Austriecii controlează petrolul, băncile, asigurările şi pădurile României, dar refuză alocaţii egale pentru copiii românilor din Austria

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Autor: Sorin Pâslaru pe ZF 

„Pentru doi copii români, ai căror pă­rinţi muncesc în Austria, sta­tul austriac oferă lunar aproxi­ma­tiv 300 de euro. Suma aproape co­res­pun­de unui salariu mediu din Ro­mâ­nia. De ce să nu le plătim o alocaţie precum cea din ţara lor?“, a spus ministrul austriac de ex­ter­ne Sebastian Kurz, conform Media­fax, care citează publlicaţia austriacă Die Krone. În joc ar fi o sumă de 11 mil. euro pe an.

Aceasta este cea mai şocantă mă­su­ră propusă până acum de vreun gu­vern occidental la adresa cetăţenilor români, în condiţiile în care austriecii au ajuns să de­ţină în România tot petrolul şi jumă­tate din rezervele de gaz (prin OMV Pe­trom), 25% din sistemul bancar (prin BCR şi Raiffeisen), 25% din piaţa de asi­gurări (prin Uniqa şi Vienna Insu­rance Group la Omniasig/Asirom) şi să ocupe 70% din piaţa de prelucrare a lem­nului brut prin Egger şi Schweihoffer. În plus, austriecii cumpără pe bandă rulantă mii de hectare de teren agricol în România, profitând de preţurile de doar 3.000 -4.000 euro hectarul, de 10 ori mai mici decât în Austria. Austriecii domină sau au poziţii puternice în multe alte sectoare din economia românească pre­cum industria zahărului prin Agrana, pro­ducţia de cărămizi prin Wienerberger sau construcţii prin Strabag.

În total, firmele austriece au desfă­şurat afaceri în România de circa 18 miliarde de euro  în 2014 şi au obţinut profituri de 2 miliarde de euro.

Toate aceste afaceri şi investiţii nu ar fi fost posibile fără libera circulaţie a capi­talului garantată de aderarea Româ­ni­ei la Uniunea Europeană, care însă pre­vede şi libera circulaţie a forţei de muncă. Însă în condiţiile în care cetăţenilor români li se va refuza un drept garantat pentru cetăţenii austrieci şi se pune problema „Austria pentru austrieci“, pasul doi după alocaţii diferenţiate pen­tru copii ar putea fi salarizarea diferen­ţiată pentru cetăţenii români în Austria, la nivelul salariului minim din România, de 200 de euro pe lună, faţă de 1.200 de euro în Austria.

Integral aici

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole