Scene din viața și averea unei familii USR-iste

Dora Constantinovici
Dora Constantinovici (n. 1981). A studiat marketing dar lucrează în presă de 15 ani. A fost reporter și redactor pentru Radio Transilvania Satu Mare, a scris pentru revista pop-cult Apropo, a redactat știri pentru Ager Press și News In, a publicat analize într-o revistă de bussines și una de cultură urbană și în prezent scrie comentarii sociale și politice pentru Pandoras și recenzii de carte pentru Bookmag.

dora constantinoviciIar sunt alegeri și după cum e obiceiul, de alegeri, românii sunt împărțiți în proștii ăia care votează cu PSD-ul (teleormănenii, bătrânii, pupătorii de moaște, certații cu periuța de dinți) și deștepții (salvatorii, frumoșii, tinerii care mișcă lucrurile, evoluații) care se entuziasmează periodic imaginându-și că alesul lor și doar al lor va salva România. Cei ca mine care nu votează sunt răuvoitorii și nesimțiții care nu vor ca țara să meargă mai bine și, deși sunt cel puțin jumătate din populația României, ei nu sunt destul de cetățeni pentru că nu înțeleg planurile mărețe ale restului votanților. De când a început campania am fost acuzată că tot ce fac este să dau în USR, că nu văd pădurea de câțiva copaci. Nu mi-am făcut un obiectiv din a desființa USR-ul, ambițiile mele sunt mult mai mici și văd foarte bine pădurea – toată câtă a mai rămas. Nu suport însă ipocrizia și personajele salvatoare pe care ar trebui să le las să-și facă de cap câțiva ani înainte de a le reproșa eventualele ieșiri din decor. Așa mi s-a spus: da, da, știm că nici ăștia nu sunt ce trebuie, dar hai să-i lăsăm să încerce să schimbe ceva și vedem apoi, pe parcurs ce e de făcut dacă sunt la fel. Eu prefer să-ncerc să-i cunosc mai bine înainte. Am intrat pe site-urile primăriilor din București să văd cine sunt cei mai cinstiți dintre politicieni, cei despre care dacă spui ceva, orice, te transformi automat în inamicul acestei acțiuni de salvare a țării denumită alegeri.

La prima căutare și fără să mă adâncesc prea mult în alte amănunte am găsit-o printre consilierii Sectorului 1 pe această doamnă – Bănișor Dorina Luminița. Chiar n-a fost nimic intenționat, dânsa este a doua pe lista consilierilor Sector 1 (alfabetic vorbind) după doamna consilier Armand Clotilde Marie Brigitte. I-am citit declarația de avere. E impresionantă: 11 terenuri – 10 moștenire pe numele soțului Bănișor Valentin Dag, 8 locuințe din care 6 apartamente, o casă și o casă de vacanță. Din cele 8 locuințe, 7 sunt moștenire pe numele soțului Bănișor Valentin Dag. Bijuterii, veniturii din pensii, venituri din acțiuni și o datorie de aproape 500 de mii de euro. Am verificat și numele domnului Bănișor căci atât de multe moșteniri trebuie să aparțină unui domn cel puțin interesant. Și așa am descoperit (cu ajutorul site-ului Termene.ro) că domnul în cauză a fost implicat în câteva procese de evacuare, altele de retrocedare, altele de executare silită. Mă rog, în total sunt vreo 44 de procese care apar cu numele Bănișor Dag Valentin. Printre ele, câteva din anul 2016. Spre exemplu dosarul 37424/299/2016 care are ca obiect o revendicare imobiliară, pârât fiind Municipiul București prin primar general, instituția care judecă cazul fiind Judecătoria Sectorului 1 București – sector unde doamna Bănișor la alegerile din vara lui 2016 s-a ales cu mandat de consilier.

Sunt și procese mai vechi cu obiect în legea 10/2001 – privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945–22 decembrie 1989. Pot să le înțeleg pe cele care se referă la imobile și terenuri din județul Mureș (domnul Bănișor s-a născut în localitatea Sărmaș din Mureș) dar nu prea pricep cum ar fi putut o familie din Sărmaș să aibă terenuri și imobile confiscate la București.

Sunt genul de om care nu crede în coincidențe și nici în retrocedările la bucată sau la snop din ultimii ani, majoritatea abuzive, așa că am căutat amănunte despre familia cu multe moșteniri. Și i-am găsit pe cei doi membri ai familiei Bănișor și într-un tabel cu propunerile S.S.P.R. pentru avizarea de către Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989, în vederea preschimbării Certificatelor doveditoare a calității de Luptători în Revoluția Română din Decembrie 189 conform prevederilor Legii 341/2204. Cei doi soți Bănișor sunt revoluționari iar avizele lor au fost date de AS, CLUB București. Și apar în Anexa drept “luptători pentru victoria revoluției române din decembrie 1989 – remarcați prin fapte deosebite”

Acum eu ce să spun, era (și este) plină țara de revoluționari remarcați prin fapte deosebite. Spre exemplu, în 2014, Adrian Sanda, secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945 – 1989 hotăra să facă o selecție dură pentru a decide cine merită și cine nu să primească din nou indemnizația de revoluționar. Că parcă prea erau mulți. La nivel național, fuseseră emise 22.000 de certificate de revoluționar, împărțite în mai multe categorii: 2.300 de urmași ai eroilor martiri, 2.600 de răniți, 800 de arestați și 16.000 de luptători cu merite deosebite.

Astfel, 12 mai 2015 a fost sorocul, conform OUG 95/2014, pînă la care se puteau depune cereri pentru titlul de „luptător în revoluţie cu rol determinant”. Cei care primeau acest titlu aveau în continuare dreptul la indemnizaţiile de revoluţionar prevăzute în art. 4 alin. 4 din Legea 341/2004, în timp ce persoanele care rămâneau cu titlul de luptător remarcat prin fapte deosebite pierdeau acea indemnizaţie. Valoarea indemnizației lunare este în acest moment aproximativ 2020 de lei pe lună.

Pe saitul SSRMLÎRC se anunța că un număr de 6544 de persoane au depus în răstimpul legal cereri pentru noul titlu (din cei aproximativ 16000 de revoluţionari recunoscuţi cu „merite deosebite”). Președintele Iohannis a semnat patru decrete prin care a acordat titlul de luptător cu rol determinant pentru 505 (link) + 783 (link) + 1667 (link) oameni. După ultimul decret, numărul „determinanților” ajunsese la 3503 (din totalul de 6546 de cereri depuse, conform secretariatului de stat – linck). În cel de-al doilea, cel din ianuarie 2016, apar și soții Bănișor. Țineți minte data căci e importantă în economia indemnizațiilor după cum aveam să aflu și explic mai jos.

Mecanismul prin care se preschimba titlul de revoluționari (potrivit noii legi) este și el unul destul de controversat în rândurile revoluționarilor. Căci, spre exemplu – răniţii fără grad de invaliditate şi reţinuţii nu mai au indemnizaţii și nici nu au dreptul să ceară titlul pentru rol determinant. În schimb, cei care aveau deja rol deosebit aveau voie să ceară rol determinant mai ales dacă fuseseră implicați în apărarea „obiectivelor cu importanţă deosebită” cum sunt Opera din Timişoara, Comitetul Central şi comitetele judeţene sau municipale ale partidului, Televiziunea, radiodifuziunea „şi altele asemenea”. Practic dacă ai fost bătut/rănit pe stradă nu ești la fel de valoros ca unul care a ieșit după o vreme la balconul de la Opera din Timișoara sau la sediul TVR să vorbească despre libertate. Printre beneficiile celor cu rol determinant se mai numără și acesta: – Dispariția condiţionări de a avea câştiguri mai mici decît salariul mediu pe economie pentru a primi indemnizaţia de revoluţionar. Astfel familia Bănișor încasează automat pentru rolul membrilor ei, considerat determinant la Revoluție, 4040 de lei lunar indifferent de salariile pe care le au cei doi. Ordonanţa prevedea acordarea acestei indemnizaţii de la 1 ianuarie 2015 (după ce în 2012 fuseseră tăiate) iar revoluţionarii se presupune că încasează (au încasat) banii retroactiv după preschimbarea certificatului. Spre exemplu, un revoluţionar care a primit titlu de „luptător determinant“ în luna septembrie (a anului 2015) a încasat apoi în octombrie banii pentru primele nouă luni ale anului, aproape 20.000 de lei (peste 4.000 de euro). Astfel, un revoluționar care a primit certificatul în ianuarie 2016 primește retroactiv banii pe întreg anul 2015. Cum ar veni una bucată revoluționar ajunge la 24.240 de lei. Două bucăți revoluționari = 48.480 de lei. Așa, pe lângă salariul personal care nu mai e nici acela impozitat începând tot cu 1 ianuarie 2015 și tot pentru rolul determinant.
Sigur, știu, nu stă familia Bănișor în banii ăștia. Spun doar că pentru alții, după 12 ore de muncă fizică zilnică și în condiții precare, suma respectivă reprezintă o mică avere. Alte beneficii a noilor revoluționari ar mai fi dreptul la transport gratuit sau o a două indemnizaţie acordată ca supliment la pensia pentru limita de vârstă. Chestie cu care cred că nu sunt absurdă când spun că te mai descurci de niște bani în timp.

Dar nu ăsta este câștigul cel mai mare în ceea ce privește noile titluri. De altfel câștigurile sunt mult mai multe (deși unele par un fleac) și pentru o familie alcătuită din doi membri la fel de revoluționari cu rol determinant practic pot fi mană cerească chiar dacă acea famile nu ar deține 11 terenuri, 8 locuințe, bijuterii și acțiuni la societăți comerciale. Doar că toate acestea există – am văzut din declarația de avere publicată pe siteul Primăriei Sector 1 (aici). Totuși, să ne reamintim care sunt beneficiile determinanților din 1989.

Ordonanța de urgență din decembrie 2014, mai exact nr 95/2014 spune că:

(1) Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), precum şi la art. 31 lit. b), care îndeplinesc condiţiile prezentei legi beneficiază şi de următoarele drepturi:

  1. a) prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut în proprietate o altă locuinţă până la data atribuirii;
  2. b) stabilirea chiriei la nivelul minim prevăzut de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat;
  3. c) acordarea gratuită de proteze, orteze şi scaune cu rotile pentru invalizii care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă, costul integral al acestora fiind suportat de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Secretariatului de Stat;
  4. d) accesul gratuit al copiilor la creşele şi grădiniţele din subordinea administraţiilor locale, precum şi asigurarea gratuită a rechizitelor pentru şcolari;
  5. e) acordarea unei subvenţii de stat egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut sau nu deţin o proprietate locativă, precum şi posibilitatea garantării creditelor contractate cu indemnizaţia calculată conform prevederilor prezentei legi;
  6. f) transportul urban gratuit cu mijloacele de transport în comun şi, anual, 12 călătorii gratuite pe calea ferată, la clasa I, dus-întors, cu toate categoriile de trenuri de călători; anual – 12 călătorii gratuite dus-întors până în localitatea reşedinţă de judeţ, cu mijloace de transport în comun, pentru persoanele care domiciliază în mediul rural. În limita celor 12 călătorii gratuite pot călători şi membrii familiei titularului. De aceste gratuităţi beneficiază şi însoţitorul pensionarilor, persoanelor cu grad de invaliditate, marelui mutilat sau al persoanei care, din motive medicale, are nevoie de însoţitor;
  7. g) accesul gratuit la tratamente şi medicamente în spitalele, policlinicile, bazele de tratament şi unităţile din staţiuni balneoclimaterice, aparţinând Ministerului Sănătăţii, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, cheltuielile urmând a fi suportate din bugetele ministerelor respective şi al Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
  8. h) accesul gratuit la toate medicamentele, prin medicul de familie, costul integral al acestora fiind suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
  9. i) atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci;
  10. j) scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă şi terenul aferent acesteia, pentru un autoturism hycomat sau hidramat (cutie de viteze automată) şi mototriciclu, aflate în proprietate sau în coproprietate cu soţul/soţia, precum şi scutirea de taxe la înmatricularea unui singur autoturism tip hycomat sau hidramat; atribuirea gratuită, în proprietate, a unui mijloc de transport autonom corespunzător standardelor internaţionale pentru marii mutilaţi şi persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1, care au un grad de invaliditate locomotorie;
  11. k) cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat a unui spaţiu comercial ori de prestări de servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 m2, inclusiv în indiviziune, sau concesionarea ori închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a unei suprafeţe de teren de până la 100 m2 din domeniul public pentru construirea unui spaţiu comercial sau de prestări de servicii;
  12. l) pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard, prevăzută de lege;
  13. m) scutirea de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune;
  14. n) atribuirea, în limita posibilităţilor, în proprietate a 10.000 mp de teren în extravilan şi 500 mp de teren în intravilan – acesta din urmă pentru destinaţia de locuinţă, dacă nu a avut sau nu are în proprietate un alt spaţiu locativ;
  15. o) acordarea unei indemnizaţii lunare, adăugată la pensia pentru limită de vârstă, echivalentă cu un coeficient de 0,6, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare aplicaţi asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face p

 

Vorba cuiva: așa-i ușor.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole