Ce se întîmplă în Erevan-Armenia? Ce fel de proteste?

Dacă citeşti presa pro-Kremlin afli că e „mîna SUA”. Dacă citeşti presa pro-Casa Albă afli că e un Maidan-antirusesc. Dacă facem un pas dincolo de aceste şicane şi bătălii reale geopolitice de suprafaţă vedem că e de fapt o veche schemă în joc: relaţia de putere centru-periferie a capitalului.

Să explicăm puţin. Cazul Armeniei. Oligarhii ruşi apropiaţi Kremlinului au cumpărat şi au făcut un monopol asupra energiei. Treptat au început să crească preţul. Şi tot au crescut: cine să-i oprească mai ales cînd ai şi un guvern marionetă. E cam ce s-a întîmplat şi la noi doar că la noi e cu vaselină occidentală mai puţin ruginită decît cea rusească. E schema care se repetă pe tot globul: în anumite zone se face cu mănuşi, în altele cu „democratizarea” cu bombe. Energie să fie.

Dar armenii s-au supărat. Nu mai vor să plătească şi au început protestele la Erevan. Puterea a reacţionat vrînd să înăbuşe din faşă protestul: au învăţat ceva din Maidan. Protestatarii se pare însă că nu cedează.

Ce e important să înţelegem în schema asta:

 1. Capitalul, puterea hegemonică, că e Moscova, că e Berlin sau Washington ştie un singur lucru: maximizarea profitului fără limite, trecînd peste cadavrele „aborigenilor”.
 2. Centrul, că e Moscova, că e Berlin sau Washington, vrea şi tinde să transforme puterile periferice în marionete supuse, docile, servile.
 3. Mass-media & elita locală sunt uşor cumpărate şi transformate în bîte ideologice puse în slujba capitalului & puterii hegemonice. Şi Moscova, şi Berlinul şi Washington-ul lucrează cu aceleaşi scheme propagandistice: bau-baul duşmanului extern (americanii pentru ruși, ruşii pentru americani şi UE … teroriştii pentru toţi) şi căutarea celui intern (coloana a 5-a vîndută intereselor externe) etc. Cam ce face şi establishmentul nostru jurnalistic & intelectual: despe problemele reale tăcem şi trîmbiţăm toată ziua depsre un inamic extern şi facem liste cu „trătătorii”.
 4. Preţul este plătit de populaţia lăsată de izbelişte şi a căror interese sînt demult trădate.
 5. Soluţia: protestele care pot aduce schimbări. Dar ce fel de schimbări cînd la colţ oligarhii occidentali aşteaptă să le ia loc oligarhilor ruşi…
 6. De reţinut: e important să înţelegem că protestul are cauze economice şi sociale în primul rînd. Această situaţie însă va fi folosită în lupta geopolitică dintre cele cîteva centre de putere globale şi regionale.
 7. Poporul armean spune însă un NU clar: NU VREM SĂ FIM COLONIE ECONOMICĂ!!!! România se aude?

Ce-i de făcut? Rămîne o întrebare valabilă.

 

3 răspunsuri la Ce se întîmplă în Erevan-Armenia? Ce fel de proteste?

 1. cristian dragnea spune:

  ce e de facut se vede in Spania in primul rind si in Grecia. E nevoie de o masa critica de cetateni care sa creeze platforme politice cu adevarat alternative, unde reprezentantii sa nu mai poata fi corupti si deci oligarhii sa n-aiba decit eventuala solutie a “democratizarii” cu forta militara.
  in Madrid Manuela Carmena, noua primaritza, blocheaza zilele astea proiecte urbanistice de miliarde cu dedicatie si ia la puricat vinzari de mii de locuinte (din multe au fost oamenii evacuati) catre fonduri de investitie care acum le joaca la bursa. Solutia exista, functioneaza, la noi ar trebui cumva ca miscari de gen Uniti Salvam sa nu mai fie confiscate de “anarhisti” care nu vor sa se minjeasca politic, ei vor doar sa-i controleze pe politicieni, care oricum sint si vor fi toti corupti.

 2. Claude Karnoouh spune:

  E un text tipic anti-politic intruchipat intr-un idealism de vis… Astfel de buna constiinta iti da aparenta de gânditor objectiv când de fapt musamalizezi problema geopoliticà… Problema este cine joacà, care e puterea realà in joc, care e miza manipuylarea, care este pentru un timp imperialism cel mai avantajos pentru Armeni (pentru cà Armenia n-are nici o putere si cà fost totdeauna aparatà de Rusii fata de Turcii dusmanii lor de frunte), care ajuta Armenia sà tine Karabarh?… A papagali despre exploatare , oligarsie, relatia intre oligarsie si mare capital US sau Rus… asta trebuie analizat .. In context actual geopolotic oricice fel de neplacere impotriva guvern e instrumentalizat de US de când Armenia a semnat un acord economic cu Rusia si eurazia… de unde a pornit revolat instrumentat din Ucraina… de refuzul lui Iokacenko sà iscaleascà un arcor cu UE… Si culmea a aparut Nuland.. si Nuland e undeva pute a complotului….

 3. Claude Karnoouh spune:

  IN Grecia eu và aduc amânte cà Tsipras a facut un acord cu Rusia despre export economic si South Stream pentru gaz… SUA sustine oamenii care manifestà in Armenia impotriva cresterea electricitatea, dar SUA sustine politica cea mai cruda a FMI-ului impotriva poporului grec….

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.