DNA vă rog să nu treceţi pe la Universitate că s-ar putea să rămânem fără profesori în libertate

Vasile Ernuhttp://www.ernu.ro
Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, 2007, 2010) care a fost tradus în mai multe limbi. În 2009 publică la ed. Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului. În 2010 publică (Editura Polirom) împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi.În 2013 publică (Editura Cartier) volumul Sînt un om de stînga. Alături de C. Rogozanu, C. Şiulea şi O. Ţichindeleanu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului, ed. Cartier 2008. În ultimii ani a ţinut rubrici în România Liberă, HotNews, Adevărul, Timpul, Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

vasile-ernu1Foarte deranjantă ipocrizia asta cu doctoratele plagiate. Sport naţional de înjurat pe Ponta şi alţi cîţiva politicieni care au plagiat. E bine că se condamnă plagiatul, dar situaţia este cu mult mai dură şi degradantă.

Cîteva întrebari.

Unde este cauza acestui fenomen? Corpul profesoral nu are nicio vină? Sistemul Universitar RO e cu conştiinţa împăcată? Oooo.

Dacă ar fi să o spun tranşant: nu cred că în ţara asta sistemul universitar este mai puţin corupt decît lumea politică sau economică. Mă tem că lucrurile stau chiar mai rău. Şi mai ales în zona „open mind” & „lumea bună”. Acolo sînt lucruri mult mai grave decît corupţia: transformarea spaţiului de cunoaştere şi reflecţie critică în spaţiu de business. Universitatea devine un business-teritoriu. Ceva total opus ideii de Universitate în bună tradiţie europeană.

Nu mă interesează zona „retrogradă” ci „lumea bună” cu care ne place să ne afişăm şi care se face că nu ştie ce se întîmplă în Universităile nostre. Vreţi să ştiţi cîte plagiate s-au dat cu parafă de la „lumea bună cu ştaif”? Dar cîte tone de maculatură au fost girate cu „magna cum laude” de aceşti profesori pe care nu avem curajul să-i întrebăm de sănătate?

Dar cum stăm cu sistemul de clanuri, familii şi reţele şi posturi pe criterii de „port geantă”? Ooooo…

Poate vreţi despre POSDRU să vorbim? Rog DNA să nu intre în Universitate că atunci cu siguranţă va trebui să punem lacătul pe uşile Universităţii româneşti transformată în SRL de diplome.

Îmi aduc aminte acum cîţiva ani cînd am luat de la gară un distins profesor de prin ţările nordice. Unul care toată viaţa a lucrat în sistemul universitar occidental, în funcţii de conducere şi bine remunerat. M-a rugat să-l duc pînă la un distins coleg, profesor român din cei din „lumea bună şi civilizată”, progresist cu „societatea civilă”, „integrare europeană” etc, nu din ăia „retrograzi”. Şi am ajuns într-o zonă de lux de pe lîngă Bucureşti. Şi ce am văzut? Ceva ce nu credam că există nici măcar la oligarhi. Un profesor român a acumulat o avere greu de estimat, dar cu siguranţă mult peste „veniturile salariale&proiecte”. Şi nu era de „viţă boierescă” ca să aibă moşteniri.

Profesorul occidental a căscat ochii şi gura şi mi-a şoptit: „Aşa avere nu poate fi niciodată acumulată în Occident. E inimaginabil ca un profesor să aibă aşa ceva.”

Din ce bani? De unde aceşti bani? Nu e inimaginabil, ci e imoral ca în România actuală să faci o astfel de avere de pe poziţia de profesor şi cînd ştii că asistenţii mor de foame.

Aşa că am o rugăminte: DNA vă rog să nu treceţi pe la Universitate că s-ar putea să nu mai avem profesori în libertate. Iar pe cei cîţiva buni şi corecţi pe care-i avem trebuie să-i apărăm şi să-i respectăm căci merită. Universitatea trebuie recucerită şi reîntoarsă la menirea şi funcţia pe care a avut-o atîția amar de ani. Şi sînt încă mulţi care-şi mai amintesc care e menirea Universităţii…

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole