Un caz recent de impostură intelectuală

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Recent s-a dat publicității un studiu despre psihologia poporului român, coordonat de Daniel David, cadru universitar al Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Conform autoruluipentru a înţelege corect profilul psihologic al românilor am analizat toate studiile de specialitate publicate până în ianuarie 2015 pe această temă şi am demarat o serie de studii proprii. Totalul subiecţilor care au intrat în studiile analizate/derulate de noi depăşeşte 50000 de români, din diverse zone ale ţării, cu vârste de la 2 ani la +80 (multe analize fiind pe eşantioane reprezentative naţional).” Concluziile sunt multiple și pe mai multe paliere, așa cum îi stă bine unui studiu cu asemenea ambiții.

De fapt, concluziile sunt irelevante. Ceea ce este important de observat este faptul că o pseudo-știință rasistă de final de secol XIX (etnopsihologia), mobilizată de antropologiile naționaliste ale secolului XX cu scopul de a exclude sau extermina populațiile neconforme și „străine”, continuă să aibă o puternică prezență astăzi, girată instituțional și promovată mediatic. Nu doar că concluziile studiului au fost larg mediatizate, dar această locvacitate populară a fost însoțită de o tăcere totală a mediului academic. Până la această oră nu a existat nici măcar o singură intervenție critică la adresa studiului din partea unor voci instituționale și, mai ales, la adresa girului științific pe care acesta l-a primit prin asocierea cu o instituție de învățământ superior precum UBB.

Știința despre națiune și despre trăsăturile de profunzime ale poporului român pe care studiul pretinde că le prezintă sunt chemate apoi, implicit, să legitimeze o serie de politici contemporane foarte concrete. Una dintre acestea este anti-socialismul, în măsura în care studiul descoperă o mentalitate colectivistă reziduală la majoritatea populației. Mai mult, pentru autor, concluziile studiului pot fi folosite pentru asigurarea siguranței naționale a României, devenind astfel cunoaștere pentru stat, în slujba statului. Vezi în acest sens și apelul la „substratul valoric” al războiului făcut de autorul studiului

Obsesia identitară despre români și România, nevoia de a stabili coordonatele morale, culturale, psihologice ale poporului au o tradiție istorică ce poate fi studiată și explicată. La fel, nu este deloc surprinzătoare preocuparea pentru astfel de probleme în România de astăzi unde mândria de a fi român este perfect compatibilă cu un agresiv vestocentrism, întreținut de sus în jos în scop politic. Aceste aspecte rămân însă secundare în raport cu miza reală: eșafodajul instituțional și financiar pe baza căruia o astfel de cercetare poate apărea și poate fi luată în serios apoi. Ca un simptom, o astfel de cercetare spune mai multe despre mediul academic-intelectual, al lipsei sale de reacție minimală la fraude și derapaje, ceea ce dacă nu explică psihologia poporului român, sigur explică modalitatea de funcționare a unui câmp și a modului în care se realizează complicitățile în cadrul acestuia.

 

 

 

 

 

sursă foto: diasporaonline.info

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole