Scrisoare deschisă de susținere a comunității LGBT

Noi, semnatarii, ne exprimăm sustinerea pentru si solidaritatea cu comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi personele trans) acum, când Coaliţia pentru Familie a strâns peste 3 milioane de semnături în favoarea revizuirii Constituţiei pentru a interzice căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Considerăm că această campanie nu are fundament social şi nici justificare legală, iar scopul si efectul real este acela de a discrimina nişte cetăţeni. Demersul Coaliţiei pentru Familie încearcă restrângerea drepturilor persoanelor LGBT.

Considerăm că interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex nu este justificata moral si legal si nu reprezintă o prioritate într-o societate în care peste 40% din cetăţeni trăiesc în sărăcie sau în risc de sărăcie, unde violenţa împotriva femeilor este încă o realitate palpabilă, unde persoanelor rome nu li se oferă şanse egale sau unde sistemul sanitar este grav afectat de lipsuri şi abuzuri.

Iniţiativa de modificare a articolului 48 din Constituţie încalcă articolul 152 din actul fundamental, care limitează revizuirea, “dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora” (alineat 2). Aşadar, considerăm demersul Coaliţiei pentru Familie ca nerespectând principiul democratic al protecţiei minorităţilor. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, iar statul, prin instituţiile sale laice, are datoria de a garanta cadrul legal potrivit pentru ca drepturile acestora să fie respectate, indiferent de etnie, rasă, orientare sexuală, gen sau identitate de gen, abilitate sau statut socio-economic.

Îndemnăm judecătorii Curţii Constituţionale a României şi mediul politic să trateze problema modificării Constituţiei cu maximă seriozitate şi să se asigure că este garantată protecţia cetăţenilor LGBT. Acest moment reprezintă un test pentru decidenți, care trebuie să ne demonstreze că în România statul de drept funcţionează şi este capabil să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate prin Constituţie.

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole