Dialog ruso-român pe pământ basarabean. Zahar Prilepin şi Vasile Ernu la Chişinău

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Editura Cartier vă învită la o dublă lansare şi o întîlnire cu doi dintre cei mai traduşi şi cititţi tineri scriitori din Rusia şi România: Zahar Prilepin & Vasile Ernu.

Marţi 9 octombrie ora 19.00

Librăria Cartier – Libraria din Centru, bdul Ştefan cel Mare, nr.126.

Va avea loc lansarea romanului Sankea de Zahar Prilepin (apărut în colecţia Biblioteca deschisă coordonată de Vasile Ernu) şi Intelighenţia rusă azi de Vasile Ernu. Ambele volume sînt traduse de Vladimir Bulat.

 

Zahar PRILEPIN (n. 1975, URSS) – scriitor, jurnalist şi poet rus. A absolvit facultatea de Filologie a Universităţii de Stat (N. I. Lobacevski) din Nijni Novgorod. Debutează în anul 2003. A publicat proză şi poezie în revistele: „Novîi Mir”, „Drujba narodov”, „Kontinent”, „Iskusstvo Kino”, „Roman-gazeta”, „Literaturnaia Gazeta”, „Sever” ş.a.

Romanul Sankea (Editura Cartier 2011) a apărut pînă în acest moment în 10 ediţii, la cîteva importante edituri din Rusia, şi a fost tradus în franceză, chineză, poloneză, sârbă. Prezent în numeroase antologii, cu proză şi poezie, apărute în limbile: engleză, cehă, lituaniană, irlandeză, franceză, sârbă, bulgară, arabă, română, finlandeză, poloneză etc. A scris o amplă monografie despre scriitorul Leonid Leonov, un clasic al literaturii ruse (1899-1994). Autor al câtorva antologii de proză rusă contemporană, cea mai recentă este Desiatka (10), unde a adunat zece proze reprezentative pentru literatura rusă de după 2000, (editura Ad Marginem2011). Este câştigătorul a numeroase premii literare dintre care amintim: Naţionalinîi besseler, Super NaţBest şi Ruski Booker desitiletia. Cărţile lui au fost traduse în Germania, Italia, Franţa, Polonia şi China.

Cărți publicate (selecţie): Patologii, roman (2005); Sankea, roman (2006), Păcatul, roman (2007), Ghete, pline cu vodcă fierbinte, povestiri (2008), M-am născut în Rusia, eseuri, publicistică (2008), Terra Tartarara: asta mă priveşte doar pe mine, eseuri (2009), Ziua onomastică a inimii. Convorbiri cu literatura rusă, eseuri (2009), Maimuţa neagră, roman (2011).

Vasile ERNU (n. 1971., URSS) Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews şi Timpul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural. Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.

A debutat cu volumul Născut în URSS(Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010, ediţia a IV-a electronică, 2011, ediţia V-a 2012 ), care apare în anul 2007 şi la Editura Ad Marginem din Rusia, în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, în 2010 la Editura Akal din Spania şi Editura Hacca din Italia, iar în 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria şi la Editura Sulakauri din Georgia. Cartea este în curs de apariţie la Editora Claroscuro din Polonia. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

În 2009 publică la Editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului care apare în anul 2012 la Editura Hacca din Italia și e în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia. În 2010 publică (Editura Polirom) împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi. Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu, Editura Cartier 2008.

Despre:

„Nu cred ca există nici un «nou val», ci funcţionează doar necesitatea ca lectorul sa aibă în faţa ochilor un «lider» al «literaturii ruseşti», iar acesta s-a întîmplat sa fie Zahar Prilepin.”

Lev Danilkin „criticul Noului val” în Intelighenţia rusă azi – Vasile Ernu

Îmi permit să avansez, totuşi, numele unui autor pe care-l consider cel mai valoros şi cel mai exportabil exponent al literaturii „moldo-române“ din ultimul deceniu: Vasile Ernu, intelectual critic de primă linie şi un foarte special scriitor de idei al erei globale. Indiferent cum te-ai poziţiona ideologic faţă de el, volume precum Născut în URSS sau Ultimii eretici ai Imperiului, duplex-ul „literar“ cu Bogdan-Alexandru Stănescu din Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, participarea la proiecte social-critice incomode („de stînga“ sau nu) precum Iluziile anticomunismului… sau Critic Atac îl recomandă ca pe un reper de neevitat. Şi îl plasează, mutatis mutandis, într-o tradiţie a intelectualilor – şi scriitorilor – revoltaţi, etici şi „eretici“ veniţi de peste Prut: Russo, Stere, Goma… Exagerez? Vom vedea. Iar viitorul ne va aduce, sînt convins, destule surprize.

Paul Cernat în Dilema Veche, Nr. 421 / 8-14 martie 2012

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole