Protest: Locuinte, nu Umilinte!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.
Comunicat de presa
Protest: Locuinte, nu Umilinte!
joi, 10 aprilie, 12-16, in fata Primariei Municipiului Bucuresti
Evacuati si alte persoane ale caror drepturi locative sunt afectate, uniti in Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (vezi detalii mai jos), se vor intalni joi, 10 Aprilie, intre orele 12-16, in fata Primariei Bucuresti pentru a cere respectarea dreptului la locuire.
In paralel cu protestul din Bucuresti va avea loc la Cluj, in fata cladirii Casino (Parcul Central) un flash-mob la orele 12.30. Actiunea este organizata de FCDL Cluj si una din revendicarile adresate Primariei si Consiliului Local Cluj este exprimarea unui angajament politic in favoarea eliminarii marginalizarii (si) prin asigurarea unui fond de locuinte sociale adecvate si/sau a unor chirii subventionate care capaciteaza persoanele dezavantajate in efortul lor de a face parte din oras.
Nerespectarea legii, birocratia excesiva si ignorarea indatoririlor fata de cetateni arunca in strada sute de familii anual. Pierderea unui acoperis deasupra capului pune adeseori in pericol locul de munca, scolarizarea copiilor, documentele de identitate, dreptul la asigurare de sanatate etc. In plus, oamenii sunt umiliti si vulnerabilizati si prin tratamentul pe care il suporta din partea administratiei.
Evacuarile abuzive si trimiterea in strada a chiriasilor, tragedia destramarii comunitatilor si familiilor, au consecinte directe asupra sanatatii fizice si psihice a oamenilor. Acestea nu sunt evenimente izolate, ci parte a unui fenomen larg reprezentand consecintele implementarii defectuoase a legii retrocedarilor, ale nerespectarii legilor ce tin de protectia chiriasilor, a coruptiei administrative si a mafiei imobiliare.
Doar legand cazurile de injustitie locativa unele de altele ne putem da seama cat de ampla si grava e situatia.
Revendicarile FCDL Bucuresti in fata Primariei Capitalei sunt:
– Asumarea unui angajament permanent de prevenire a ajungerii in strada a chiriasilor din casele nationalizate, prin asigurarea relocarii acestora in locuinte corespunzatoare cel tarziu in ziua evacuarii, in conformitate cu Art.5 din Legea 112/1995.
– Solutionarea de catre Consiliul Municipal a cererilor de locuinte din partea evacuatilor in termen de 1 an de la data depunerii, in conformitate cu art.15 din OUG nr. 40/1999.
– Publicarea numarului actualizat de cereri de locuinte nesolutionate ale persoanelor evacuate din casele nationalizate.
– Estimarea numarului de persoane ce vor fi evacuate in 2014, pornind de la dispozitiile de retrocedare emise de primarul general.
– Publicarea sumelor actualizate din fondul de locuinte al Municipiului Bucuresti destinat persoanelor evacuate din casele nationalizate.
– Revizuirea dispozitiilor de retrocedari de imobile bazate pe acte, identitati sau semnaturi false, cat si in lipsa actelor doveditoare de improprietarire.
– Eliminarea piedicilor in depunerea dosarelor de cerere de locuinta sociala direct la Primaria Capitalei.
– Trecerea in fondul locativ destinat chiriasilor evacuati a caselor si apartamentelor nefolosite permanent, aflate in proprietatea Primariei Capitalei.
– Respectarea legii ANL, care prevede alocarea de fonduri inclusiv pentru locuinte sociale.
– Solutionarea cazurilor persoanelor ce locuiesc fara baze legale, sfatuite de personalul primariei sa ocupe case goale pentru a li se intocmi contracte de inchiriere ulterior.
—————————————————————–
Mai multe detalii despre FCDL
Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) este o platforma activista ce are ca misiune afirmarea si apararea drepturilor locative in fata abuzurilor. FCDL este initiat de persoane evacuate si amenintate cu evacuarea din Bucuresti si cuprinde, pe langa acestea, rude, prieteni, activisti, artisti si ong-isti. Scopurile principale ale FCDL sunt:
1. inlesnirea organizarii oamenilor in fata incalcarii drepturilor lor locative;
2. aducerea pe agenda mass-mediei si a autoritatilor a acestei probleme.
Principiile activitatii noastre sunt sprijinul reciproc si auto-organizarea. Dezideratul nostru este dreptul la trai demn al tuturor.
Date de Contact
Telefon: 0732394492
Mail:        fcdloc@gmail.com
Site Web: www.fcdl.ro

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole