Ora de catehism la CriticAtac. Who’s your daddy?

Dan Ungureanu
Mi-am dat doctoratul în Lingvistică istorică în 2006 la Universitatea din Timişoara, cu o teză despre Relaţiile lexicale dintre indo-europeană, altaică şi uralică, o evaluare statistică a corespondenţelor lexicale şi semantice. Am fost bursier la École Normale Supérieure din Paris între 1993-1995. Am obținut diploma de studii aprofundate la École Pratique des Hautes Études (Secţia de Ştiinţe antropologice şi religioase),la Paris, în 1995. Am predat ca asistent Facultatea de Litere a Universității din Timişoara, România între 1997-2006 – latină, greacă. Am susținut un seminar de Etnopsihologie în 2006 la Facultatea de Psihologie a Universității. Predau din 2009 la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Am fost lector de limba română la Universitatea Paris III – Sorbonne Nouvelle între 2003-2005 Cărți : Zidul de aer. Tratat despre mentalităţi, Editura Bastion, Timişoara, 2008, 440 p., Altele : Arheologie (am săpat la siturile romane de la Tibiscum și Mehadia)

danLucru1În 2015, la Templul Coral, sinagoga mare din București, a avut loc o reuniune „Decalogul – fundament al justiţiei”. Cu această ocazie, a vorbit și Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale a României (cu kippa, swaggy, pe-o ureche).

”Cele 10 porunci, Decalogul, reprezintă prima mare încercare de legiferare, de codificare a legislației omenirii. În decursul vremii, sigur că ele nu au fost respectate, cum nu sunt respectate nici astăzi. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta – cine o fi tatăl tău, cînd fecundarea este făcută in vitro ? Cine o fi mama ta cînd ai fost purtat în pîntece de o mamă surogat ?”

E greu de înghesuit mai multe aiureli în trei fraze.

  1. Decalogul nu e prima încercare de legiferare. Au fost multe și numeroase alte legi înainte. Moise a primit Torah pe muntele Sinai în 1312 înainte de era creștină, după cronologia mozaică ; în 1446 ori alți ani după alte cronologii. Codul lui Hammurabi e din 1754 înainte de era creștină. Codul lui Lipit-Ishtar e dinainte de 1860 BC. Codul sumerian al lui Ur-Nammu e aproximativ din 2100 BC. Există multe alte legi înainte de Decalog, și era de așteptat ca un absolvent de drept să știe asta.
  2. Decalogul nu e prima încercare de legiferare. Pentru evrei, catolici, ortodocși și alți creștini, Decalogul conține poruncile lui Dumnezeu, nu o ”încercare”. Decalogul nu e un program în beta.
  3. Decalogul nu e prima încercare de legiferare. Decalogul nu e o lege – nu în întregime. ”Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta / nu rîvni nevasta vecinului” sînt precepte morale care se adresează conștiinței, nu legi.
  4. cine o fi tatăl tău, cînd fecundarea este făcută in vitro ?

Cele zece porunci sînt enumerate în Deuteronom, capitolul 5. În capitolul 25, la nouășpe pagini distanță, Dumnezeu dă porunca leviratului : dacă un frate moare fără copii, fratele soțului ei s-o ia de soție, și să-i fie soț. Și primul născut să fie urmaș numelui fratelui mort, ca să nu-i fie șters numele în neamul lui Israel”. Who’s your daddy? Din cîte se pare, Dumnezeu aprobă fecundarea artificială și ideea de tată-surogat. (și majoritatea covîrșitoare a autorităților rabinice, care n-așteaptă lămuririle lui Augustin Zegrean la Aseres ha-dibros). Rabinul-șef al statului Israel, Shlomo Amar, a permis utilizarea unei mame purtătoare ; ministrul sănătății israelian, Isaac Litzman, care a aprobat fecundarea in vitro, aparține unei curți hasidice. E de-o obrăznicie majoră să explici halacha, ne-evreu fiind, în sinagogă, evreilor.

  1. Kippa nu se poartă șmecherește pe-o ureche, haters gonna hate. Kippa nu e snapback. Și nici măcar snapback nu se mai poartă slanted sideways, e so last year.
  2. Ca președinte al Curții Constituționale (oricum, în vara lui 2016 îi expiră mandatul și se va întoarce la pescuit și table) Augustin Zegrean ar fi trebuit să apere separarea Bisericii de stat. Altfel, e greu de deosebit de alt bistrițean, Gabi Zegrean, pastor penticostal (mai mult lătrător decît vehement). În altă intervenție televizată, privind căsătoria dintre homosexuali, același Zegrean afirmă ”calea corectă este cea stabilită de Dumnezeu cînd a făcut lumea”. Acest fel de argument se numește argumentum naturae – tot ce e natural e bun. Nu există nici o concluzie logică de la ”există în ordinea naturii” la ”e bun în ordinea morală”. Acest argument e falacios. Biserica nu l-a folosit contra robiei țiganilor ori a iobăgiei.

După 25 de ani de predare a religiei în școli, ortodoxia asta a reușit : șapte violatori în grup în Vaslui (2015) și șapte violatori în grup în Dîmbovița (2016). Tot mai multe voci, organizate, ale Bisericii resping vaccinurile, cardul de sănătate și pașapoartele cu cip – și pregătesc canonizarea unor legionari, criminali de război, ”sfinții închisorilor”. Mai recent, ortodocși fără concesii au cerut ”eliberarea unei cărți de identitate fără Cod Numeric Personal”. Ortodoxia a fost confiscată de un grup mic, care vede conspirații peste tot.

Teodot de la mănăstirea Petru Vodă e un călugăr legionar și analfabet, cu emisiune pe Neamț TV și blog, ca în tradiția pustnicilor egipteni. ”Uniunea Europeană e creația masonilor, sioniștilor și a lui Antihrist” ne explică el. ”În ziua în care va fi votată legea pentru homosexuali, (nu știm ce conține, n. n.) a doua zi dimineața România va fi ocupată” – citează el o proorocie, ultimativ și cu ton de intimidare.

Parlamentul din Grecia, țara ortodoxă prin excelență, a votat în decembrie 2015 legea parteneriatului civil pentru persoane de același sex, cu 193 pentru și doar 56 împotrivă. E o majoritate clară, de 77 %. În Grecia nu s-a întîmplat nimic deocamdată.

 

 

 

 

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole