Reportaj: Exploatarea gazelor de sist (1&2)

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Un reportaj bun al celor DelaO in colaborare cu Think Outside the Box.

EPISODUL 2. Exploatarea gazelor de sist

In rezumat:

  • Marile companii au tehnologia si grija necesare sa nu produca daune ecologice, sustin vocile specialistilor in geologie confruntati cu initiativa americanilor de la Chevron de a explora si exploata gaze de sist in patru perimetre din judetul Vaslui si regiunea Dobrogea.
  • Cei care protesteaza sunt neinformati, cred geologii consultati de Romania de la Zero si Think Outside the Box, desi chiar unele cifre furnizate de ei, precum si reactii publice ale actorilor implicati – autoritati si firme private – valideaza pozitia celor care sustin ca fractionarea hidraulica, utilizata pentru a extrage resursa din roci, e departe de a fi prietenoasa cu mediul.
  • In razboiul dintre activisti, giganti industriali si specialisti, cu adevarat confuzi sunt insa doar cei direct afectati. Locuitorii de langa Barlad, cei din Adamclisi, Vama Veche sau Costinesti habar n-au de avizele care se dau peste capul si destinele lor.
  • In primul episod dedicat subiectului controversat al exploatarii gazelor de sist, Dela0.ro si Think Outside the Box au evaluat pericolele ecologice la care ne-ar expune o eventuala valorificare a zacamintelor concesionate companiei Chevron.

integral aici

EPISODUL 1„Goana dupa aur”: Razboiul secret al conturilor grase cu oamenii mici

In rezumat

  • Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a concesionat patru perimetre ce contin gaze de sist companiei americane Chevron care va incepe exploatarea acestor zacaminte.
  • Activistii de mediu contesta metoda folosita – numita fracturare hidraulica – din cauza efectelor negative asupra mediului si sanatatii localnicilor (poluarea solului, apei si aerului).
  • Langa Barlad deja s-au incheiat lucrarile de prospectiune, tot ce ii mai trebuie concernului american pentru a incepe extragerea este acordul de mediu.
  • Localnicii n-au fost insa informati asupra riscurilor forarii in zona. Iar activistii romani au aflat relativ recent, de la vecinii bulgari, care s-au mobilizat cu miile la proteste, determinand guvernul sa impuna un moratoriu asupra extragerii gazelor de sist.
  • In Romania, insa, cuvantul cheie este secretomanie: n-avem o lege specifica a gazelor de sist, perimetrele se concesioneaza prin clasicele acorduri petroliere, parti din contracte sunt secrete. Deocamdata nu stim cat va castiga statul roman din asta. Si nici Chevron. Compania poate exploata zacamintele timp de 30 de ani, desi gazele de sist se epuizeaza dupa cinci ani.

Integral aici

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole