CNSAS la răscruce. Eliberăm trecutul din prezent!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: www.militiaspirituala.ro

Semnatarii acestui apel solicită Parlamentului României modificarea legii de organizare şi funcţionare a CNSAS, iar noii conduceri a instituţiei, o schimbare de viziune în acord cu legea, cu standardele europene şi cu solicitările publice.

În martie 2012, expiră mandatele membrilor Colegiului CNSAS. După 13 ani de de la înfiinţare, activitatea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, instituţie fundamentală a democraţiei româneşti, merită o dezbatere de detaliu. La acest moment de bilanţ, istorici şi cercetători au redactat un Raport despre starea CNSAS.

Concluziile Raportului reprezintă un punct de plecare pentru schimbarea CNSAS. Deşi deţine a treia arhivă (2 milioane de dosare) ca mărime din Europa Centrală şi de Est preluată de la fosta poliţie politică, rezultatele CNSAS sunt modeste în raport cu alte instituţii similare europene. Cu toate că s-au făcut paşi importanţi în ultimii ani, Colegiul CNSAS a demonstrat grave carenţe administrative. CNSAS este subfinanţat (bugetul din 2011 s-a redus cu 35% faţă de 2008) şi are personal insuficient (de 10 ori mai puţin decât instituţiile similare), dar Colegiul nu a luat nicio măsură. În plus, existenţa Colegiului este astăzi lipsită de sens atâta vreme cât hotărârile privind colaborarea/necolaborarea cu Securitatea sunt decise de către instanţa de judecată.

Colegiul CNSAS are probleme în a asigura transparenţa, aşa cum arată relaţia cu cetăţenii. Funcţionarea de ansamblu a instituţiei este greoaie, de la înregistrarea solicitărilor la aprobarea şi primirea copiilor după documente, în ciuda unor câştiguri certe realizate în ultimii ani. Condiţiile de lucru pentru personalul CNSAS au devenit tot mai precare. Mai mult, cu toate că avea această obligaţie legală, CNSAS nu a identificat nicio crimă şi niciun abuz al Securităţii care să merite atenţia Parchetului în cei 24 de km de arhivă, în 13 ani de funcţionare.

Având în vedere problemele cu care se confruntă instituţia este absolut necesară modificarea legii şi schimbarea la vârful CNSAS. Cerem, printre altele, ca dosarele liderilor cultelor religioase să intre în categoria celor care sunt verificate din oficiu de către CNSAS.

Cea mai importantă piedică în funcţionarea instituţiei o reprezintă  organismul de conducere, Colegiul, format din 11 demnitari. Colegiul şi-a dovedit inutilitatea şi incapacitatea administrativă, dublate de costuri mari de funcţionare, lipsă de eficienţă şi imixtiunea politicului. Colegiul trebuie desfiinţat şi înlocuit cu un director general ales prin concurs.

Suplimentarea fondurilor instituţiei şi a personalului reprezintă o prioritate. Personalul trebuie să fie la dimensiunile şi standardele profesionale din instituţiile similare europene. CNSAS trebuie să procedeze la identificarea abuzurilor grave (în special omoruri) comise de fosta Securitate şi la transmiterea de urgenţă a datelor către organele de cercetare penală prin intermediul sesizărilor, aşa cum prevede legea. Principiul transparenţei trebuie aplicat în numeroase direcţii ale activităţii CNSAS.

Iniţiatori:

Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală; Ştefan Bosomitu – istoric; Mihail Bumbeş – istoric; Mihai Burcea – istoric; Luciana Jinga – istoric; Dumitru Lăcătuşu – istoric; Andrei Muraru – istoric;.

Susţinători:

Asociaţia Pro Democraţia

Grupul de Investigaţii Politice

Centrul pentru politici durabile – Ecopolis

Centrul de resurse pentru participare publică

Dorin Tudoran – scriitor

Armin Heinen – istoric

Cristian Pîrvulescu – politolog

Liviu Antonesei – scriitor

Liviu Mihaiu – jurnalist

Ovidiu Şimonca – jurnalist

Florea Ioncioaia – istoric

Florin Soare – cercetător

Cristina Roman – istoric

Valerian Stan – jurist

Liviu Brătescu – istoric

Ovidiu Buruiană – istoric

Cristina Diac – istoric

Florin Manole – cercetător

Ruxandra Ivan – politolog

Clara Mareş – istoric

Bogdan-Alexandru Jitea – istoric

Marius Stan – politolog

Charlotte Ludmer – istoric

Alexandru-Murad Mironov – istoric

Sorin Cucerai – publicist

Raul Cârstocea – istoric

 

Lista rămâne deschisă.

Cei care doresc să susţină acest demers, o pot face trimiţând un mesaj la adresa: militiaspirituala@gmail.com sau pe pagina de facebook a miliţiei spirituale (www.facebook.com/pages/Militia-Spirituala/130535190303804)

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole