Mascarada continuă

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Mascarada la parlament continuă cu audieri stranii ale unor așa-zis reprezentanți ai pietei. Când autoritățile organizează discuțiile cu societatea civilă pe criteriul alimentara – primul venit, primul servit – iar societatea civila se organizează pe principiul dezorganizarii creative (orizontalism și spontaneism), lucrurile pot lua o turnură comică. În același timp, este evidentă escaladarea încercărilor de discreditare a protestelor și a protestatarilor din ultimele zile.

“…Pe principiul “primul sosit, primul servit”, Parlamentul i-a invitat la audieri pe primii 27 de cetăţeni şi ONG-uri care au solicitat şi şi-au confirmat prezenţa la întrevederea cu Comisia specială, prin intermediul paginii de internet comisiarosiamontana.ro. Dintre aceştia, s-au prezentat la audieri doar 16. Dintre cei 16, doar două persoane au reprezentat ONG-uri militante pentru salvarea Roşia Montană. Alte două persoane au venit doar să se uite, fără să ia cuvântul. Restul s-au declarat simpli cetăţeni indignaţi…

Liviu Georgescu, inginer: “Toate firmele astea, aşa zise corporaţii, sunt conduse de oameni, nu vreau să zic de care, că spuneţi că sunt rasist…”

Tânărul spune că este un oponent al proiectului de la Roşia Montană şi se prezintă drept “inginer diplomat în îmbunătăţiri funciare şi ingineria mediului”. A fost unul dintre cei mai agitaţi şi incoerenţi participanţi, stârnind râsetele asistenţei şi privirile exasperate ale parlamentarilor, care l-au întrerupt de câteva ori, cerându-i să înceteze cu aluziile antisemite.

“Nu există argumente pro, doar dacă suntem plătiţi. Aş vrea să ştiu cum s-a ajuns la acest acţionariat, cine-i vinovat, cine a înstrăinat resursele, petrolul, aurul. Trebuie traşi la răspundere toţi care au înstrăinat resursele, să vedem şi noi pe ce bani s-au dat resursele astea.Nu că acuma sunt secrete… Cum, se fură şi-i secret, sau cum?”, şi-a început Georgescu pledoaria, ambalându-se puternic.

Putem face 300 de locuri de muncă, dar nu să dai cu târnăcopul, că ăla nu e loc de muncă, că ăla te cocoşezi, te rupi şi plăteşte mai mult statul pe tine, ca să te vindece dup-aia, să umbli pe la toate spitalele, să te tratezi de toate bolile tehnice posibile din mine”, spune Liviu Georgescu…

Ovidiu Grosu, antreprenor: “În fiecare zi se formează noi formaţiuni paramilitare, de maxim 5 persoane, care vor devora toată clasa politică”

Ovidiu Grosu are 43 de ani, susţine că este antreprenor în domeniul construcţiilor şi că cercetează fizica cuantică, pricepându-se şi la geologie, dar şi la drept, pe care l-a studiat de asemenea.

“Să cereţi SIE şi SRI să meargă pe fir şi veţi vedea mai departe. Cine şi căror presiuni au fost supuşi sau cum au fost amăgiţi. Cu două zile înainte de acest scandal de spionaj între Europa şi America,am fost la SRI Deva şi le-am dat un dosar cu nume, prenume, persoane care roiau exact în domeniul ăsta. Ştiţi ce au făcut cu el? Mi-au spus că ofiţerul care se ocupă cu astfel de probleme este în concediu. Te vom căuta. M-am dus la SRI Alexandria, pentru că-s născut în Teleorman şi locuiesc în Hunedoara, peste deal de Roşia Montană, arunc băţul aşa peste gard… Şi ştiţi ce mi-au spus? Lăsaţi aici dosarul şi vă căutăm noi. Nu, nu… În fiecare zi se formează noi formaţiuni paramilitare, de maxim 5 persoane, care vor devora toată clasa politică, inclusiv familiile celor care au participat la acest dezastru naţional. Lăsaţi-mă să vorbesc, vorbeşte poporul acum… Acum vorbeşte poporul, eu vă comunic ca să vă treziţi”, a declarat Ovidiu Grosu în faţa Comisiei, care a fost nevoită să îi întrerupă microfonul pentru a se calma…

Octavian Georgescu, inginer de software: “Eu am venit aici ca să profit de vizibilitate”

Îmbrăcat cu ie şi cu un brâu lat de piele la mijloc, Octavian Georgescu spune că este inginer de software şi că are un doctorat. A filmat tot timpul cu un telefon smart. S-a plâns vehement că a fost percheziţionat la intrarea în Parlament, la filtrul de securitate, fiind pus să îşi dea jos brâul şi să lase la intrare steagul României regale. Percheziţia şi trecerea prin filtru este obligatorie pentru toţi vizitatorii Parlamentului, inclusiv pentru jurnalişti.

Eu am venit aici ca să profit de vizibilitate, nu suntem pe străzi, nu sunt exhibiţionist sau hipster, sunt om cu familie, am copil. Pe 1 septembrie voiam să merg la mare, m-am prins că e ceva foarte grav şi nu m-am mai dus, am mers la proteste şi de-o lună tot aşa. Ce vreţi, să ne înfometaţi, ne sfidaţi? Răbdarea are o limită. Am mai venit şi pentru a arăta un profil de protestatar. Asta cu hipserii injectaţi cu dolari şi aşa mai departe nu e aşa. În piaţă s-a făcut un atelier de argumente”, le-a explicat inginerul cu ie parlamentarilor.

Sursa

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole