Un război interesant: TVR versus Păunescu.

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Citeva observaţii ale colegului Costi Rogozanu despre “fenomenul Păunescu” şi mass-media (TVR) publicate pe VoxPublica. (fragment)

Apar firesc nişte întrebări:

  • e interesant că postul public a vrut să-şi asume o poziţie critică, cît de cît riscantă. Apreciez. Dar o fi fost cu adevărat critică sau doar propagandă de tip nou? O fi normal să te încordezi să critici cînd ai de-a face cu o înmormntare?
  • s-a polarizat din nou polul anticomunist – şi răutăcioşii ar spune “probăsescian” – iar asta s-a văzut şi la TVR. E o politizare ascunsă în această rezistenţă la “funeraliile naţionale” care au vut loc pe  posturile private?
  • nu am auzit critici la adresa poetului, nu am auzit analize lucide ale devenirii acestei figuri extrem de populare: totul s-a învîrtit între “compromisul” şi “necompromisul” unui poet. Un mod deja insuportabil de primitiv de a pune problema.
  • să te opui cultului pentru Păunescu din România e ca şi cum te-ai opune cultului pentru Michael Jackson… Un fenomen “pop” cum a fost Păunescu iese din logica etic-nonetic. TVR şi-a asumat o poziţie nepopulară, dar a făcut-o în numele unei atitudini aproape la fel de desuete precum cea a obiectului criticii
  • TVR a avut o atitudine arogantă faţă de abonaţii săi? A avut-o, putea s-o facă şi fertilă, dar nu i-a ieşit dintr-un motiv simplu: s-a făcut reprezentanta unei propagande de tip nou împotriva propagandei de tip vechi, mult mai puternice, cea de tip cenaclul Flacăra. Practic s-a bătut cultura sectară pop-ceauşiste cu o cultură sectară pop-anticomunistă.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole