Austriecii controlează petrolul, băncile, asigurările şi pădurile României, dar refuză alocaţii egale pentru copiii românilor din Austria

Autor: Sorin Pâslaru pe ZF 

„Pentru doi copii români, ai căror pă­rinţi muncesc în Austria, sta­tul austriac oferă lunar aproxi­ma­tiv 300 de euro. Suma aproape co­res­pun­de unui salariu mediu din Ro­mâ­nia. De ce să nu le plătim o alocaţie precum cea din ţara lor?“, a spus ministrul austriac de ex­ter­ne Sebastian Kurz, conform Media­fax, care citează publlicaţia austriacă Die Krone. În joc ar fi o sumă de 11 mil. euro pe an.

Aceasta este cea mai şocantă mă­su­ră propusă până acum de vreun gu­vern occidental la adresa cetăţenilor români, în condiţiile în care austriecii au ajuns să de­ţină în România tot petrolul şi jumă­tate din rezervele de gaz (prin OMV Pe­trom), 25% din sistemul bancar (prin BCR şi Raiffeisen), 25% din piaţa de asi­gurări (prin Uniqa şi Vienna Insu­rance Group la Omniasig/Asirom) şi să ocupe 70% din piaţa de prelucrare a lem­nului brut prin Egger şi Schweihoffer. În plus, austriecii cumpără pe bandă rulantă mii de hectare de teren agricol în România, profitând de preţurile de doar 3.000 -4.000 euro hectarul, de 10 ori mai mici decât în Austria. Austriecii domină sau au poziţii puternice în multe alte sectoare din economia românească pre­cum industria zahărului prin Agrana, pro­ducţia de cărămizi prin Wienerberger sau construcţii prin Strabag.

În total, firmele austriece au desfă­şurat afaceri în România de circa 18 miliarde de euro  în 2014 şi au obţinut profituri de 2 miliarde de euro.

Toate aceste afaceri şi investiţii nu ar fi fost posibile fără libera circulaţie a capi­talului garantată de aderarea Româ­ni­ei la Uniunea Europeană, care însă pre­vede şi libera circulaţie a forţei de muncă. Însă în condiţiile în care cetăţenilor români li se va refuza un drept garantat pentru cetăţenii austrieci şi se pune problema „Austria pentru austrieci“, pasul doi după alocaţii diferenţiate pen­tru copii ar putea fi salarizarea diferen­ţiată pentru cetăţenii români în Austria, la nivelul salariului minim din România, de 200 de euro pe lună, faţă de 1.200 de euro în Austria.

Integral aici

 

2 răspunsuri la Austriecii controlează petrolul, băncile, asigurările şi pădurile României, dar refuză alocaţii egale pentru copiii românilor din Austria

  1. Ghita Bizonu' spune:

    Hm ,, insa nu “ofera” austiecilor lor aceleasi contracte bancare.. Oare de ce?!

  2. Error Frynn spune:

    Furtuna de paranoia intr-un pahar cu apa. “Austriecii” controleaza eventual petrolul din Romania, ca OMV e de stat. In rest “austriecii” – i.e. cetateanul austriac – controleaza jackshit. E cum s-ar zice ca romanii controleaza agricultura din Gabon doar ca s-a dus Tender sa se bronzeze nitel la soarele african. Asta e una. In al doilea rind nu e vorba de copiii care stau in Austria, ci de cei din Romania. Kurz ala asta zice: ba, n-avem chef sa platim unui copil care sta in Romania echivalentul salariului minim pe economie de acolo. Deci ala cu pasul doi si salarii de Romania pentru muncitori romani din Austria e o aberatie marca ZF. Plus ca nu sint alocatii pentru copii din astea pe sistem romanesc, adica aberant de intangibile constitutional, ci alocatii de sprijin pentru familie (Familienbeihilfe). Trei: stiri de genul Austria ar putea sint egale cu zero. Deja socialistii din guvern i-au dat peste degetute lui Kurz. Other than that, daca CA citeaza ZF se prefigureaza deja o frumoasa congruenta de idei intre ele?

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.