ALEGERI 2014. Ce s-a întîmplat pe 2 noiembrie în 12 puncte

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

  • Votul în străinătate. E un scandal, sigur. S-a păstrat numărul de secţii, s-a schimbat procedura de vot şi în felul ăsta autorităţile (MAE şi BEC) au reuşit să-şi bată joc de mii de români. E foarte probabil să fi fost calculată o gripare a mecanismului electoral de dreapta din exterior şi le-a ieşit celor de la PSD o prostie care se va întoarce împotriva lor.
  • E totuşi un amestec de comic şi scîrbos să văd în stradă oameni lîngă care protestam în 2012 sau împotriva RMGC-CHEVRON, alături de oameni care-i numeau pe primii “mahala violentă” – la Cluj era şi Papahagi pe stradă, ăla care-i scria blogul lui Baconschi.
  • Mai trebuie să înţelegem că dincolo de calcule meschine electorale, acele secţii de afară sînt puţine şi cu puţini oameni şi din cauza fondurilor minimale alocate. Vorba lui Florin Poenaru, nu se poate şi austeritate, şi grijă pentru drepturile cetăţenilor.
  • A fost o bătălie între bani şi ceva organizare la Udrea şi văicăreala intelectuală împotriva apocalipsei pesediste cu scrisori deschise de la liiceni, tismăneni etc. din tabăra Macovei; a fost un transfer complet al corupţiei în barca PSD cu o amnezie ciudată în ce-i priveşte pe Cocoş şi alţi prieteni prezidenţialil. S-au luat cîte 5 procente aproximativ. “Fenomenul MAcovei” n-a fost decît o uriaşă risipă de populisme şi discurs nedemocratic în numele democraţiei.
  • Ponta a ieşit cu explicaţii stupide în ce priveşte organizarea – pe scurt, a vrut el să le-arate ălora de-afară cum e votul corect. Ce nu înţelege Ponta e că ieşitul la vot masiv în afară nu e doar împotriva lui, e un strigăt de nemulţumire inclusiv în ce priveşte situaţia lor de acolo
  • Ponta n-a ştiut să facă altceva decît să se cocoloşească în studioul Antena 3, să explice cum organizează dezbateri TV şi altele asemenea.
  • televiziuni lăsate să zburde toată campania (CNA nici nu poate avea cvorum în acest moment) şi condiţionări cu bani puţini, cam ăsta e portretul trist al presei acum. PLus exaltări electoral-jurnalistice care fac mai uşor de înghiţit loviturile murdare pe care şi le dau candidaţii.
  • am auzit tot soiul de vox-uri la TV, ne arată o fanatizare a unui electorat “tînăr şi educat” în direcţii periculoase. Atacuri la categorii precum asistaţi şi bătrîni în numele unei civilizări prin justiţie. Între timp acceptă noi tipuri de explotare şi abuz fără să zică pîs. (cel mai bine o zice omul ăsta aici)
  • mesajul anticorupţie este singurul important răzbătut din acest prim tur, în rest nu s-a discutat oricum nimic. Cum curăţăm mesajul anticorupţie de fanatisme proprivatizări, antiasistaţi? Cum curăţăm anticorupţia de ipocrizii probăsescu incredibile? Cum poate fi ţinut departe Ponta de pîrghii lăsate moştenire de sistemul Băsescu? Nimeni nu pare interesat de asta. Anticorupţia e doar vehicul pentru dreapta radicală. Ponta practică un discurs dublu în continuare, Iohannis nu ştie nici el ce caută în turul doi, e doar suma procentelor PDL şi PNL de la europarlamentare.
  • migranţii în general sînt frustraţi de vot. Migranţii de afară împreună cu cei interni sînt peste 3,5 milioane. Bucureştiul de exemplu este într-o istorică stare de negare – cei care nu au domiciliul de pe buletin în Bucureşti sînt mult mai mulţi decît apar în orice statistici. Apropo de liste, cît timp vom avea ruşinea incredibilă de a avea români cu drept de vot aproximaţi cu o eroare de plus-minus 2 milioane ce să mai aşteptăm corectitudine?
  • Apropo de îndemnurile violente antiasistaţi, împotriva celor cu educaţie mai puţină, un tabel excelent detaliat (de la IRES) oferit de Călin Moldovan-Tesalios. Se vede de acolo că “educaţii” votează în mult mai mare proporţie decît “needucaţii”. Dar aşa le trebuie unor tembeli, să-i dea înainte cu populisme pentru confirmarea statutului. Aşa ajung să văd studenţi îndoctrinaţi împotriva ălora cu patru clase sau împotriva vârstnicilor.

  • Apropo de listele speciale, trebuie să amintim, cum zicea şi Alexandre Spahiu, că am tot făcut filmuleţe cu Ştefan şi Mihai Viteazul chemînd şerbii la vot şi n-am fost în stare, nici ONG, nici presă, să prezentăm cît mai precis cum se votează…

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole