Oripilarea de Borcea este bună. Bogaţii TV şi bogaţii lui Lăzăroiu

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Atîta oripilare de nunta lui Borcea… Şi audienţele au fost pe măsură, probabil. Pentru că, din ce mai văd prin ziare, facebook, bloguri parcă nu ne-am simţit de multişor aşa de nedreptăţiţi. Nici la Codul Muncii, nici la tăieri bugetare, nici la chestiile pe care ni le face statul împreună cu diverşi furnizori de servicii.

Ţăranul ăla care face nuntă cu fast deşi are trei copii acasă care se uită la televizor, tocmai el să ne ocupe vieţile cu show-ul lui de prost gust! incultul, dinamovistul! Şi cu celălalt mare incult Gigi. Ştiţi placa.

Unii se simt abuzaţi pentru că televiziunile au transmis integral nunta cu elicoptere şi tot tacîmul. Ieri cînd am deschis Realitatea m-a pufnit rîsul şi am închis. Dar şi azi, cînd i-am citit pe moraliştii care tot nu înţeleg de ce nu se face educaţiei poporului cu televizorul, iar m-a pufnit rîsul.

În fond, sîmbătă n-a fost decît o zi bună pentru mizantropi.

Diferă nunta lui Borcea de “nunta de vis” din capul majorităţii? Nu. Iese cinismul televiziunilor româneşti dintr-o medie a cinismului standard tabloid – nici vorbă, mai au de învăţat de la nişte posturi englezeşti sau americane. Este Borcea un model de antreprenor? Nu, după idealişti. Da, după ăia care au citit Dinu Păturică – este personajul lui Filimon unu la unu.

Am făcut ceva să dezvoltăm şi alt stil de antreprenor decît următorul: cumpăr terenuri, le vînd mai scump; transport marfă de colo colo cu relaţii şi cunoştinţe, nu plătesc taxele toate, strîng chirii şi cam atît. Cîţi aşa-zişi antreprenori “fini” nu au făcut exact acelaşi tip de business putred? Borcea a lucrat cu transport de combustibil – de ce i-a ieşit lui şi nu altuia? Habar n-am. Dacă îşi fac nunţi cu stil sînt mai breji decît Borcea? Nu, sînt o pătură de bogaţi fără idei şi fără viziune care au prăbuşit prin speculă totul sub ochii unui arbitru neputincios. Borcea e doar unul dintre ei, nici măcar nu e dintre cei mari.

Unde ar fi problema? În percepţia bogăţiei. Sebastian Lăzăroiu, vorbind despre subvenţiile pentru încălzire numeşte “bogat” un om care cîştigă peste 800 de lei. Sau peste 1000, dacă locuieşte singur. O spune senin în timp ce pregăteşte încă o lovitură care va adînci şi mai mult groapa dintre bogaţii din statisticile puterii şi bogaţii de la televizor care n-au stresuri cu ANAF din cîte ştiu. Şi nici nu vor fi stresaţi de un regim fiscal dur în viitorul apropiat. Bogaţii de noi vom continua să plătim pentru tîmpeniile făcute într-o perioadă dereglementată în care Borcea et comp. au făcut bani nestingheriţi. Fără să le taxeze nimeni specula.

Oripilarea de Borcea este o distracţie de venit mediu spre minim. Oripilarea de Borcea ne face mai mîndri, mai buni, mai culţi, mai educaţi. În fond, abonamentul TV e mai ieftin pe o lună decît o singură carte ceva mai nouă sau decît un bilet la film. Ce rost are să citeşti o carte cînd te poţi simţi mai deştept doar uitîndu-te la televiziunile de ştiri.

Asta e cea mai puternică (şi mai nocivă) ficţiune a clasei de mijloc din ultimul deceniu. Se simte deşteaptă doar pentru că unii o fac pe proştii.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole