Acţiunea “Artă la Matache” – un succes al solidarităţii, în pofida încercărilor de intimidare

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

De pe situl Matache – Ultima Oră...

Protestul creativ pentru salvarea zonei şi a Halei Matache s-a bucurat de succes.
Peste două sute de iubitori ai Bucureştiului, care nu vor să lase vechiul cartier bucureştean pradă planurilor retrograde de dezvoltare impuse de primărie, s-au perindat ieri, între orele 11.00 şi 13.00 prin piaţă, purtând haine verzi, panglici verzi, funde de hârtie creponată verde sau… bucheţele de pătrunjel. Cercul de desenatori, unii foarte tineri, s-a adunat la poalele statuii lui H. Botescu, medic erou din Primul Război Mondial. Bustul lui Botescu e şi el condamnat să dispară. Deocamdată se uită trist la casa care i-a aparţinut, o bijuterie de arhitectură cu elemente orientale, foarte bine păstrate. Casa urmează să fie demolată odată cu hala şi cu alte monumente.

Un cordon de jandarmi a fost prezent pe tot parcursul protestului, înşirat drastic de-a lungul trotuarului, cu toate că era evident că nimeni din cei prezenţi nu protesta sau nu striga, şi au încercat să identifice pesupuşi organizatori ai unei manifestaţii neautorizate. Primăria a încălcat dreptul de a manifesta al oamenilor, respingând cererea ONG-urilor de a manifesta sâmbătă. O astfel de decizie trebuie să aibă motive serioase, însă motivul oferit de PMB a fost că în zonă este şantier. Fotografiile arată că în zonă nu se lucrează şi că ar fi fost perfect normal ca protestatarii să fie lăsaţi să se exprime.

În schimb, ieri, un cameraman al jandarmeriei a filmat cu atenţie chipurile tuturor protestatarilor, dintre care unul a primit chiar amendă pentru un gest considerat injurios. Cu toate încercările de intimidare, grupul a fost creativ şi senin. Un participant a subliniat rostul adunării Atunci când te lupţi pentru o cauză pe care mulţi o consideră pierdută din start, e foarte bine să ştii că sunt atâţia alţi oameni, activi şi hotărâţi, care o susţin.

Piatamatache.info va ţine la curent cu mersul lucrurilor în cazul Buzeşti, care nu este o cauză pierdută.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole