Bun, să meargă Victor Ponta la summit pe 28-29. Dar ce va spune? TVR şi declaraţiile interimarului

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Update. Băsescu îndeamnă la citit Tratatul European. Citeşte din Constituţia România, art. 67 – nu găseşte “declaraţia” ca act juridic.

Da, deci începe hărţuiala cu legi, Curte Constituţională eventual, nebunii.

“Prim-miniştrii trebuie să fie bărbaţi, să-şi asume ce-şi doresc”

Citeşte din Tratatul UE: articolul 15 e “buclucaş”. Ce-o fi Consiliul?

Temă pentru mîine pentru ziariştii români: citiţi tratatul şi anexele etc. (400 de pagini) şi facem după amiază “discuţie tehnică”.

Text iniţial. Dezbaterea asta cu cine merge la summitul din 28 iunie: Ponta sau Băsescu? Eu cred că trebuie să meargă Ponta, iar Traian Băsescu să-şi asume celelalte mii de sarcini pe care le presupune relaţia externă cu spaţiul non-UE sau chestiunile de apărare. Dar nu asta mă frămîntă pe mine în mod special.

Ce spun oamenii ăştia cînd se duc acolo? La summit se vor discuta pactul fiscal, pactul de creştere generat de Hollande, bail out-ul băncilor spaniole eventual. Ce poziţie avem noi în toate astea? Există dezbateri oficiale, există documente, declaraţii mai mult decît simple aproximări politice din care să-mi dau seama de poziţia României?

Ce avem pînă acum e: Ponta ţine cu Francois Hollande, Băsescu face tot ce face Merkel. Unul pro-creştere şi pro-nuanţare şi amînare a unui pact fiscal ferm, celălalt pro-austeritate, pro-disciplinare Merkeliană. Nu e însă atît de simplu. Poţi săspui doar atît pe blogul personal sau în declaraţii superficiale. Am criticat cît m-a dus mintea neobişnuită cu politica europeană abordarea în forţă a austerităţii făcută de Boc-Băsescu. Dar nici să spui doar “eu fac ca Hollande” nu e de ajuns.

(Cît despre “prietenii coeziunii”, întîlnirea de la Bucureşti a fost importantă a emis un mesaj important, e bine că ponta a pomenit-o în discursul de azi din Parlament. E o luptă importantă cu un Vest care doreşte reducerea contribuţiei la bugetul european.)

Ponta sau Băsescu? E o întrebare care stîrneşte zîmbetul şi prin birourile de afaceri externe din Vest. Cu unii am avut întîlniri acum două săptămîni şi atitudinea lor era cam aşa: puteţi livra o fază mai simpatică decît furniza Polonia acum ceva ani, vor veni amîndoi? cu avioane separate? Deci o ceartă publică între cei doi ar mai descreţi frunţile la Bruxelles. Revin însă se pot duce amîndoi cu tot cu prietenii lor. Dar aş vrea să înţeleg mai mult: ce spun? care e compromisul între ei doi? dacă ar fi să-şi asume fiecare filozofia europeană din familia politică de la care se revendică, am da peste zone greu de reconciliat. Deci?

Mai e un pericol: am auzit deja enunţată de “analiştii PDL” poezia cu USL care vrea un pact mai lax ca să poată cheltui electoral, în timp ce Băsescu cel dur vrea să ţină totul în frîu, să-i împiedice să fie iresponsabil. Tîmpenie. Vorbim aici de filozofia noastră externă pe următorii ani. Nu de alegeri.

TVR

Rămîne cum am stabilit. Pleacă Lăzescu. Vine Radu Călin Cristea interimar. Primele declaraţii au fost confuze şi nu am simţit vreo strategie cu adevărat interesantă sau vreo idee de redresare . Nu pot decît să mă uit cu jale la un TVR care ar fi putut fi strategic în presa românească şi care e călcat politic şi amatoristic în picioare.

Mi s-a părut aiurea ca din prima declaraţie Radu Călin Cristea să vorbească de comprimarea numărului de salariaţi şi de canale cînd problema TVR e alta: contractele aberante! Acei peste 3000 de angajaţi nu sînt neapărat mulţi, dar trebuie folosiţi la capacitate normală. Acolo sînt sinecurişti şi oameni foarte muncitori – cum rezolvăm problema? Îi dăm afară? Asta e politica “de creştere” uselistă?

V-am prezentat şi scrisoarea de azi a lui Andi Lăzescu. De partea economică am mai vorbit. De partea cu politizarea mi se pare că are rost să mai spun două vorbe. Culcer a avut o evidentă politică a invitaţilor şi chiar o politică proprie de promovat la ştiri şi în dezbateri. Atitudinea Rodicăi Culcer a şi fost discutată în comisia de etică, chiar după  o analiză publicată aici, pe vox. Politica invitaţilor şi colaboratorilor iar a fost dubioasă în puncte cheie. Invitaţii permanenţi au dat peste cap emisiuni făcute după idei bune şi cu moderatori echilibraţi (eu nu o pun pe Lupea, care şi-a găsit o abordare echilibrată în ultimul an, în aceeaşi barcă cu Mircea Marian, de exemplu, deşi au prezentat împreună).

În fine, TVR Info a fost un pas bun. Poate deveni şi mai bun cu un portal de informaţii – tvrinfo.ro – lansat recent şi care nu arată rău deloc. Ar trebui să fie în continuare un punct cheie în dezvoltare.

nexium side effects
amazon coupon code free shipping
disney animal kingdom
newport beach ca
blackberry torch review

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole