezentare mai mare etc. Surpriză, democraţia reprezentativă se orientează şi se aşează după putere şi bani. De aia ar fi fost minunat ca o dată la 4-5 ani să ştim clar ce putere şi ce opoziţie avem.
  • Argumentul “trădării” USL de către liberali exprimat de PSD e de fapt frustrarea unei înţelegeri greşite din start: 50-50 pe funcţii a fost o înţelegere proastă pentru PSD, înţelegere pe care acum vor s-o rezilieze în forţă. Iar peneliştii din funcţii de conducere în teritoriu sînt prea mulţi ca să mai pretinzi măcar că ai ieşit de la putere…
  • un alt motiv pentru care Dragnea face valuri inutil cu o ordonanţă a traseismului este că BLATURILE EXISTAU ORICUM. E plină ţara de fundaţii ONG-uri de partid, o întreagă pătură de pseudo-societate-civilă. Înţelegerile există oricum, blaturile s-au făcut deja, nu era nevoie de carnete de partid pentru aşa ceva.
  • mai mult mă îngrijorează cînd ăştia toţi sînt de acord –  în timp ce cu chestiuni fundamental greşite merg în aceeaşi direcţie. Chestiunea CAS-ului, de exemplu, că-s de stînga, că-s de dreapta, toată lumea plînge pentru investitori. O analiză foarte bună a lui Alex Cistelecan aveţi aici.
  • deloc în ultimul rînd, partidele nu au conflicte adevărate de agendă. Nu văd un partid spunînd vreau să impunem redevenţe normale exploatatorilor de resurse, vreau să lămuresc chestiunea abuzurilor din facturile de energie şi le-am mai spus pe aici de o mie de ori. Unii care speră într-un stat ceva mai social votează reflex PSD, deşi Ponta ia măsuri care numai sociale nu sînt. Cei de dreapta pretind că reprezintă clasa de mijloc, dar nu vorbesc decît în numele investitorului şi în numele marelui capital. Antreprenorul e oricum o ficţiune în perioada postcriză. Politicienii apără băncile în bloc în loc să mimeze măcar o preocupare pentru dragii lor mici întreprinzători.

Lecţii de desprins de aici? Că ar fi de dorit – şi foarte greu de făcut – recomasarea alegerilor prezidenţiale cu parlamentare şi locale. Din cauza decalujului în schimbarea de putere curg aberaţiile şi vor tot curge. Dacă dreapta va cîştiga şi va face guvern,  în maximum doi ani vom avea iar o ordonanţă a traseismului ca acum.

Comments are closed.