…acul libertarian in cojocul CriticAtac (cat ne costa statul?)

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Alin Fumurescu ne provoaca. Si bine face. Chestiunea pusa in discutie ne interseaza si se afla pe lista noastra de teme care vor fi discutate pe platforma CriticAtac.

…uite si-o veste buna intr-un noian de vesti proaste: nu trebuie sa ne cumparam tineri! Tineri inca mai avem. Tineri care sa se entuziasmeze pentru idei, tineri carora sa se pese, tineri care cauta solutii « out of the box », care nu se multumesc cu locuri comune, mesaje mai mult sau mai putin prafuite, tineri decisi sa scoata lumea din amortire. Tauni. Pana acum – si-o spun cu inima usurel stransa din motive evidente – rolul acesta a fost indeplinit mai degraba de cei de la CriticAtac. Adica de stanga asa-cum-s-ar-cuveni-sa-fie. Nu stanga PSD-ului, USL-ului, nu stanga lui Cozmanca sau a lui Mohora. Aia nu-si merita nici macar numele. Ci stanga lui Ernu, Rogozanu, Stoiciu & Comp.

Poti (si foarte bine faci) sa le respingi argumentele cu contra-argumente mai bine mestesugite, te poti chiar enerva, cutremura, tranti de furie caciula de pamant, dar nu poti ramane indiferent. Esti obligat sa-ti reformulezi (ba, uneori, chiar sa-ti reevaluezi premisele teoretice). Esti obligat sa gandesti. Nu te mai poti multumi cu sloganuri si limba de lemn. Esti obligat sa gandesti. Or, daca avem o criza pe cap, nu e (in primul rand) o criza economica, ci una a ideilor. De vreo douazeci de ani incoace, lumea – intreaga lume – s-a culcat pe-o ureche, iar noi, romanii, sforaim abitir, vaicarindu-ne in somn si asteptand sa ne trezeasca cineva cand s-a terminat cosmarul.

Pana acum, singurii opozanti ideologici ai celor de la CriticAtac au fost cei de la ISP (Institutul de Studii Populare), dar demersul lor pornea din start cu un handicap : era si este perceput ca varful teoretic al aisbergului puterii. Nimeni nu-l suspecteaza, bunaoara, pe Vasile Ernu ca ar reprezenta vocea PSD. Nimeni nu-i reproseaza discrepanta uriasa dintre vorbele lui si faptele social-democratilor. Pe de alta parte, toata lumea il suspecteaza, sa zicem, pe Sever Voinescu au Catalin Avramescu, pentru ca ar incerca sa legitimeze PDL-ul, trecand cu usurinta peste prapastia dintre vorbe si fapte. In plus, pentru a fi drepti pana la capat, o ideologie liberala (a la Cristian Preda) sau una mai conservatoare (a la Voinescu) pacatuiesc prin prea multa cumintenie. Ideile nu socheaza, pentru ca sunt de bun-simt. Nu reusesc sa scandalizeze, nu irita. Nu functioneaza ca un taun.

(continuare aici)

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole