Sfântul Pricopie cel Fără de Spinare

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnişoru pe VoxPublica

Ministrul învățământului va rămâne în istorie ca Sfântul Pricopie cel fără de Spinare : după ani de navigat până la vârful nepotismului şi securismului instituționalizat de la SNSPA, a înfăptuit trei lucruri: a păstorit plagiatul lui Victor Ponta, această relicvă de preț a oricărui ministru pesedist al educației, l-a dat afară pe şeful institutului de geologie la comanda lui Ponta după avertizarea în privința riscurilor seismice ale exploatărilor Petrom la Galați şi mai nou a semnat un protocol de doamne-ajută (în alegeri) cu Biserica Ortodoxă.

Pricopie a beneficiat de o bursă Fulbright la universitatea George Washington, pentru studii despre modernizarea şi internaționalizarea învățământului românesc. Ca fost bursier Fulbright, îmi permit să spun că este o ruşine ca studiile lui Pricopie despre modernizarea şi internaționalizarea educației să se plece întreit la comanda habotniciei de partid :

1-    De a nu-i retrage lui Ponta doctoratul, deşi Universitatea Bucureşti l-a declarat plagiat.

2-    De a-l demite pe Ștefan Marincea de la Institutul de Geologie pentru că stătea în calea exploatărilor Petrom de la Galați,  a proiectului Roşia Montană sau a exploatarilor de gaze de şist. Motivul oficial, comunicarea defectuoasă, viza un fragment dintr-un raport al Institutului despre cutremurele de la Galați:Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare diferenţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cît şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului .”

De la înălțimea titlului de doctor Victor Ponta comenta înaintea demiterii: “tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni”. Mai grav eracă raportul Institutului de Geologie asocia activitatea Petrom de la Izvoarele cu activitatea seismică. Precedentul asocierii unei corporații cu activitatea seismică era de neconceput în virtutea prieteniei cu Chevron, aşa că Ponta a acționat preventiv. Poate vom afla vreodată dacă faptul că Petrom a deschis  noi sonde la Izvoarele are vreo legătură cu cutremurele simțite la Galați. Poate chiar Ministrul Energiei, fost angajat Petrom, va deschide o anchetă. Un ziar local se bucura în 2012 că Petrom urma să pompeze cinci noi sonde lângă Independența:

“OMV Petrom extinde exploatarea zăcămintelor de petrol din Galaţi. Compania petrolieră instalează încă cinci sonde în judeţul nostru. Trei dintre ele sunt montate în extravilanul comunei Schela, iar două în extravilanul comunei Independenţa, se arată în Acordul de Mediu eliberat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi.

Tehnologia de exploatare a sondelor este cea de pompaj de adâncime. Adâncimea de foraj va fi de 780 de metri, iar colectarea ţiţeiului se va face prin conducte îngropate la un metru şi jumătate în pământ, lungi de câteva sute de metri, care vor transporta ţiţeiul la Parcurile 5 şi 6 Independenţa.” (sursa)

Vă dați seama ce fel de om îi trebuie lui Victor Ponta la Institutul de Geologie, genul de om care să nu fie vreodată exaltat de vreo problemă în viitorul exploatărilor Petrom sau exploatărilor de gaze de şist. Pricopie s-a conformat şi l-a înlăturat pe Marincea la ordinul lui Ponta.

3-    Şi mai nou de a permite Bisericii Ortodoxe să troneze asupra disciplinei religie prin sistemul său bizantin de temenele, încuscriri, securisme şi şpăgi. Protocolul semnat între minister şi Biserica Ortodoxă cuprinde între altele nevoia de avize de la ierarhi pentru încadrarea profesorilor de religie şi “încetarea de drept a contractului individual de muncă” tot la libera voință a ierarhilor Bisericii Ortodoxe. Caracterul laic al statului român şi Codul Muncii sunt călcate în picioare de acest protocol. Nu este prima dată când Biserica Ortodoxă trece peste Codul Muncii în România: acum câțiva ani cerea bani guvernului pentru a se apăra la CEDO împotriva unor preoți care doreau organizarea unui sindicat (mai multe detalii aici). Biserica se opunea sindicalizării preoților, pentru că singura institutie pe care o recunoaşte este binecuvântarea, sau temeneaua la superior. CEDO le dădea însă preoților dreptul de a se sindicaliza. Problema drepturilor preoților era una complexă: CEDO recunoştea că aceştia îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract de muncă, în timp ce BOR susținea că preoții au doar un raport de slujire.

Faptul că profesorii de religie vor putea fi concediați la cheremul ierarhului va aduce României noi procese la CEDO: ca angajați ai statului profesorii au tot dreptul să fie membri de sindicat iar concedierea lor la voia ierarhului pe motive ce țin de uzanțele cultului nu este în prezent inclusă în contractul colectiv sau individual de muncă.

Remus Pricopie a comis a treia plecăciune. A supune profesorii de religie la cheremul BOR în materie de angajare şi concediere este o încălcare a legislației muncii şi a contractului colectiv de muncă din ramura învățământ precum şi a contractului individual de muncă al profesorului. Mai devreme sau mai târziu acest protocol îşi va dovedi inaplicabilitatea şi adevărata natură de slugărnicie politicianistă, când România va pierde procese la CEDO.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole