Frankfurt sub asediu: inaugurarea noului sediu BCE. Interviu cu un organizator Blockupy

Manola Romalo
Manola Romalo După absolvirea clasei a X-a la Liceul Gheorghe Lazăr din Bucureşti, a plecat (cu părinţii) in Germania. A terminat studiile secundare la Lycée Georges de la Tour, la Metz (Franţa) cu Baccalaureatul in 1972. A intrat prin concurs la Centre de l´Enseignement Universitaire du Journalisme (CUEJ) din Strasbourg (Franţa). In 1978 a urmat un stagiu de 3 luni la "Europa Liberă", München. A studiat Filologie Romanică (1985-1990) la J. W. Goethe Universität, Frankfurt, diploma: „Magister Artium". A colaborat la Europa Liberă, Deutsche Welle, Radio România Actualităţi. In perioada 1999-2008 este corespondenta României Libere in Germania, a publicat la Cotidianul, Jurnalul Naţional, HotNews. In Germania la ziarele Junge Welt, Neues Deutschland, revista politică Hintergrund şi in medii de limba spaniolă, de exp. Rebelión. Vorbeşte şi scrie curent: franceza, spaniola şi germana.

Corespondență de la Frankfurt.

La 18 martie are loc la Frankfurt inaugurarea noului sediu al Bancii Centrale Europene (BCE). Organizatia Blockupy din Frankfurt a pregatit o serie de actiuni de protest impotriva BCE.

 

ezb                      copyright Frankfurter Rundschau

Ce este Blockupy?
Blockupy s-a nascut in februarie 2012 la Frankfurt. Primele demonstratii au avut loc in mai 2012, in acelasi oras. In Germania, Blockupy este sustinut de grupari progresiste, printre care: Attac, NoTroika, Interventionistische Linke (Stanga interventionista), sindicate, organizatii de tineret si de studenti, partidul Die Linke (Stanga), Friedenskooperative (Cooperativa pentru pace) etc. Alianta Blockupy colaborareaze cu partide si organizatii progresiste din Franta, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Olanda, Danemarca si alte tari care lupta impotriva crizei provocate de politicile de austeritate promovate de „Troika” formata din Comisia Europeana inThomas Occupy alianta cu Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI).

Am vorbit duminica, 15 martie, cu Thomas Occupy (e un pseudonim; foto stinga), unul dintre purtatorii de cuvant ai Blockupy.

MR: Care este scopul actiunilor de protest din 18 martie la care Blockupy a chemat cetateni din intreaga Europa sa participe?

TO: Scopul este sa protestam impotriva politicii Troicii: Banca Centrala Europeana (BCE), Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI). Protestam contra austeritatii, pauperizarii si a lipsei de democratie in actiunile acestor insitutii. Banca Centrala Europeana este o institutie, dar se comporta ca un actor politic! BCE este responsabila de stabilitatea monetara, prin urmare nu are dreptul sa actioneze pe plan politic – asa cum face in tarile din sudul Europei, actualmente in Grecia.

 MR: Aveti si activisti din Europa de Est?

TO: Anul trecut in noiembrie am avut aici o conferinta de mai multe zile la care au participat si doi activisti din Romania (nu am aici numele lor), care erau de la Rosia Montana, si ne-au relatat despre lupta lor impotriva dezastrului ecologic si human. Acum avem persoane din Polonia. Cerinta cea mai indepartata a venit din Ucraina. Pentru participanti straini avem tichete solidare.

MR: Ce actiuni de protest a pregatit Blockupy?

TO: In principal sunt trei mari actiuni. Ne intalnim dimineata la ora 6, la 7.00 vom bloca intrarile din BCE…

MR: …care, potrivit politiei, sunt doua…

TO: …asta spune politia! Vom vedea cate sunt… atunci cand vom bloca toate caile de acces in banca. Pe parcursul diminetii vor avea loc diverse actiuni, inca ca nu am stabilit pana la ce ora. Si vom incheia toate actiunile de blocare in acelasi timp.

MR: Cate persoane prevedeti ca vor participa la actiunile din Frankfurt?

TO: Stim ca miercuri vor fi mai multe mii de persoane pe strazile orasului. Pentru demonstratia de dupa-masa am declarat administratiei care controleaza aceste actiuni, ( „Ordnungsamt”, trad. „Biroul de ordine”, mr) ca vor participa 10 000 de persoane. Cate vor veni dimineata in cadrul blocadelor, nu stim, caci actiunile de „razmerita civica” (din fr. „désobéissance civique”) nu trebuie anuntate oficial.

MR: Ce program va urma dupa-masa?

TO: Cum dupa-masa participa un public mai hetereogen fata cel de dimineata, am prevazut intre cele doua evenimente, sa oferim participantilor din strainatate posibilitatea sa se intalneasca cu cei din Germania, sa stea impreuna la masa, etc. Toata ziua de marti si miercuri, participantii vor putea profita de salile teatrului Naxos Halle (situat intr-o fosta fabrica din cartier, mr) puse la dispozitie de dramaturgul si regizorul Willy Praml pentru a tine conferinte si reuniuni, a pregati mesele, etc.

Apoi, la ora 14.00, in Piata Römer (sediul Primariei, mr) din centrul orasului, va avea loc o mare manifestatie, pana la ora 17.00 . La aceasta vor participa reprezentanti ai noilor miscari de stanga din Europa, de exemplu: Giorgios Chondros, Partidul Syriza, (Grecia); Miguel Urbán Crespo, Partidul Podemos (Spania) care este si eurodeputat in Confederal Group of the European United Left – Nordic Green Left, la Bruxelles; economista si publicista Sarah Wagenknecht, vice-presedinta fractiunii parlamentare a Partidului Die Linke (Germania) si cunoscuta politologa si publicista Naomi Klein, (Canada).

La acest gen de manifestari, cu grupuri muzicale, clowni, etc. participa un public heterogen, de la tineri la mai putin tineri, vin familii cu carucioare de copii si persoane cu dezabilitati.

A treia actiune va fi lunga demonstratie care va pleca din Piata Römer si se va incheia in fata „Alte Oper”, in plin centru al orasului.

MR: Seful politiei din Frankfurt a anuntat in cadrul conferintei de presa din 13 martie – la care a avut acces numai o mana de jurnalisti – ca are informatii potrivit carora pe 18 martie vor „putea avea loc tumulturi”. Ce parere aveti despre aceste „informatii”?

TO: Acest gen de „informatii” l-a dat politia de la bun inceput, de la primele manifestatii ale Blockupy in anii trecuţi. Politia incearca mereu sa creeze teama in randul cetatenilor pentru ca acestia sa nu participe la proteste. Alt motiv: dorinta de a refula continuturile politice ale protestelor din constiinta opiniei publice.

MR: Cu alte cuvinte: vorbim despre pericole si frica in loc sa despicam problemele politice la ordinea zilei…

TO: Exact! Cu un astfel de scenariu amenintator , fortele de ordine pot sa puncteze mai usor decat daca ar afirma: „Protestatarii au poate ceva consistent de comunicat, exista probleme care ar trebui luate in seama.”

Daca ne uitam la ultimi ani in care au avut loc manifestatiile Blockupy, escaladarea a survenit principial din randul politiei (1), niciodata din partea noastra. Speram ca va ramane si anul acest astfel. Consensul nostru de actiune este: „Din partea noastra nu va incepe violenta.” Suntem cunoscuti prin faptul ca spunem ce facem si facem ce spunem.

MR: La aceeasi conferinta de presa la care politia a construit diverse scenarii: cum si cand ar trebui sa intervina cu tancurile de apa. Considerati ca in acest fel a anuntat o posibila escaladare a violentei?

TO: Da, pentru ca noi am anuntat ca vom bloca intrarile Bancii Centrale Europene iar politia afirma ca „blocarile” sunt fapte penale. Ceea ce nu sunt. Numai „blocadele continue” sunt pasibile de pedeapsa. Dar daca in cadrul unei actiuni politice anuntate din timp, blochezi pentru cateva ore un acces, acest lucru nu este, din punctul meu de vedere, o actiune penala pe plan juridic.

Acest lucru ar fi cazul, daca am bloca pentru mai multe zile de-a randul. Legea nu penalizeaza „blocadele” ci „blocadele continue”. Blocadele sub forma de „blocade asezate” sau „in picioare” nu trebuie inregistrate la Ordnungsamt, ele sunt masuri legitime de protest politic. Au fost de altfel des acceptate de cele mai inalte instante judecatoresti.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, in fata unui public ales, politia a vorbit pentru prima oara de „toleranta zero”. A declarat: „ Nu vom avea nici o forma de toleranta la incercarile de a trece peste bariere”. (100 km de sarma ghimpata NATO au fost amplasati luni si marti, mr).

MR: „Toleranta zero”, cand politia vorbeste, ca in anii anteriori, de descalare?

Da. In acest context, pentru cititorii dvoastra, va relatez o mica anecdota..

MR: Veridica?

TO: Absolut veridica. In mai 2012, cu ocazia demonstratiilor Blockupy (1), toate actiunile noastre au fost interzise de instantele orasului, numai demonstratia a putut avea loc.

Actualul nostru presedinte al politiei, (din octombrie 2014, mr), domnul Gerhard Bereswill, a fost audiat la acea vreme de Tribunalul de prima instanta. Judecatorul: „Daca inteleg bine concluziile la care a ajuns Politia, asteptati 1500 – 2000 de demonstranti violenti in oras. Corect?” „Da, asa este, ” raspunde dl Bereswill, pe atunci vice-presedintele Politiei. Judecatorul: „Daca interzic acum demonstratia, participantii violenti nu vor veni?” . Dl Bereswill: „Ba da, vin in orice caz!” „ Pai atunci de ce sa interzic demonstratia?” se mira judecatorul. Vice-presedintele Politiei din Frankfurt: „Pentru ca cetatenii iubitori de liniste sa fie opriti sa participe la demonstratie!”

Manola Romalo, Frankfurt

 

  1. Protestele Blockupy din Frankfurt, mai 2012: http://www.hintergrund.de/201205242073/politik/inland/die-europaeische-union-befindet-sich-zurzeit-in-einer-autoritaeren-transformation.html

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole