Protest

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Cineastul Senţov : 23 de ani, militantul anarhist Kolcenko : 12 ani…

Pe 19 august, procurorul de la Rostov pe Don Oleg Tkacenko a reclamat 12 ani de colonie penitenciară pentru Alexandr Kolcenko, militant anarhist ucrainian, şi 23 de ani contra lui d’Oleh Senţiv (în rusă Oleg Senţov), cineast ucrainean, militant din piaţa Maidan, răpiţi de FSB şi judecaţi ca cetăţeni ruşi (de fapt ei erau ucraineni în momentul arestării, şi continuă să se declare ucraineni). Ei sunt acuzaţi de participare la acte teroriste organizate de un grup al cărui şef ar fi fost Oleh Senţiv în legătură cu organizaţia ucraineană Pravi Sector (ori ei sunt adversari notorii ai fascismului atât în Rusia cât şi în Ucraina). In rechizitorul său, procurorul a reluat fabulaţia grotescă privind « grupul terorist » montat de Senţiv împreună cu Kolcenko şi cu coacuzaţii Alexei Cerni şi Ghenadi Afanasiev care au « recunoscut », scăpând astfel cu pedepse de « numai » 7 ani.

Adevăratele ţinte ale rechizitorului sunt locuitorii Crimeii de toate naţionalităţile (ruşi, ucraineni, tătari…), antifasciştii şi toţi cei ce luptă pentru drepturile omului în zona eurasiatică pe care imperialismul rusesc încearcă să o controleze, precum şi sectoare întregi din tineretului rusesc, ucrainean şi bielorus care, în revoltă recurentă contra dictaturii statului, se îndreaptă către anarhism şi pentru care toate drepturile omului, inclusiv libertatea de a îti alege modul de a trăi, de a te exprima şi de a crea, trebuiesc respectate.

Drepturile acuzaţilor au fost batjocorite. Ei au fost torturaţi înainte de a fi transferaţi la Moscova, şantajaţi cu aşa-zisele mărturii ale coacuzaţilor asupra cărora aceştia au revenit în cele din urmă, au fost calomniaţi în nenumărate rânduri… Cu timpul, acuzaţile au fost de altfel « recentrate », adică reduse la organizarea, prin persoane interpuse, lansării unor coctailuri Molotov, şi la elaborarea unui proiect de dărâmare a statuii lui Lenin din Simferopol. Ori majoritatea aşa-ziselor dovezi nu au fost prezentate sub pretext că ele ar constitui un secret de stat.

Sentinţa va fi anunţată pe 25 august, la ora 14.

În timpul procesului organizaţia rusească Memorial a luat apărarea lui Senţiv şi Kolcenko în calitate de prizonieri politici.

Academia europeană de cinematograf s-a adresat pentru a doua oară autorităţilor ruse cerând eliberarea imediată a lui Senţin. Memoriul a fost semnat, printre alţii, de : Aki Kaurismaki, Ken Loach, Volker Schlöndorff, Bertrand Tavernier, Andrzej Wajda, Wim Wenders şi Andrej Zùlawski.

In acelaşi sens s-au pronunţat Liga pentru respectul drepturilor omului pe 6 august,  şi Amnesty International pe 6 august,

23 de ani şi 12 ani de colonie penitenciară !

Am putut asista deja la prima bătălie pierdută de arbitrarul (samavolnicia) puterii : surâsul schiţat de Senţiv şi Kolcenko la proces. Ei nu au recunoscut nimic, contină să lupte, sunt siguri de dreptul lor. Ei sunt întreptăţiţi să creadă că este posibil ca sfârşitul regimului politic care îi judecă să intervină înainte de expirarea pedepsei lor.

Iată traducerea declaraţiei făcute la tribunal de Oleh Senţin :

« De un an încoace privesc televiziunea rusă, este o excelentă propagandă. Onorată instanţă, sper că m-aţi înţeles. Chiar şi aici, în închisoare, ştiu că armatele dumneavoastră sunt în Dombas. Toţi aici o ştiu, închisoarea e plină de insurgenţi care s-au întors din Dombas. Am întâlnit un agent GRU care a participat la invazia Crimeii, care e aici din alte motive. Văd în faţa mea trubadurii regimului dumneavoastră care ne filmează. (Adresându-se cameramanilor 🙂 Chiar vreţi să creşteţi o nouă generaţie de sclavi ? Dorinţa mea cea mai mare : să înveţe ruşii să nu le mai fie frică !

Text redactat de Vincent Présumey  pentru Mediapart si tradus în română de Nicolas Trifon

 

 

 

 

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole