TEMA: Unde se duc protestele când se duc?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Unde se duc protestele când se duc?

novecento4Protestele din marile orașe ale țării împotriva exploatării de la Roșia Montana au fost printre cele mai mari proteste post-decembriste, adunând zeci de mii de oameni pe străzi. Deși în multe locuri acestea încă continuă, cel puțin duminica, este deja evident că protestele se află în reflux după doar câteva săptămâni de entuziasm. Între timp, proteste mai mici ca număr dar potențial mai contondente se prefigurează în zonele vizate de exploatarea gazelor de șist. Astfel, pare că se trece, treptat, de la protestele urbane împotriva exploatării la Roșia Montana, la proteste preponderent rurale împotriva gazelor de șist.

Deși este poate prea devreme pentru o analiza temeinică, tema de față își propune să deschidă un câmp de analiză a acestor proteste din chiar interiorul lor. O serie de întrebări apar: la ce ne-am fi putut aștepta în mod real de la aceste proteste? Există o finalitate anume în raport cu care aceste putem spune că protestele au avut succes, că și-au atins scopul, sau, din contră, că au fost un eșec? Caracterul eterogen, deschis, non-hierarhic al acestora a fost un factor decisiv în amploarea protestelor, dar la fel de bine poate fi un impediment în menținerea și articularea acestora pe viitor? În ce măsură cerințele, doleanțele, speranțele formulate cu ocazia acestor proteste vor căpăta o nouă formă de expresie după finalul acestor proteste, și ce contur poate avea aceasta? În ce măsură protestele de acum pot fi comparate, ca finalitate și/sau desfășurare, cu cele din ianuarie-februarie 2012? În ce măsură antagonismul manifest pe care se întemeiază protestele (poporul împotriva clasei politice) a contribuit atât la caracterul lor popular, dar și la ocultarea altor antagonisme ce pot explica refluxul lor abrupt?

Aceste întrebări constituie doar pretextul unei reflecții susținute asupra actualității. Așteptăm texte pe această temă pe adresa criticatac.ro@gmail.com până la 1 noiembrie.

Textele temei:

 

 

 

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România 
Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole