PROTESTE 2012 – Comentarii live

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Cometariu pe facebook (G.C)

In legatura cu Dan Tapalaga: ce mi se pare pericuolos e ca de atata partizanat pierde pedala bunului simt. el chiar nu isi da seama ca ajunge sa apere niste violente ale statului? prin jandarmerie? ca sa nu mai vorbim de alea economice si simbolice…

Adrian Briciu

asta nu-i caz penal?

INCREDIBIL! Uitati ce status update are seful de cabinet al prefectului PDL din Mures!!!

Lucian Spetcu

E prima dată în ultimii ani când trec prin Piaţa mică din Suceava şi nu mai aud vorbindu-se despre curvetele din Libertatea, ci exclusiv despre protestele anti Băsescu şi Boc.

Vasile Ernu

In Mai 2011 acest manifest era imprastiat prin Bucuresti. De niste anonimi. Atunci “anonimii” erau ironizati. Acum vedem ca “anonimii” aveau dreaptate. Mai vrem “anonimi”… se pare ca ei sint deja in Piata UNiversitatii.

Bogdan Ghiu

Vino la prezent, batrine! Primavara de la arabi incepe, dar nu se stie cu ce se termina! Vino acasa si la prezent, esti in chestiune, fii mindru! http://www.realitatea.net/basescu-primavara-araba-ne-a-dat-ocazia-sa-retraim-momentul-caderii-dictaturilor-din-europa-de-est_905611.html

Irina Zamfirescu

Îi înțeleg pe aceia care nu se vor și nu ne vor în piață. Le respect opinia, doar că nu o înțeleg. Eu o sa merg nu pentru că mă plictisesc, nici pentru bonuri de masă, nici pentru că m-a asmuțit opoziția. Nu mă grăbesc şi nici nu am chef de scandal. O să merg acolo pentru că știu că am depăşit de mult etapa de observator. Vreau să am cel mai important rol din viaţa mea. Vreau rolul de cetăţean.

textul integral aici: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/learning-by-protesting-73043.html

Florin Poenaru

Rezumatul manipularilor de azi:  1) Protestele sunt prea mici, nu sunt destui oameni in piata 2) Protestatarii nu stiu ce vor, n-au program, n-au solutii, n-au alternative 3) Asta pentru ca sunt niste inculti, marginea societatii.   4) Protestatarii sunt oricum manipulati de USL sau sunt ultrasi violenti (deci manipula…ti de putere) 5) Protestele sunt ineficiente, e nevoie de dialog. Democratia se construieste prin institutii.  6) Protestele n-o sa schimbe nimic, totul e deja prea corupt. Nu se poate face nimic, totul e putred 7) Cei care protesteaza sunt cei care stau cu mana intinsa si asteapta pomana de la stat, nu s-au adaptat la capitalism.

Folclor – Ce se striga in piața:

demnitate, nu demnitari

muia se ia stand pe canapea

iesiti din casa daca va pasa …

status chior invisible for everyone

au venit studentii si repetentii

anticipate nu comasate

democratie nu ineptie

capitalism / socialism

bani in cercetare nu in catedrale

vrem spitale, nu catedrale

basescu nu uita, e un fleac demisia

banii pe cultura nu pe bautura

du-te dupa mata si adu-ne flota

basescu e la caldura ca il doare fix in pula

Raul invinge cand oamenii buni nu fac nimic

Va rugam sa ne scuzati nu producem cat furati

Jandarmeria, de ce ii aperi chelia ?

Poporul prost nu mai vrea baieti destepti

Iliescu nu fi trist si Basescu e comunist

vrem cianura pentru dictatura

drumul spre libertate e pavat cu integritate

sunt aici acum pentru cei care cred ca nu se mai face nimic

Pdl si usl fura prin rotatie

Iarna nu-i ca vara, nu te mai vrea tara

Noi facem critica nu politica

Baia de multime iti va face bine

Du-te Basescu dupa Ceausescu

Udrea nu uita, centura este casa ta

Pacat, pacat, de sangele varsat

Basescu si curva lui sa se duca dracului

Voi aveti bulane, noi mainile goale

Sănătate pentru toți, nu doar pt mafioti cinste lor, cinste lor, cinste ciumpalacilor. …

Rosia Montana nu e de pomana

Noi nu muncim sa va-nbogatim

Indignati, nu manipulati

Cine sare, vrea schimbare

După 22 de ani, libertate nu tirani

România, stat politienesc

Ne scuzati, nu producem cat furati

Du-te după mă-ta si adu-ne flota

Sănătate pentru toți, nu doar pt mafioti

 
Bogdan Ghiu

Pe 24 Ianuarie e Ziua Unirii in Piete, nu? Ziua Pietelor Re-Unite (ZPRU), nu? Daca tot le-am dat ideea sa se reuneasca extraordinar in Parlament (desi ar trebui s-o faca ordinar, ordinarii!), ia sa ne reunim si noi “si mai” extraordinar! Sa mai improspatam putin semnificatiile istorice ale Zilei Unirii, sa ne simtim bine patriotic, demni de urmasi. Cu precizarea ca Palatul Parlamentului e cam pe unde venea Dealul Spirii, unde au avut loc mari batalii populare impotriva invadatorilor.

Elena Vijulie

În aparenţă, prin tergiversare, PDL câştigă timp.  Dar greșește. Greșește și dacă oamenii se vor duce acasă, greșește și dacă protestele se vor ascuți. Cum își imaginează ei că vor guverna țara dacă lumea se întoarce frustrată acasă? Cine și ce va mai putea construi în România, fără un răspuns politic de maximă amploare?

Info

http://romania.indymedia.org/ro/2012/01/3798.shtml

http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/atentie-procurori-jandarmeria-si-politia-retin-si-amendeaza-manifestantii-pe-baza-unei-legi-neconstitutionale-legea-60-1991-sfidand-constitutia-si-jurisprudenta-cedo-violentele-jandarmilor-sunt-ignorate-de-autoritati

Bogdan Ghiu

Deplorabil, numai la asta se pricep, cred ei. Da, este demonstratie anti-sistem, dar asta nu dilueaza cu nimic responsabilitatea puterii actuale, care a abuzat sistemul decrepit, pur formal. Dar ca puterea sa spuna ca protestele sint anti-sistem, dar sa nu propuna decit tacere si mers pe virfuri (speranta le e probabil in meteo), e minunat. … Si ce inseamna aici “sistem”? Vrea sa spuna cumva anti-democratie? http://www.antena3.ro/politica/emil-boc-protestele-aduc-a-manifestatie-antisistem-niciun-lider-politic-nu-este-agreat-151897.html

 

x

Asta era, ca sa nu judece “sub presiunea strazii”, asupra careia decizia ei plana, Curtea asa-zis Constitutionala a cedat la presiunea politicului. As vrea sa vad motivatiile acestei aminari, condamnabile in sine. Ce reiese clar de aici e ca 25 ianuarie a fost fost stabilita, probabil, ca termen limita, in sinul Puterii, pentru “rezolvarea” Pietei. http://www.realitatea.net/ccr-amana-decizia-asupra-comasarea-alegerilor-pentru-25-ianuarie_905266.html

x

Chestia asta cu comunicarea, pe care o trimbiteaza multi, pare ceva instrumental, ce tine de PR, ceva exterior, care a fost neglijat, dar care poate fi adaugat, remediat. Dar nu e asa. Nu exista comunicare in sine, pur instrument. Si e ceva care e deficitar la politicienii astia de duzina tocmai pentru ca o considera si trateaza astfel, ca pe ceva secundar. Ea tine insa de substanta politica a a…cestor “conducatori”, care in primul nu comunica cu ei insisi, fiind acolo unde sint numai pe baza de mintire si de inselare de sine si, automat, dar doar in al doilea rind, a celorlalti. “Lipsa de comunicare” tine esential de aroganta si de suficienta lor, singurele “calitati” care ii poarta inainte, de lipsa lor programatica de imaginatie, deci de empatie. Cind esti arogant si suficient, sustinut, in plus, in iluziile tale de grupuri intelectuale lingusitoare, nu poate fi vorba de comunicare. Sau doar de “comunicare”. Care insa nu schimba nimic.

Gabriel Andronache

Eu am rămas impresionat de crescânda calitate a mesajelor transmise de cei aflaţi în Piaţa Universităţii. În condiţiile în care nu există un lider al pieţei înseamnă că nici nu este nevoie de aşa ceva. Cu atât mai puţin un lider venit din e…xterior. Greşeala celor din opoziţie, cred eu, e că nu au fost din momentul zero în piaţă. Acum va fi mult mai dificil pentru ei să fie asimilaţi de organismul tânăr care creşte seară de seară în Piaţa Universităţii.

Cristian Pârvulescu

Dacă manifestaţiile acesta continuă, toate instituţiile statului de drept vor trebui să ţină cont de vocea oamenilor. Dacă trecem de la câteva mii, la câteva sute de mii, situaţia se poate schimba. Schimbarea preşedintelui poate apărea în două cazuri: dacă îşi dă demisia, ceea ce e greu de crezut sau dacă noua majoritate parlamentară va decide suspendarea lui. T

Vasile Ernu

Boc: Băsescu a retras legea sănătăţii din cauza unor informaţii greşite pe care le avea  (pe B1 TV)… atunci de ce s-a executat? de ce a retras-o? deci legea revine in forta in varianta cotroceni II… se pare ca va fi o iarna calda

Florin Poenaru

astia ne cred cretini: Aurel Moise a mai adăugat că jandarmii n-au dreptul să facă percheziții corporale, în schimb au sarcina de a efectua un control corporal preventiv: „Este la fel ca procedurile de control de pe stadioane”.

Bogdan Ghiu

Daca tot ne-au lasat pe drumuri, haideti pe strazi, in Piata!

Gabriela C

De ce cand se sarbatoresc diverse victorii fotbalistice sau electorale, piata universitatii se poate inchide traficului si acum NU?

Mana Delucru

Au zis-o altii. Eu reiau si intaresc ideea. BOC se duce la B1 la 20.00. Sediul B1 e la o aruncatura de bat de UNIVERSITATE. GHICi GHICITOAREA MEA?

Info

S-a reinstituit codul albastru!

Bogdan Ghiu

Adunarile de protest trebuie sa se (auto-)instutionalizeze devenind FORUM CETATENESC permanent (pe baza de reuniri periodice in plen) … care sa discute despre propria constitutionalizare, deci despre:

– 1) modificarea Constitutiei numai cu introducerea unor astfel de organisme cetatenesti, daca nu chiar a unei A Treia Camere Cetatenesti;

– 2) Legea electorala;

– 3) Legea Sanatatii.

x

Acum o sa zica astia La loc comanda, Gata demonstratiile, l-am angajat la loc pe Arafat. Hehehehe!

x

Ei, acum sa vedem. Formal, cercul s-a inchis, dar bresa – prapastia – ramine.

Proteste antiBasescu si la Dublin (in fata ambasadei)

Istvan Szakats /  Variante steag.

Raluca Dan

minciuna zilei! 900 de oameni in capitala?! autorizatie pentru manifestatie?!! ia sa le aratam noi MAI-ului cum putem fi de 2 ori mai multi astazi, adica asa vreo 1800 dupa intelesul lor.

Gabriela C.

Reluand stupefactia Ralucai de mai sus: de sambata nu se mai vehiculeaza la tv-uri nici-o cifra despre numarul manifestantilor in Bucuresti. Vineri se vorbea de 1000 de manifestanti. Sambata, inainte de petarde, se vorbea tot de 1000. La CLuj si SIbiu, erau estimari ce fluctuau intre 1000 si 1800. Aseara se dadeau o cifra globala, pr Romania de 12 000. Aflu azi ca de fapt au fost vreo 10 000. parca vad cum in cateva zile, cand Basescu va catadicsi sa cuvanteze, va zice ca sutn nemultumiri, e adevarat, dar, sa fim seriosi, nu atat cat presedintele si guvernul sa le ia in serios. Nu au fost decat vreo 3-4 000 (evident, ca in timp, cifrele despre manifestatiile din zilele acestea vor scade) si da, au durat mai multe zile, dar erau aceiasi. Sper sa nu am dreptate!!!!

Bogdan Ghiu

Stiu ca sta si-si cloceste sibarit razbunarea, dar mie nu-mi lipseste presedintele la zi al tarii, e chiar odihnitor, sanitar fara, chiar daca se exprima ventrilocic, prin burtile altora (simple burti). Sa ne obisnuim asa!

x

In Piata se intimpla inevitabil mai multe si netotalizabile pentru ca nu sint miscari organizate, ci loc social, “parlament”, “politica a prezentei”, care ar trebui, constitutional, macar sa completeze reprezentativitatea de tip oligarhic a democratiei electorale actuale.

Mihai Gotiu – Oare în PDL gândește cineva? Imbecilitate la maxim: Baconschi, ”arma dialogului cu societatea civilă”

După cum a remarcat și Costi Rogozanu, una dintre cele mai imbecile intervenții legate de protestele ultimelor zile îi aparține ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

Un lucru devine din ce în ce mai clar pentru toţi românii de bine. A început încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii. Opoziţia şi-a activat în sfârşit întreg arsenalul moştenit de la Ana Pauker, Teo, Luca şi Dej: derbedei înarmaţi, dezinformare, propaganda urii. Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diaspora şi acasă. Ce vor ei, în schimb, e ca o populaţie imbecilizată de televiziuni, înfricoşată de scenarii apocaliptice mereu dezminţite de realitate şi, mai nou, de bătăuşii scoşi pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii şi neputinţei ridicată la nivel de program politic”. Aceasta este o mostră din discursul lui Baconschi.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, vorbește despre inițiativa unui dialog cu societatea civilă. “PDL are la dispoziţie arma dialogului. Constatăm că a apărut o crevasă între politicieni şi societate şi o crevasă între putere şi opoziţie şi a luat decizia să înceapă un dialog pe trei paliere. PDL va lansa astăzi invitaţia structurilor civice pentru a veni la dialog şi să găsim împreună soluţii, iar Teodor Baconschi a fost însărcinat de Colegiul Director să organizeze acest dialog. S-a decis să înceapă un dialog cu structurile sindicale, iar Ioan Oltean a fost însărcinat cu acest dialog. Ne dorim un dialog cu celelalte partide politice, cu opoziţia, iar Emil Boc a fost desemnat să genereze şi să gestioneze acest dialog“, a afirmat Sever Voinescu.

Privești cele două declarații și nu poți să nu te întrebi dacă, totuși, mai există cineva care să mai și gândească în PDL. Ce Dumnezeu de dialog poate avea societatea civilă cu Baconschi, în condițiile în care acesta i-a catalogat deja pe protestatari ca fiind ”forțele trecutului”, ”derbedei înarmați”, ”populație imbecilizată”? Inconștiență sau sfidare pur și simplu? Care să fi fost rațiunea desemnării acestui personaj ca negociator cu societatea civilă? Oare chiar să nu-și dea seama nimeni din conducerea democrat-liberalilor, că Banconschi, campionul votului-viteză de la Paris, este una dintre cele mai antipatice (și chiar detestate) personaje din conducerea PDL în rândul societății civile?

E drept, am mari dubii și în leagătură cu ce înțelege PDL că ar fi societate civilă. Pentru că dacă ia în calcul doar structurile obosite moștenite din anii 90 ori doar grupurile de intelectuali de pe lângă Noua Republică, GDS ori Revista 22, atunci PDL are o mare problemă de raportare la realitate. Desigur, dacă intenția PDL e doar de a raporta că au avut un dialog cu societatea civilă, atunci se pot limita și la atât. Dacă vor un dialog real, cu o societate civilă în carne și oase, atunci reprezentanții PDL trebuie să coboare în stradă. Printre ”derbedei”, ”bătăuși” și ”populație imbecilizată”. Și mi-e greu să cred că Baconschi e dispus la așa ceva.

Florin Poenaru

au inceput sa apara “profilurile psihologice” ale manifestantilor. diabolizarea din ultimele 48 de ore sunt acum impachetate rasist stiintfic in specii pentru uzul claselor de mijloc locale care trebuie speriate si linistite in acelasi timp.  http://www.adevarul.ro/actualitate/Specii-_de_protestatari_0_628737708.html

Costi Rogozanu

venit de la proteste. a fost seara jandarmeriei. s-au bagat peste tot, au cerut buletine la cit mai multi, au plimbat oamenii de colo-colo, au facut demonstratie de forta. Dar au fost multi manifestanti, pe la 8 seara era plina piata . O sa scriu mai multe miine dimineata. iar miine seara ne vedem, nu?

Nou in presa internationala

 http://www.huffingtonpost.com/2012/01/16/romania-protests-emil-boc_n_1208758.html

&

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16570860

Cum arată hipsterii revoluționari de la 1848 – (Via Constantin Vica)

cum arată hipsterii revoluționari de la 1848 // Group portrait of (from left to right) Constantin Daniel Rosenthal, C. A. Rosetti and an unknown Wallachian revolutionary; lithograph copy of a work by Rosenthal

Info: si romanii de la Londra ies in strada

http://www.romani-online.co.uk/forum/romani-online/104919-protest-in-fata-ambasadei-romaniei-la-londra/page-2#105022

Florin Poenaru – 11.30

73 de persoane ridicate de politie deja si inca 200 de persoane “oprite” de jandarmerie la unirii. Pe ce motiv? Legitimarea si controlul abuziv continua.

Recomandare

 http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/16/romania-politicians-protests

x

:http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/01/rioting-romania

Bogdan Ghiu

Dupa Mineriade, “Intelectualiada”?

x

Am vazut azi yesmeni tineri, aspiranti: oricit ai fi de bun, sau tocmai pentru ca esti foarte bun, nu te duci sa slavesti la o asemenea Curte, unde, strict profesional vorbind, nu ai nicio speranta. Inseamna ca de fapt nu ai alta speranta (de inteligenta morala nu poate fi vorba), si ca deci nu esti bun.

x

Si daca consilierii sint in Piata?

x

Din sfera publica n-au mai ramas de distrus decit biete nimicuri fizice (citeva “mobile”), dupa ce totul a fost furat. Numai nimicurile mai pot fi distruse. Nu sint nici macar simboluri.

Florin Poenaru

E uluitor: la Antena 3 s-au perindat pana acum toti pupincuristii basescieni care au defectat, de la iliesiu la hosu-longin. sa-i asteptam pe plesu, pe tismaneanu cat de curand?

Alex Matei – Bucursti

Oameni care ies spontan în stradă – nu s-a mai întîmplat demult în România. E democraţie, astăzi, sîntem în UE, sînt o mulţime de posturi tv care transmit la cald, avem facebook, avem twitter şi uite, criticatac.

Viul e tot mai puţin în societăţile occidentale, superindividualiste, în care există o gură mare de balaur gata să soarbă cu nesaţ cea mai mică picătură de expresie, cel mai mic grăunte de viu înzestrat cu putere estetică, politică sau măcar cu acel „ceva” care-l face să pară autentic. Nu cred că, în aceste zile, politicul reînvie în România, mai ales că, remarca şi Costi Rogozanu, liderii opoziţiei nu înţeleg nimic din ce se întîmplă cu politicul în România. Asta nu face cu nimic mai credibilă încercarea de a minimaliza această tresărire a conştiinţei politice din marile oraşe româneşti. Aceasta este societatea civilă: un momentul de solidarizare care nu poate fi decît spontană.

Puterea nu conduce singură. Există oameni care pot fi împreună. De la sloganul CDR din 1996, au trecut 15 ani în care e tot mai greu să fii împreună în Occident, în care doar banii sau nostalgiile aduc oamenii împreună. Chiar dacă n-o să ţină mult, chiar dacă nu pleacă Băsescu (nu pleacă, şi dacă pleacă, vine Ponta, vine Antonescu?), Puterea are din nou, în faţă, oameni împreună.  Măcar asta să fi adus criza, măcar la asta să fi adus aroganţa prezindenţială. Ceea ce dovedeşte că, de obicei, 8 ani de mandat e mult. Nu e nevoie de atît pentru ca dependenţii de putere să creadă că ficţiunea mulţimii pasive e adevăr. Nu e. Şi aici nu mai contează corectitudinea, relevanţa, logica discursului mulţimii. De parcă ar fi contat vreodată. Contează că, în democraţie, momentele de graţie apar atunci cînd poporul se încarnează. Uite, acum.

De la Cluj – Enikő Vincze

Potențialul străzii Ceea ce am văzut în această seară în Cluj (un amalgam de motivații de la cele privind viața decentă până la răbufnirile patriotice) m-a convins încă odată că deficitul democratic cumulat în România după 1990 este forța care în aceste zile transformă strada într-un spațiu public al manifestării diverselor nemulțumiri (difuze). Instituțiile publice nu s-au dovedit a fi în măsură să consulte în mod susținut și regulat cetățenii în deciziile luate, din contra, prin liderii lor, au acționat ca foruri atotputernice și atotștiutoare, incubatoare ale formării dictatorilor la nivel central, local, instituțional mai în toate tipurile de organizații. Societatea a dispărut, parcă, din ecuația dezbaterilor și negocierilor dominate de întrețăsutele interese economice și politice.  Nouă, celor care nu deținem poziții de putere consacrate de regimurile actuale, nu ni s-au oferit mecanisme, și la rândul nostru noi nu am fost în stare să găsim canale prin care să ne exprimăm în mod susținut nemulțumirile/ideile/propunerile privind status quo-ul și schimbarea socială. Nu este de mirare că acum spațiul dialogului a devenit strada. Asta și datorită neputiinței democrației românești (susținută atât de jos, cât și de sus, atât de majoritari, cât și de minoritari de toate felurile) de a asigura participarea tuturor la deciziile asupra bunurilor comune. Și nu este de mirare că în aceste zile strada este atât teritoriul răfuielii tuturor împotriva tuturor, cât și terenul unde se revendică dreptul de a da voce diverselor experiențe. Actuala putere încearcă să denigreze strada, iar opoziția cheamă la alegeri anticipate sub presiunea străzii. Noi va trebui să încercăm să o folosim în mod susținut pentru a formula/multiplica mesajele noastre, dincolo de showul desfășurat în relația cu mass media și/sau cu forțele de ordine. Dacă nu reușim acest lucru, strada va redeveni un loc unde presa caută scandal, unde jandarmeria face ordine, și față de care politicienii își joacă cărțile. Dar ea are potențialul să fie spațiul unde putem participa la viața publică cu șansa ca puterea politică, economică, mediatică să ne acorde atenția cuvenită fără încercarea/reușita imediată de a ne structura/prelua/trimite acasă (Enikő Vincze, profesor universitar, membru fondator gLOC, Cluj).

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole