Proteste pentru ce fel de vot? Dezbateri despre dezbateri. Şi să vă mai amintesc o dată ce n-aţi dezbătut

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

S-a vărsat sînge pentru vot, cum să nu te duci la vot? Asta auzi cînd încerci să explici că spectacolul alegerilor a fost curăţat complet de politică, că votul îşi pierde grav din relevanţă cînd ai candidaţi care evită la braţ zeci de probleme critice, că  votul a rămas simulacru de participare democratică.

S-a vărsat sînge şi pentru drepturile angajaţilor şi sîngele vărsat se scurge deja pe canalizarea istoriei. Sîntem într-o perioadă în care drepturile fie au devenit efecte speciale pe platouri TV, fie sînt complet batjocorite cu aprobarea tuturor, uneori cu aprobarea acelora care nu-şi mai ştiu niciinteresul imediat.

Văd că oamenii cer vot pentru diaspora, dar o cer într-un mod după părerea mea de cele mai multe ori inacceptabil (o spun deşi ştiu că sînt şi destui naivi care cred că merge ieşit pe stradă şi dacă e o fărîmă de cauză bună acolo, şi dacă e distorsionată pînă la refuz de alegeri).

Funcţionează votul anti-sud, anti-liste speciale, asta deşi li s-a tot explicat că există migranţi şi intern, cu milioanele, în oraşele mari, la muncă. Mai sînt şi sute de mii retraşi la ţară că nu mai e nimic de făcut în oraşe dezindustrializate.

Deşi se dau civilizaţi, am văzut şi auzit din filmuleţe şi reportaje de la faţa locului zeci de mesaje cretine care opun zone georgrafice, săracii sudului şi muncitorii lui peşte.

Mai sînt şi tineri cu înduioşătoare mesaje antitaxare – tipică orbire ideologică, nu sînteţi în stare să vedeţi cît vă taxează deja de ani buni capitalul privat, preferaţi în schimb să ascultaţi balivernele ideologilor nouăzecişti. Mai mult, nu vedeţi că facilităţile lui Ponta au mers către angajatorii voştri şi absolut toate partidele au votat cot la cot cu el.

Colegi de la Hotnews, Gândul şi cîte alte siteuri şi publicaţii de dreapta eu zic că vi se datorează şi vouă imensa mocirlă a luptei cu ăia fără dinţi şi fără studii. Vorba aia, avem ce candidaţi merităm. Aşa am ajuns să alegem între 6 case şi 7 case… Între hoţul de Ponta şi traficantul de copii Iohannis. Şi dacă vroiaţi să discutaţi cu adevărat chestiunea anticorupţiei trebuia în primul rînd să o curăţaţi de carcasa băsesciană. NU, voi doar i-aţi adăugat şi o notă antenistă în abordare.

Protestele pentru votul diasporei astea mi-amintesc de vorba lui G.M.Tamas, “Aşa zisa stângă nu este de fapt stânga, dar aşa zisă dreaptă este de dreapta.” Unii pretind că ies doar pentru nişte drepturi – chestie pe care evident o susţin fără rezerve -, dar nu văd în ce hal le e distorsionat un gest normal. Unii poate chiar au o abordare de stînga (iar stînga pe bune chiar ştie să-l încurce pe Ponta în argumente), dar nu realizează că toţi oportuniştii trişti ai dreptei au sufocat orice rămăşiţă din mişcările din 2012 sau cele anti-RMGC sau Chevron.

Distincţia dintre protestele lui 2012 şi ce se întîmplă acum a făcut-o foarte bine Ştefan Guga într-o postare pe fb:

diferenta fata de protestele din 2012 e ca atunci daca veneai in piata cu un banner pro partid pro vreun politician etc. erai dat afara in suturi. oamenii din piata tineau foarte mult la a nu fi inregimentati de nici o forta politica. partial a fost valabil si la protestele RM, desi acolo disparusera deja marile incertitudini ideologice si discursive care erau atat de pregnante in 2012 (atunci au trecut cateva zile pana ca vocile nationaliste, spre exemplu, sa isi faca simtita pe bune prezenta; si numai atunci cand protestele se stingeau). incercarile de dezbateri, de gasire a unor mesaje comune, de educare politica reciproca din 2012 s-au evaporat in timpul protestelor anti RMGC si au disparut complet odata cu protestele astea in care o cauza civica e amestecata in mod dubios cu sustinerea unei forte politice (culmea, aceeasi impotriva careia se protesta in 2012). deci comparatia cu 2012 e buna doar ca sa vedem cat de prost a sfarsit ce s-a incercat sa se inceapa atunci.

Dezbateri despre dezbateri

Orice capcană i-ar pregăti Ponta, oircare-ar fi condiţiile, Iohannis trebuie să negocieze lăsînd mai mult de la el. Ponta i-a întins o capcană şi am reuşit să avem situaţie paradoxală cu un challenger care nu spune clar că va dezbate în orice condiţii numai să-l prindă pe ăla cu 40% din urmă.

Mă rog, dacă Ponta ar vrea să puncteze total, ar trebui să se ducă după Iohannis în orice studio de televiziune:). Dar asta ar însemna să fie tare. Şi nu e:).

Ce nu s-a dezbătut

Ce nu s-a dezbătut: s-au strîns zeci de puncte ocolite de candidaţii la preşedinţie  într-o întîlnire organizată de CriticAtac (le puteţi găsi aici), aceste campanii electorale fiind cel mai îndepărtate de agenda cetăţeanului în orice zonă socială s-ar afla el. Mai amintesc unele încă o dată, că poate le vin idei unora care prin studiouri se mărginesc la tangouri fără sens cu politicieni:

– aveţi abuzuri dovedite la facturile celor cu energie electrică. Nu aţi spus nici pîs despre asta, deşi în rest discursul vostru arată ca unul de preşedinţi jucători şi-n rol de premieri

– amîndoi sînteţi de centru dreapta. Clasa de mijloc pe care se presupune că o reprezentaţi a fost toţi anii ăştia ruptă cu taxe abuzive bancare

– evident, nu doar calsa de mijloc a fost abuzată economic. Criza au plătit-o cei de şi mai jos, cei care s-au văzut fără protecţie în legislaţia muncii şi care sînt plătiţi cu salarii minime şi nu pot revendica mai mult pentru că sindicalizarea e din ce în ce mai grea în privat

– retrocedările, împrumuturile lasă oameni în stradă, ce veţi face cu casele sociale, politica locală e dezastru

– amîndoi preamăriţi cota unică. Ponta, social-democratul, poate ar trebui să pună totuşi problema unor forme de taxare a bogăţiei şi a veniturilor foarte mari. Dar nu, el unifică numai spre dreapta. Unde sînt impozitele pe mari proprietăţi, unde e venitul progresiv la care totuşi trebuie să revenim, în mod absolut “european”, că doar numai asta se cere toată ziua.

– Europa fierbe cu TTIP şi posibile efecte ale pactului comercial cu SUA, voi doi nu ştiţi cum să fiţi mai de acord, fără nici un soi de crîcnire. Parcă preşedintele avea drept mare ţel modelarea politicii externe.

– veţi continua să pompaţi bani în serviciile speciale?

Mă rog, am devenit o moară stricată care tot repetă astfel de subiecte.  Niciodată n-am fost mai siguri cu aceşti doi candidaţi că vor lucra pentru conservarea status quo-ului. Dreptul la vot a ajuns doar dreptul la a ocoli agenda cetăţenească participînd la un show politic cu populari şi social-democraţi. Priviţi aventura UE şi veţi înţelege clonarea tristă de la noi: te baţi în alegeri, apoi te aliezi populari cu sdemocraţi şi-l pui pe premierul unei ţări evazioniste prin tradiţie (Luxemburg) şeful Europei.

Contează şi o dezbatere cu cei doi finalişti. Dar mai contează şi dacă li se va pune măcar o întrebare care să privească şi “minorităţile” covîrşitoare compuse din cetăţeni care n-au mai mult de o casă, n-au conturi, abia au un job, nu-s patroni, nu-s copii de baştani, nu au nici creierii făcuţi praf de ideologii anticomuniste la 25 de ani de cînd comunismul e mort şi îngropat.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole