Căminul Cultural prezintă: The Chomsky-Foucault Debate.

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

(2) Marginalitate, intimitate, precepte; Adrian Schiop dezbate cu Ion Grigorescu

Duminică, 30 octombrie 2011, orele 18:00, la subRahova, strada Sergent Nuțu Ion nr. 2, Bucureşti

 “Aş spune că noţiunea de viaţă nu este un concept ştiinţific…” (Michel Foucault, în Natura umană: Dreptate versus Putere; Noam Chomsky dezbate cu Michel Foucault, 1971).

 A doua întâlnire din seria Chomsky-Foucault Debate îi aduce faţă în faţă pe Adrian Schiop, scriitor, şi pe Ion Grigorescu, artist, pentru o discuţie despre posibilitatea situării în afara normelor, despre iconic şi marginal, despre limitele intimităţii în reprezentarea artistică şi ale conformităţii în evaluarea critică.  

Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judetul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinte ale Educaţiei  la Cluj. A lucrat ca profesor de limba şi literatura română (1997 – 2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelandă), jurnalist (2004 – 2010, Evenimentul Zilei, Prezent, România Liberă). În prezent, face o cercetare despre manele. A publicat două romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004) şi Zero grade Kelvin (Polirom, 2009).

Ion Grigorescu (n. 1945, Bucureşti) este unul dintre cei mai activi şi radicali artişti contemporani din România. În lucrările sale se regăsesc tipare din arta sacră şi din performance şi body-art, analize politice şi înregistrări ale cotidianului, referinţe estetice poveriste şi altele sofisticat contextuale. Printre expoziţiile în care lucrările sale pot fi văzute în această perioadă se numără: Performing History, Pavilionul României la Bienala de la Veneţia,  Back to Back, galeria Andreiana Mihail, Bucureşti,  Cortul diplomatic, Salonul de Proiecte, Bucureşti, A Complicated Relation, Kalmar Konstmuseum, Suedia, Works from the Kontakt collection, Sofia Art Gallery, Bulgaria.

 The Chomsky-Foucault Debate este o serie de întâlniri live iniţiate de Căminul Cultural.

Prima întâlnire, despre proteste, revolte, insurecţii populare, acţiuni violente, i-a avut ca invitaţi pe Andrei State şi Florin Flueraş şi a fost moderată de Iulia Popovici.

Dezbaterea din 30 octombrie are loc în cadrul Zilelor Strâmbe, un proiect care îşi propune să abordeze, în mod performativ, forme şi probleme delicate sau generatoare de tensiune în cadrul societăţii româneşti şi nu numai.

Căminul Cultural este un proiect nomad ce oferă un cadru performativ şi discursiv pentru practica artistică şi politică. Direcția artistică a proiectului este asigurată de artiștii Brynjar Bandlien, Farid Fairuz și Manuel Pelmuș. Proiectul este administrat de Asociaţia culturală Solitude Project în cooperare cu Bandlien/Pelmuș.

Partener principal: Erste Stiftung. Parteneri: subRahova, Critic Atac, veioza arte, Rokolectiv, Modernism.ro.

Seria “The Chomsky-Foucault Debate” este coordonată de Manuel Pelmuş şi Raluca Voinea.

 subRahova este un spațiu destinat artelor contemporane fiind un proiect coordonat artistic de Farid Fairuz și Eduard Gabia și administrat de Asociația culturală Solitude Project.
subRahova este situat în vecinătatea cartierului Rahova, pe strada Sergent Nuțu Ion nr. 2 (a treia intersecție de la Hotel Marriot spre cartierul Rahova, la intersecția străzii Mihail Sebastian cu Calea 13 septembrie), in curtea RECOM.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole