Războiul rece e cool. Băsescu se întîlneşte cu Chevron. Ruşii agită Bârladul

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

 Costi Rogozanu  pe VoxPublica

Nişte fapte. Traian Băsescu s-a întîlnit ieri cu vice-preşedintele Chevron, compania care vrea să exploateze gazul de şist în România. Cu cîteva zile înainte Gittenstein ieşea cu nişte texte de-a dreptul colonialste inclusiv cu noi presiuni publice în favoarea Chevron.

Apar azi şi ştirile și comentariile despre declaraţiile unui eurodeputat polonez care spune nici mai mult nici mai puţin decît că şi în Bârlad şi prin Bulgaria manifestaţiile anti-Chevron sînt făcute de ruşii de la Gazprom – care sînt interesaţi să păstreze dependenţa Europei de gazul lor. Metodele ar fi aceleaşi: preoţi, foşti ofiţeri folosiți ca agitatori etc…

Frumos tăvălug de scenarii, propagandă retro, paranoia.

Despre raportul eurodeputatului Boguslaw Sonik (făcut ca să contracareze un alt raport, german, mult mai sceptic în legătură cu exploatarea gazului de şist – despre întreaga istorie a raportului, aici) în care recomanda nereglementarea exploatării gazului de şist, un critic polonez rezumă foarte bine:

“Mr Sonik has resorted to the use of Cold War rhetoric, accusing  Russia’s Gazprom of spreading fears about shale gas,” Wenonah Hauter,  executive director of Food & Water Europe, said in a statement. (sursa)

Dilema pe scurt:

Dar în unele ţări din UE, interdicţia gazului de şist poate favoriza  poziţia Gazprom. În Bulgaria, moratoriul a fost introdus chiar înainte  de viitoarele negocieri asupra gazoductului South Stream, din Rusia.  Gazprom încearcă de altfel să convingă România să fie legată de această  infrastructură. Iar în ceea ce priveşte moratoriul ceh, acesta va fi în  vigoare până la sfârşitul lucrărilor pentru gazoductul de legătură cu  Nord Stream, cel pe sub Marea Baltică [între Rusia şi Germania]pe cale  de a fi construit întocmai în Republica Cehă. (sursa)

Întrebarea mea e dacă nu cumva e mai logic să facem legătura între graba teribilă de liberalizare a preţului gazului (cerută de FMI și de alții de la centru) şi exploatarea gazului de şist. Dacă tot e să facem scenarii măcar să-l alegem pe ăla clar care e cu bani şi cu trafic de influenţă pe faţă. Nu să căutăm agitatori printre bîrlădeni şi printre fețele bisericești.

Toată chestiunea scutului anti-rachetă, citem ieri un specialist tot aici, readuce un proiect abandoant din Războiul rece, considerat acum vreo 40 de ani prea costisitor.

Cold war is back, se poartă, e la modă, e cool. Nu se mai bat pe spaţiul cosmic, ci Chevron se bate cu Gazprom. Iar la Bârlad spionii infiltraţi agită moldovenii cu miile. Băsescu se bate cu Marga tot pe marginea SUA-Rusia. Nimic mai îngrijorător decît propagarea mondială şi locală a scenariilor prosteşti – sînt mai eficiente decît orice

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole