Sesizare catre Comisia de Etica a TVR – declaratii Rodica Culcer

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sustinem aceasta SESIZARE a celor de la ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei

SESIZARE in atentia:

Comisiei de Etica a TVR

si a domnului Alexandru Lazescu, Presedinte Director General TVR

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei isi exprima ingrijorarea fata de mesajul politic transmis de sefa stirilor TVR, Rodica Culcer, la conferinta „Reforma institutionala a statului. Stat asistential, stat minimal, stat eficient?”, organizata de Institutul de Studii Populare (ISP), integral transmisa de TVR.

Organizata sub auspiciile ISP, fundatie afiliata PDL, dezbaterea a avut un evident caracter ideologic, subiectele discutate fiind strans legate de masurile economice adoptate de guvernul Boc in ultimii ani. Printre vorbitori s-au aflat nume importante din cadul PDL, dar si inalti demnitari, printre care Presedintele statului, Traian Basescu si, respectiv, premierul Emil Boc.
In contextul acesta, consideram ca interventia in dezbatere a sefului stirilor TVR, Rodica Culcer, este inacceptabila. Discursul doamnei Culcer a fost impregnat de pozitii ideologice partizane directionate in sprijinul masurilor guvernului Boc. Consideram ca o astfel de luare de pozitie este incompatibila cu functia detinuta de doamna Culcer (Director – Departament Emisiuni Informative si Sport), pentru ca altereaza grav independenta si impartialitatea televiziunii publice.

Este dreptul oricarui jurnalist sa aiba propriile optiuni ideologice, pe care si le poate exprima inclusiv prin intermediul presei. Astfel de optiuni partizane nu isi au, insa, locul in mass-media publice, mai ales in contextul in care TVR isi declara eforturile de a recastiga credibilitate si a se desprinde de imaginea de institutie obedienta fata de „putere”. Mai mult, Rodica Culcer nu a folosit mass media pentru a-si exprima aceste optiuni, ci un eveniment al unui partid politic, unde se aflau cei mai inalti demnitari ai statului, chintesenta a ceea ce numim public „puterea”.

AW-AMP solicita Comisiei de Etica a TVR sa analizeze daca faptele Rodicai Culcer incalca sau nu Statutul Jurnalistului din TVR si sa comunice public concluziile cat mai curand posibil.

Anexa. Extras din discursul Rodicai Culcer, citat de VoxPublica/CriticAtac/ Costi Rogozanu:

„Important este sa se creeze si un sprijin din partea elitelor academice. Acest sprijin deocamdata nu exista. Vorbeam cu un personaj foarte influent in materie de economie in Romania si care mi-a spus „marea tradare in materie de discurs economic si de sustinere a reformelor pe care guvernul le-a facut cu unele dificultati, dar le-a facut, a venit din partea profesorilor de stiinte economice care au tacut”. Marea majoritate au tacut. Unde sint oamenii pe care atunci cind, sa spunem, eu ca ziarist, ca producator de emisiuni, vreau sa-i chem sa faca legatura intre lipsa de demnitate, lipsa de responsabilitate si crearea unei subclase, pot sa vina si sa-mi argumenteze cu convingere. N-as vrea sa spun ca partida este pierduta ci vrea sa inchei citindul pe Kolakowski care spunea, pornind de la ideea ca totusi cei care sustin dreapta se afla intr-o minoritate si trebuie sa organizeze o contraofensiva. Deocamdata victoria este a stingii. Nimeni nu face legatura dintre pretul mare al benzinei si ei spun ca TVA –ul este mare, de ce?, pentru ca trebuie sa platim pensiile si salariile bugetarilor. Ei, uite, asta e o conexiune pe care nimeni nu vrea s-o mai faca. S-a instalat o anumita corectitudine politica care e de stinga. Nu numai la noi. Si in alta pare e la fel. Sa revin la citatul din Kolakowski: nici o victorie nu e definitiva, deci nici victoria unei anumite ideologii a iresponsabilitatii si nici o infringere nu este ireversibila. Aceasta este ce face viata ca sa merite sa fie traita.”

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole