Temă: abuzurile poliției

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Abuzurile poliției au însoțit mereu activitatea acestei instituții represive a statului. În ultima perioadă însă pare că asistăm la o exacerbare a acestor practici: de la parcagiul bătut până la moarte în secția de poliție, la jurnaliști agresați, activiști loviți, tinere bruscate, bătrânele amenințate și pietoni maltratați de forțele de ordine în plină stradă, pare că activitatea poliției devine din ce în ce mai discreționară și mai brutală. Dacă simplii cetățeni sunt victime ale activității poliției, politicienii însă beneficiză în chip personal de protecția și serviciile acestor instituții, așa cum a fost cazul primarului de la Iași, pentru a da doar un singur exemplu.

Abuzurile poliției se produc în prelungirea altor acțiuni represive ale organelor statului. De la reprimarea brutală a protestelor împotriva summitului NATO din 2008, la abuzurile din cadrul protestelor din 2012 și până la terorizarea localnicilor din Pungești Jandarmeria a fost și rămâne una dintre instituțiile implicată în exercitarea de violențe fizice nejustificate asupra cetățenilor și a liberei exprimări a acestora.

Creșterea recentă a acțiunilor violente ale poliției nu poate fi separată de desfășurarea a două fenomene complementare: 1) întărirea și autonomizarea instituțiilor de forță ale statului în cadrul luptei împotriva corupției și împotriva fraudelor fiscale (DNA, DIICOT, ANAF, etc.) 2) discursul belicos, pro-militar ce cheamă la luptă și vigilență națională (și naționalistă) împotriva pericolelor reale sau imaginare apărute pe fondul crizei din Ucraina. Noua strategie de securitate propusă de președintele Iohannis denotă că domeniul de luptă al instituțiilor statului cu rol represiv va fi lărgit, în timp ce capacitatea controalelor civile asupra acestora va fi mai departe îngreunată sau chiar restrânsă.

În acest context ne propunem o analiza amânunțită a abuzurilor instituțiilor represive ale statului, pornind desigur de la cele imediate, ale poliției. Prin urmare, CriticAtac vă invită la o nouă temă prin care să documentăm, să analizăm și să stabilim strategii concrete de contracarare a abuzurilor realizate de poliție și de instituțiile represive ale statului. Mai mult decât orice, aceasta este o chemare la solidaritate și acțiune civică.

Așteptăm intervențiile voastre pe criticatac.ro@gmail.com până pe 1 iulie 2015.

 

 

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole